Lecznicze właściwości papryczek chili odkryto już lata temu. To niewinnie wyglądające warzywo o pioruńsko ostrym smaku nie tylko chroni wasze serce, ale również minimalizuje ryzyko zachorowania na udar mózgu, pomaga w walce z rakiem, zapobiega bólom głowy i migrenom, a także chroni przed chorobami układu pokarmowego.

Zastosowanie pestek z papryczek chili

Fani ostrych potraw z powodzeniem włączają papryczki chili do swojej codziennej diety, zapominając jednak o tym, że ich pestki są równie cenne co samo warzywo. Aby ich nie marnować możecie między innymi wysiać je do doniczek i hodować w przydomowym ogródku lub nawet na balkonie. Na tym jednak nie koniec.

Pestki z papryczek chili możecie również wysuszyć i przechowywać w słoiczku lub puszce. Dodane do potrawy sprawią, że ta w mgnieniu oka nabierze ostrości. Nie będziecie już potrzebować żadnych innych przypraw. A jeśli już o przyprawach mowa, znamy przepis na jedną taką. Do jej przyrządzenia potrzebujecie… papryczek chili wraz z pestkami.

Przepis na przyprawę z pestek chili

Będziecie potrzebować

  • Papryczek chili wraz z pestkami
  • Oliwy z oliwek
  • Soli

Przygotowanie

  1. Papryczki chili dokładnie umyjcie, a następnie umieśćcie w misce i wymieszajcie z oliwą. Tak przygotowane wyłóżcie luźno na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  2. Papryczki pieczcie przez ok. 15 minut, w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu wyciągnijcie warzywo z pieca i odstawcie do wystudzenia.
  3. Od wystudzonych papryczek oderwijcie ogonki. Tak przygotowane umieśćcie w misce wraz z solą i dokładnie zblendujcie.
  4. Miksturę umieśćcie na talerzu i suszcie przez kilka dni, a następnie przesypcie do pojemniczka na przyprawy.

Gotowe!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy