Tortilla to coraz popularniejsze w Polsce danie, które doskonale pasuje na obiad, lunch lub kolację. Można łatwo przygotować placek samodzielnie w domu, lub kupić gotowe placki na tortillę w sklepie – wówczas przygotowanie jest jeszcze szybsze! Do tego smaczny farsz składający się z ulubionych dodatków i gotowe! Poznajcie prosty sposób na złożenie tortilli, dzięki czemu jej przyrządzanie będzie jeszcze łatwiejsze.
Sposób na złożenie tortilli
Tortillę najczęściej się zawija do środka jak wrap lub w rulonik, który następnie można pokroić i podawać w formie roladek. Jeszcze jednym sposobem jest składanie tortilli w ćwiartki, dzięki czemu można ją wygodnie wziąć do ręki jak kanapkę. Jak to zrobić? Ten trik jest banalny – wystarczy po prostu przeciąć placek wzdłuż, zatrzymując się w połowie. Następnie należy położyć wszystkie składniki i składać tortillę do środka, każdą ćwiartką po kolei.
Przepis na tortillę z szynką, mozzarellą i pomidorami
Wypróbujcie prosty i błyskawiczny przepis na tortillę. Polecamy na koniec skorzystać z opiekacza, dzięki czemu tortilla będzie wyjątkowo chrupiąca. Podane poniżej składniki wystarczą do przygotowania 1 tortilli.
Składniki:
- 1 placek tortilli
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- 3 grube plastry mozzarelli
- Garść rukoli
- 50 g szynki Serrano
- Świeże liście bazylii
- Gęsty ocet balsamiczny
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyjcie pomidorki i rukolę.
- Na patelni rozgrzejcie nieco oleju i podsmażcie plastry szynki. Gdy będą usmażone, wyjmijcie je z patelni i wrzućcie pomidorki. Smażcie przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
- Podzielcie placek tortilli na 4 części. Osobno wyłóżcie pomidorki, rukolę, plastry mozzarelli oraz szynkę. Na mozzarelli połóżcie liście bazylii, a rukolę polejcie gęstym octem balsamicznym.
- Następnie przekrójcie tortillę do połowy wzdłuż. Teraz składajcie ją do środka ćwiartkami po kolei.
- Gotową tortillę włóżcie do opiekacza na kilka chwil, by placek się nieco podpiekł. Smacznego!
Czytaj także: