Dobre góralskie gospodynie widzą jak przyrządzić bardzo sycące i rozgrzewające dania, które dodają energii i siły na długie godziny. Pomyślcie o pysznej kwaśnicy czy żeberkach podanych z kiszoną kapustą. Aż ślinka cieknie na samą myśl.
Poniższe danie możecie przyrządzić na 2 sposoby – oddzielnie przyrządzić żeberka i kapustę i połączyć je dopiero na talerzu; albo pod koniec pieczenia żeberek dodać do nich kapustę – dzięki temu przejdą swoimi smakami i staną się nieziemsko smaczne.
Przepis na kapustę po góralsku
Składniki
- 1kg kiszonej kapusty
- 1kg ziemniaków
- 1-2 cebule
- Duża garść suszonych grzybów
- Kawałek wędzonego boczku
- Kawałek wędzonej słoniny
- Sól i pieprz do smaku
- Mielony kminek
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobne kawałki. Ugotujcie w małej ilości osolonej wody i nie odcedzajcie. Gorące ziemniaki utłuczcie na gładką masę razem z wodą, w której się gotowały.
- Suszone grzyby zalejcie gorącą wodą, aby namiękły.
- Kapustę możecie poszatkować, przełóżcie ją do dużego garnka, dodajcie trochę wody oraz suszone grzyby. Możecie również dodać skórkę z boczku i słoniny, dzięki czemu kapusta nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Gotujcie do miękkości.
- W międzyczasie na dużej patelni podsmażcie słoninę i boczek pokrojone w kostkę. Dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie na złoto.
- Do garnka z kapustą dodajcie ziemniaki oraz słoninę, boczek i cebulę. Całość doprawcie solą, pieprzem i kminkiem. Gotujcie przez około 10-15 minut.
- Kapustę możecie podawać z żeberkami, ale dobrze smakuje również z karkówką czy tradycyjnym kotletem schabowym.
Żeberka na kapuście – przepis z Podhala
Składniki
- 1kg żeberek
- Przyprawa do żeberek
- Olej
Przygotowanie
- Żeberka upieczcie prawie do miękkości z przyprawą do żeberek oraz olejem.
- Pod koniec pieczenia ułóżcie w formie kapustę po góralsku, a na niej żeberka i pieczcie, aż mięso zmięknie.
Takie danie doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami, młodymi albo podsmażonymi na maśle na chrupko.
Smacznego!