Cóż, trzeba to sobie powiedzieć jasno. Znana restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła do swojej receptury na flaki pewnej innowacji.
Tradycyjne, skromne flaczki po zamojsku byłyby za proste i zbyt nudne dla ekscentrycznej showmanki TVN-u.
Gessler „łamie” przepisy
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” musiała więc troszeczkę „zamieszać” w swojej recepturze na tę tradycyjną potrawę.
Co takiego dodaje Gessler do swojej zupy? Tym składnikiem jest niezwykle szlachetna gicz cielęca, która nadaje flakom iście królewski sznyt.
Zobacz także:
Przyznacie, że brzmi to naprawdę smacznie. Jeśli macie dostęp do cielęcego mięsa wysokiej jakości, nie wahajcie się wypróbować tego przepisu.
Poza dodatkiem tego szlachetnego mięsa i imbirem, Gessler stawia w swoim przepisie na znane wszystkim pozostałe składniki.
Nie zabraknie więc włoszczyzny – selera, marchwi, pietruszki, a także przyprawy, na czele oczywiście z obowiązkowym majerankiem.
Przed zabraniem się za przygotowanie flaków zadbajcie także o dobry, świeży surowiec podstawowy, czyli żołądki wołowe.
Przepis na flaki Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych (żołądki)
- 1 mała gicz cielęca
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Ćwierć korzenia selera
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz w ziarnach
- Sól
- Świeżo starty imbir
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- Gałka muszkatołowa
- 2–3 łyżki słodkiej papryki
- Majeranek
Przygotowanie:
- Flaki ugotujcie w garnku z giczą cielęcą wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
- W trakcie gotowania dodajcie do środka pokrojoną włoszczyznę.
- Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku.
- „Wyłówcie” gicz z zupy i dokładnie oddzielcie od kości mięso, które z powrotem wrzućcie do flaków.
- Podsmażcie mąkę z masłem na ciemną zasmażkę.
- Dodajcie do zupy zasmażkę, pozostałe przyprawy i starty imbir.
- Podawajcie gorące.
Smacznego!