Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu.
Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym.
Składniki:
- 200 g makaronu gryczanego
- 200 g mięsa mielonego (mieszanego)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- kilka kropli sosu sojowego
- mała cebula
- ostra papryczka
- 250 g kapusty włoskiej
- 100 g sera fontina (lub masdamer)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie.
- Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.
- Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki.
- Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę.
- Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony.
- W międzyczasie ugotujcie makaron .
- Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę.
- Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu.
- Makaron przełóżcie na talerze.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: