Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole

Oto danie, które koniecznie powinniście podać na świąteczne śniadanie. Tak dobre, że znikną w chwilę!

Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior.

Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka faszerowane ćwikłą - przepis

Składniki

  • 7 jajek
  • 400g buraków, najlepiej podłużnych
  • Większy kawałek chrzanu
  • Oliwa z oliwek
  • Kiełki rzeżuchy do dekoracji
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
Zobacz także
Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku

Pikantne faszerowane jajka na Wielkanoc. Dodajcie 1 łyżkę tego sosu a będą obłędne w smaku

jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc

Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek.
  2. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach.
  4. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki.
  5. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru.
  6. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły.
  7. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...

jajka faszerowane przepis
katarzynka455/gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane szynką z chrzanowym sosem na wielkanocne śniadanie. Palce lizać
Nie ma lepszego dania na wielkanocne śniadanie niż pyszne jajka faszerowane! Wypróbujcie ten przepis!

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia powszechnie obchodzone i bardzo rodzinne święto. W tym czasie przyrządza się wspólnie świąteczne potrawy, smaczne wielkanocne wypieki, a dzieci mają mnóstwo radości z malowania pisanek! W końcu rodzina spotyka się na wielkanocnym śniadaniu, podczas którego je się najbardziej tradycyjne potrawy przyrządzane w Polsce na Wielkanoc. Wielkanocne potrawy w Polsce Na polskim wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków, które zawsze przyrządza się na to święto! Pierwszym jest oczywiście żurek – koniecznie z jajkiem na twardo i białą, parzoną kiełbasą. Przyrządza się także pieczony schab, często z suszonymi śliwkami w środku. Bardzo popularne są faszerowane jajka na twardo. Do farszu można dodać wszystko, na co macie ochotę: szynkę, grzyby albo warzywa. Warto spróbować też jajek po żydowsku, czyli w majonezowym sosie z groszkiem. A na deser obowiązkowo musi być podany mazurek i babka wielkanocna z lukrem! Przepis na jajka z szynką gotowaną Do przygotowania smacznych jajeczek faszerowanych z szynką, które świetnie się sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 plastry gotowanej szynki 4 jajka 2 łyżki majonezu Pół pęczka natki pietruszki Chrzan Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i ugotujcie na twardo. Średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Ugotowane jajka ostudźcie w zimnej wodzie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie je na pół, wydrążcie żółtka i pokrójcie je drobno nożem. Pokrójcie szynkę w drobną kosteczkę. Umyjcie świeżą natkę pietruszki pod bieżącą wodą i posiekajcie drobno. Do miski włóżcie rozkruszone...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

Dorota Wellman podzieliła się sprawdzonym przepisem na jaja faszerowane. Dodaje do nich tajemny składnik
ONS.pl
Newsy
Dorota Wellman podzieliła się sprawdzonym przepisem na jaja faszerowane. Dodaje do nich tajemny składnik
Każda gospodyni ma swój własny sposób na faszerowane jajka. Nie inaczej jest w przypadku Doroty Wellman. Poznajcie patent prezenterki TVN-u na to wielkanocne danie.

Rzut oka na przepis Doroty Wellman na jaja faszerowane od razu daje do zrozumienia, że mamy do czynienia z prawdziwą znawczynią tematu. Znana i lubiana prezenterka „Dzień dobry TVN” w swoim przepisie na jajka wielkanocne zawarła najważniejszą zasadę kulinariów. Jak wielkanocne jajka faszerowane przygotowuje Dorota Wellman? Chodzi oczywiście o umiejętne balansowanie smaków. Ostry, słodki, kwaśny, słony – ani jednego  z nich nie brakuje w jajkach Wellman. Słony smak zapewnia oczywiście sól. Jeżeli jednak chcecie, by wasze jajka miały jeszcze głębszy smak, spróbujcie zamienić ją sosem sojowym. Smak kwaśny w tym przepisie na jajka to częściowo zasługa śmietany, a częściowo także musztardy. Jeśli dodacie musztardy ostrej (np. rosyjskiej), to automatycznie zbalansujecie odpowiednio także smak ostry. Co ze smakiem słodkim? Niektórzy wzbraniają się przed dosładzaniem potraw wytrawnych. To duży błąd. Tajemnym składnikiem Doroty Wellman dodawanym przez nią do jaj faszerowanych jest miód. Ten dodatek wzbogaca smak jajek i dodatkowo sprawia, że smak potrawy jest naprawdę harmonijny. Przepis na jaja faszerowane Doroty Wellman Składniki: 5-6 jaj Łyżka ostrej musztardy 2 łyżki gęstej śmietany 18% tłuszczu Łyżeczka miodu Sól Pieprz Natka pietruszki lub koperek Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Obierzcie jajka ze skorupek i przekrójcie je na pół. Wydrążcie z jajek żółtka. Żółtka wymieszajcie z ostrą musztardą, gęstą śmietaną, miodem na gładką masę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Wypełnijcie gotowym farszem połówki jajek. Pietruszkę lub koperek drobno posiekajcie i posypcie tak przygotowanymi ziołami połówki jajek. Smacznego! Zobacz także:...