Rabarbar, dzięki swojemu unikalnemu kwaśnemu smakowi doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju deserach. Doskonale smakuje jako dodatek do galaretki, w cieście typu pleśniak, w drożdżówkach i deserach. Rabarbar jada się też w wytrawnej odsłonie. Można podawać go razem z mięsem i kotletami. Mamy dla was jeszcze smaczniejszą propozycję. Te lody z rabarbarem są wyborne. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale zdecydowanie jest tego warte.

Przepis na domowe lody z rabarbarem

Przygotujcie te domowe lody jogurtowe z naszego przepisu. Pokochają je dzieci i dorośli.

Składniki na lody jogurtowe z rabarbarem

  • puszka mleka skondensowanego (ok. 500 g)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie lodów jogurtowych z rabarbarem

  1. Przygotujcie plastikową foremkę o pojemności ok. 1,2 litra.
  2. Umyjcie rabarbar. Oczyśćcie, go, pokrójcie go na małe kawałki.
  3. Cukier trzcinowy przełóżcie na suchą patelnię. Podgrzejcie go bardzo wolno do rozpuszczenia cukru.
  4. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, wrzućcie na patelnię pokrojony rabarbar. Przesmażcie go lekko na bardzo małym ogniu, by cały pokrył się cukrem, ale by cukier się nie spalił.
  5. Otwórzcie puszkę z mlekiem skondensowanym.
  6. Przelejcie mleko do miski, dodajcie jogurt naturalny i wymieszajcie dokładnie. Możecie dodać też barwnik spożywczy, jeśli chcecie, żeby lody nabrały koloru. Dobrze sprawdzi się tu barwnik różowy lub czerwony, który podkreśli rabarbarowy smak lodów.
  7. Masę wstawcie do zamrażarki. Co godzinę wyciągajcie masę z zamrażarki i dokładnie ją mieszajcie, żeby nie powstały twarde i grube kryształki lodu.
  8. Po pierwszej godzinie i przy pierwszym przemieszaniu możecie dodać do masy rabarbar i syrop powstały przy smażeniu. Delikatnie przemieszajcie masę, aby rabarbar był w niej równomiernie rozłożony.
  9. W zależności od temperatury waszej zamrażarki lody mogą potrzebować od 6 do 8 cyklów, by całkowicie się zamroziły.

Gotowe lody wyciągnijcie z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem, żeby lekko odtajały.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: