Rabarbar, dzięki swojemu unikalnemu kwaśnemu smakowi doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju deserach. Doskonale smakuje jako dodatek do galaretki, w cieście typu pleśniak, w drożdżówkach i deserach. Rabarbar jada się też w wytrawnej odsłonie. Można podawać go razem z mięsem i kotletami. Mamy dla was jeszcze smaczniejszą propozycję. Te lody z rabarbarem są wyborne. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale zdecydowanie jest tego warte.
Przepis na domowe lody z rabarbarem
Przygotujcie te domowe lody jogurtowe z naszego przepisu. Pokochają je dzieci i dorośli.
Składniki na lody jogurtowe z rabarbarem
- puszka mleka skondensowanego (ok. 500 g)
- 500 g jogurtu naturalnego
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie lodów jogurtowych z rabarbarem
- Przygotujcie plastikową foremkę o pojemności ok. 1,2 litra.
- Umyjcie rabarbar. Oczyśćcie, go, pokrójcie go na małe kawałki.
- Cukier trzcinowy przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie go bardzo wolno do rozpuszczenia cukru.
- Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzućcie na patelnię pokrojony rabarbar. Przesmażcie go lekko na bardzo małym ogniu, by cały pokrył się cukrem, ale by cukier się nie spalił.
- Otwórzcie puszkę z mlekiem skondensowanym.
- Przelejcie mleko do miski, dodajcie jogurt naturalny i wymieszajcie dokładnie. Możecie dodać też barwnik spożywczy, jeśli chcecie, żeby lody nabrały koloru. Dobrze sprawdzi się tu barwnik różowy lub czerwony, który podkreśli rabarbarowy smak lodów.
- Masę wstawcie do zamrażarki. Co godzinę wyciągajcie masę z zamrażarki i dokładnie ją mieszajcie, żeby nie powstały twarde i grube kryształki lodu.
- Po pierwszej godzinie i przy pierwszym przemieszaniu możecie dodać do masy rabarbar i syrop powstały przy smażeniu. Delikatnie przemieszajcie masę, aby rabarbar był w niej równomiernie rozłożony.
- W zależności od temperatury waszej zamrażarki lody mogą potrzebować od 6 do 8 cyklów, by całkowicie się zamroziły.
Gotowe lody wyciągnijcie z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem, żeby lekko odtajały.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: