Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu.

Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym.

Składniki: 

  • 200 g makaronu gryczanego
  • 200 g mięsa mielonego (mieszanego)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kropli sosu sojowego
  • mała cebula
  • ostra papryczka
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 100 g sera fontina (lub masdamer)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie.
  2. Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.
  3. Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki.
  4. Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę.
  5. Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony.
  6. W międzyczasie ugotujcie makaron .
  7. Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę.
  8. Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu.
  9. Makaron przełóżcie na talerze.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Zobacz także: