Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior.

Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze.

Jajka faszerowane ćwikłą - przepis

Składniki

  • 7 jajek
  • 400g buraków, najlepiej podłużnych
  • Większy kawałek chrzanu
  • Oliwa z oliwek
  • Kiełki rzeżuchy do dekoracji
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek.
  2. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach.
  4. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki.
  5. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru.
  6. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły.
  7. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: