Ten deser wydaje się bardzo trudny do zrobienia – zwłaszcza, gdy po rozkrojeniu zobaczymy wiele warstw w jego wnętrzu. Ale wbrew pozorom jest dość prosty i nie wymaga pieczenia. Gdy wszystkie warstwy zastygną jest gotowy do podania na stół.
Dodatek ciepłych lodów oblanych czekoladą to zaskakująca niespodzianka, która dodaje wyjątkowego smaku i konsystencji.
Kolorowy galaretkowiec z ciepłymi lodami
Składniki na spód
- 24 okrągłe biszkopty
- Niebieska galaretka
- 250 ml wody
Składniki na środek ciasta
- 24 ciepłe lody oblane czekoladą
- Szafirowa galaretka
- Rubinowa galaretka
- Ametystowa galaretka
- 600 ml wody (po 200 ml na każdą galaretkę)
- 600 ml śmietany 30%
Składniki na wierzch
- 2 galaretki o tym samym smaku
- 700 ml wody
Dekoracja
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 2 łyżki cukru-pudru
Przygotowanie
- Spód kwadratowej lub prostokątnej(35x24 cm) blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż biszkopty, jeden obok drugiego.
- Wyjmij ciepłe lody z opakowania – jeśli na ich spodzie jest wafelek to możesz go odciąć. Dzięki temu lody przykleją się do biszkoptów.
- Rozpuść niebieską galaretkę we wrzątku i dokładnie wymieszaj; gdy ostygnie wylej ją na biszkopty.
- Rozpuść pozostałe galaretki, każda w 200 ml wody, wymieszaj tak długo, aż się rozpuszczą i odstaw do wystygnięcia.
- Ubij na sztywno śmietankę i podziel ją na 3 części (lub ubij każdą porcję w oddzielnej misce) i dolej do każdej wystudzoną galaretkę, szybko wymieszaj i wylewaj porcjami na biszkopty i ciepłe lody – tak, aby warstwy były nieregularne.
Zobacz także:
- Wstaw do lodówki, żeby ciasto stężało całkowicie.
- Dwie ostatnie galaretki rozpuść w 700ml gorącej wody i odstaw, aż ostygnie i zacznie delikatnie tężeć. Wylej na wierzch ciasta i włóż do lodówki.
- Gdy wszystkie warstwy całkowicie stężeją ozdób wierzch ciasta. Zmiksuj śmietankę z cukrem-pudrem, a następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie zmiksuj.
- Wyłóż na ciasto i wygładź lub zrób fantazyjne wzorki.
Źródło: gotujmy.pl