Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na smaczne kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i wędzonego boczku. Danie jest proste i tak pyszne, że domownicy oniemieją z zachwytu!
Kotlety rybne z kalafiorem i wędzonym boczkiem
Zwykle kotlety rybne przygotowuje się z kilku rodzajów ryb, bułki zamoczonej w mleku, jajka i przypraw. Co powiecie, żeby dodać do takich kotletów kalafiora i wędzony boczek? Tak przygotowane kotlety nie tylko zyskują na walorach zdrowotnych, ale też smakowych.
W naszym przepisie wykorzystano mirunę, ale równie dobrze możecie użyć innych rodzajów ryb – dorsza, morszczuka, a nawet łososia. Kotlety rybne z rumianą, chrupiącą skórką, idealnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i sałatką ze świeżych warzyw. Zróbcie je na obiad a na pewno będą gościć na waszych stołach częściej.
Składniki:
- 750 g rozmrożonej miruny
- 200 g kalafiora
- 200 g wędzonego boczku
- 1 pęczek szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 jajka
- kilka łyżek bułki tartej
- 1/4 szklanki wody
- sól morska
- pieprz czarny
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rozmrożoną i umytą mirunę zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku do miski.
- Potem zmielić kalafiora i boczek.
- Dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i natkę a na koniec wlać wodę i wbić jajka i dodać przyprawy.
- Masę wyrobić, formować porcje masy, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Źródło: gotujmy.pl