Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na smaczne kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i wędzonego boczku. Danie jest proste i tak pyszne, że domownicy oniemieją z zachwytu!

Kotlety rybne z kalafiorem i wędzonym boczkiem

Zwykle kotlety rybne przygotowuje się z kilku rodzajów ryb, bułki zamoczonej w mleku, jajka i przypraw. Co powiecie, żeby dodać do takich kotletów kalafiora i wędzony boczek? Tak przygotowane kotlety nie tylko zyskują na walorach zdrowotnych, ale też smakowych.

W naszym przepisie wykorzystano mirunę, ale równie dobrze możecie użyć innych rodzajów ryb – dorsza, morszczuka, a nawet łososia. Kotlety rybne z rumianą, chrupiącą skórką, idealnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i sałatką ze świeżych warzyw. Zróbcie je na obiad a na pewno będą gościć na waszych stołach częściej.

Składniki:

  • 750 g rozmrożonej miruny
  • 200 g kalafiora
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozmrożoną i umytą mirunę zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku do miski.
  2. Potem zmielić kalafiora i boczek.
  3. Dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i natkę a na koniec wlać wodę i wbić jajka i dodać przyprawy.
  4. Masę wyrobić, formować porcje masy, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej.
  5. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: