Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół.

Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji.

Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami

Składniki na spód

  • 24 okrągłe biszkopty
  • Niebieska galaretka
  • 250 ml wody

Składniki na środek ciasta

  • 24 ciepłe lody oblane czekoladą
  • Szafirowa galaretka
  • Rubinowa  galaretka
  • Ametystowa galaretka
  • 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę)
  • 600 ml śmietany 30%

Składniki na wierzch

  • 2 galaretki o tym samym smaku
  • 700 ml wody

Dekoracja

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 2 łyżki cukru-pudru

Przygotowanie

  • Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego.
  • Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów.

  • Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty.
  • Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia.
  • Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne.

Zobacz także:

  • Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie.
  • Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż ostygnie i zacznie delikatnie tężeć. Wylej na wierzch ciasta i włóż do lodówki.
  • Gdy wszystkie warstwy całkowicie stężeją ozdób wierzch ciasta. Zmiksuj śmietankę z cukrem-pudrem, a następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie zmiksuj.
  • Wyłóż na ciasto i wygładź lub zrób fantazyjne wzorki.

Źródło: gotujmy.pl