Jeśli szukacie inspiracji na smaczny i prosty obiad, to spróbujcie faszerowanych medalionów z indyka! Są bardzo delikatne, a farsz z pieczarek, cebuli i sera żółtego nadaje im charakteru. Panierka z dodatkiem sezamu sprawia, że mają przyjemny, lekko orzechowy smak.
Przygotowanie medalionów jest szybkie, bardzo proste, a składniki tanie i łatwo dostępne. Polecamy wam przepis jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl!
Przepis na medaliony drobiowe z pieczarkami
Do przygotowania tych soczystych medalionów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Kilogram mięsa mielonego z fileta z indyka
- 2 kajzerki
- Mleko
- 1 jajko
- Masło klarowane
- Sól
- Pieprz
Farsz:
- Kilogram pieczarek
- 250 g żółtego sera
- 2 cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- Sól
- Pieprz
Panierka:
- Szklanka nasion sezamu
- Szklanka bułki tartej
Przygotowanie:
- Namoczcie kajzerki w mleku.
- Obierzcie cebulę, a pieczarki dokładnie umyjcie. Pokrójcie wszystko bardzo drobno.
- Rozgrzejcie na patelni porcję masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście tak długo, aż odparuje z nich woda. Doprawcie solą i pieprzem.
- Zetrzyjcie żółty ser i wsypcie na patelnię. Wymieszajcie.
- Włóżcie do dużej miski mięso mielone, dodajcie do niego namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki. Wbijcie jedno jajko, dodajcie sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszajcie i wyróbcie na jednolitą masę do połączenia składników.
- Z mięsa formujcie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i na środek połóżcie porcję farszu. Sklejcie brzegi i spłaszczcie w kształt medalionu.
- Do miski wsypcie po szklance bułki tartej i sezamu. Wymieszajcie.
- Każdy medalion obtoczcie w panierce z bułki i sezamu.
- Na dużej patelni rozgrzejcie masło klarowane i smażcie medaliony na średnim ogniu z obu stron tak, by się zarumieniły.
I gotowe! Podawajcie medaliony z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżą surówką z marchewki z dodatkiem chrzanu. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
- Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad
- Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
- Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia