Mielone i schabowe to najpopularniejsze dania na polskich stołach. Zwykle występują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki. Jeśli macie już dość oklepanych kotletów mielonych w tradycyjnym wydaniu, koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych użytkowniczek na podłużne mielone z dodatkiem papryki. Ich smak na długo wami zawładnie!
Przepis na podłużne mielone z papryką
Podłużne mielone z papryką to doskonała propozycja na smaczny, tani i niebanalny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste!
Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, cebula, jajko, przyprawy i świeża czerwona papryka. Przygotowanie takich kotletów jedynie w niewielkim stopniu różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Jedyna różnica tkwi w paprykowym dodatku i sposobie formowania kotletów. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, bo jest naprawdę świetny!
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
- Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą.
- Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
- Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni.
- Na środku rozkładamy paprykę.
- Przykrywamy drugą porcją mięsa.
- Formujemy podłużne roladki.
- Każdą obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: