Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni
Gotujmy.pl/kontakt1982
Newsy

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Nadchodzą ciepłe dni! Zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie go dla ochłody. Nie ma nic lepszego niż domowe lody!

Rabarbar, dzięki swojemu unikalnemu kwaśnemu smakowi doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju deserach. Doskonale smakuje jako dodatek do galaretki, w cieście typu pleśniak, w drożdżówkach i deserach. Rabarbar jada się też w wytrawnej odsłonie. Można podawać go razem z mięsem i kotletami. Mamy dla was jeszcze smaczniejszą propozycję. Te lody z rabarbarem są wyborne. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale zdecydowanie jest tego warte.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe lody z rabarbarem

Przygotujcie te domowe lody jogurtowe z naszego przepisu. Pokochają je dzieci i dorośli.

Składniki na lody jogurtowe z rabarbarem

  • puszka mleka skondensowanego (ok. 500 g)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Zobacz także
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały

Przygotowanie lodów jogurtowych z rabarbarem

  1. Przygotujcie plastikową foremkę o pojemności ok. 1,2 litra.
  2. Umyjcie rabarbar. Oczyśćcie, go, pokrójcie go na małe kawałki.
  3. Cukier trzcinowy przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie go bardzo wolno do rozpuszczenia cukru.
  4. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzućcie na patelnię pokrojony rabarbar. Przesmażcie go lekko na bardzo małym ogniu, by cały pokrył się cukrem, ale by cukier się nie spalił.
  5. Otwórzcie puszkę z mlekiem skondensowanym.
  6. Przelejcie mleko do miski, dodajcie jogurt naturalny i wymieszajcie dokładnie. Możecie dodać też barwnik spożywczy, jeśli chcecie, żeby lody nabrały koloru. Dobrze sprawdzi się tu barwnik różowy lub czerwony, który podkreśli rabarbarowy smak lodów.
  7. Masę wstawcie do zamrażarki. Co godzinę wyciągajcie masę z zamrażarki i dokładnie ją mieszajcie, żeby nie powstały twarde i grube kryształki lodu.
  8. Po pierwszej godzinie i przy pierwszym przemieszaniu możecie dodać do masy rabarbar i syrop powstały przy smażeniu. Delikatnie przemieszajcie masę, aby rabarbar był w niej równomiernie rozłożony.
  9. W zależności od temperatury waszej zamrażarki lody mogą potrzebować od 6 do 8 cyklów, by całkowicie się zamroziły.

Gotowe lody wyciągnijcie z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem, żeby lekko odtajały.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...

Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Pomysł na deser z rabarbarem. Zróbcie galaretkę rabarbarową
Zróbcie ten wiosenny deser, gdy uda się wam dostać rabarbar. Wszyscy domownicy będą zachwyceni.

Rabarbar to niepozorna roślina, która po odpowiednim przygotowaniu może być naprawdę przepyszna. Rabarbar rośnie w wielu miejscach świata, również w Polsce. Na pewno znacie tę roślinę. Ogromne liście rabarbaru  i cenne łodygi, które wykorzystuje się w kuchni. Może rabarbar rośnie na waszej działce, a może uda wam się kupić go na lokalnym ryneczku. Jeśli dorwiecie świeży rabarbar, zróbcie z niego deser. Na przykład ciasto z rabarbaru  lub tę pyszną galaretkę. Przepis na galaretkę z rabarbaru Zróbcie naturalną galaretkę z rabarbaru, włóżcie ją do pucharków i ozdóbcie. Zaserwujcie taki deser domownikom lub gościom. Wszyscy miłośnicy rabarbaru będą zachwyceni. Składniki na galaretkę z rabarbarem Pół kilograma rabarbaru Ok. 8 łyżek cukru lub ksylitolu , jeśli chcecie żeby deser był fit Kilka goździków 4 łyżki żelatyny 400 g truskawek 250 ml śmietany kremówki Fix do śmietany (można pominąć) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie galaretki z rabarbarem Umyjcie rabarbar i pokrójcie go na kawałki o długości ok. 1 cm. Zalejcie rabarbar wodą. Będziecie potrzebować ok. 2,5 litra wody. Dodajcie do rabarbaru cukier lub ksylitol, goździki i gotujcie, aż rabarbar zacznie się lekko rozpadać. Kawałki rabarbaru powinny być całkiem rozdzielone na pojedyncze włókna przed kolejnym krokiem. Wyłówcie z ugotowanego rabarbaru goździki. Dodajcie żelatynę do gorącego rabarbaru. Dodawajcie ją małymi porcjami i dokładnie mieszajcie przez długi czas, by w pełni się rozpuściła. Odłóżcie galaretkę do lekkiego przestudzenia. Usuńcie szypułki z truskawek. Pokrójcie truskawki na cząstki. Włóżcie je do pucharków lub dużych szklanek. Część truskawek zostawcie do zewnętrznej...

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...

Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Flickr
Newsy
Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Zrobiliście domowe lody i wyszły twarde? Sprawdźcie, co można zrobić, by temu zaradzić.

Przyrządzanie domowych lodów staje się coraz popularniejsze. W końcu tak naprawdę przepis na domowe lody jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Najprostsze są oczywiście klasyczne lody śmietankowe, do których potrzebna jest jedynie śmietanka, cukier i mleko. Jeżeli macie ochotę na lody o ulubionym smaku, na przykład czekoladowe lub truskawkowe, to wystarczy dodać do nich owoce albo rozpuszczoną czekoladę. Miękkie domowe lody bez maszynki Do lodów zwykle wykorzystuje się specjalną maszynkę do robienia lodów, choć tak naprawdę do przygotowania domowych lodów potrzebny wam będzie tylko blender ręczny, który większość z was ma w domu. Zrobienie miękkich lodów bez maszynki jest możliwe, tylko nieco czasochłonne. Należy po prostu po przełożeniu masy do pojemnika odstawić ją do zamrażarki na 30 minut, wyciągnąć, zblendować, włożyć z powrotem do zamrażarki i tak kilka razy przez 3 lub 4 godziny – łącznie lody należy zblendować około 6 razy. Dzięki temu będą puszyste i miękkie! Przepis na domowe lody śmietankowe Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 2% tłuszczu 80  cukru Przygotowanie: Najpierw zadbajcie o to, by mleko i śmietanka miały odpowiednio niską temperaturę – oba składniki powinny być przechowywane w lodówce. Do małego garnka wlejcie 200 ml śmietanki i dodajcie 80 g cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotową masę przelejcie do pojemnika na lody. Teraz do masy wlejcie resztę śmietanki oraz mleko i wymieszajcie. Wstawcie pojemnik do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie pudełko i zmiksujcie zawartość za pomocą blendera. Wstawcie znów do...