Jak zawijać tortillę? Genialny trik na złożenie tortilli, wprost z Instagrama. Łatwiejszego nie ma!
AdobeStock
Newsy

Jak zawijać tortillę? Genialny trik na złożenie tortilli, wprost z Instagrama. Łatwiejszego nie ma!

Smaczna tortilla doskonale sprawdzi się w sytuacjach, gdy macie ochotę zjeść coś ciepłego na szybko. Wypróbujcie ciekawy sposób na szybkie i proste złożenie tortilli.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 30, 2021

Tortilla to coraz popularniejsze w Polsce danie, które doskonale pasuje na obiad, lunch lub kolację. Można łatwo przygotować placek samodzielnie w domu, lub kupić gotowe placki na tortillę w sklepie – wówczas przygotowanie jest jeszcze szybsze! Do tego smaczny farsz składający się z ulubionych dodatków i gotowe! Poznajcie prosty sposób na złożenie tortilli, dzięki czemu jej przyrządzanie będzie jeszcze łatwiejsze.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sposób na złożenie tortilli

Tortillę najczęściej się zawija do środka jak wrap lub w rulonik, który następnie można pokroić i podawać w formie roladek. Jeszcze jednym sposobem jest składanie tortilli w ćwiartki, dzięki czemu można ją wygodnie wziąć do ręki jak kanapkę. Jak to zrobić? Ten trik jest banalny – wystarczy po prostu przeciąć placek wzdłuż, zatrzymując się w połowie. Następnie należy położyć wszystkie składniki i składać tortillę do środka, każdą ćwiartką po kolei.

Zobacz także

Przepis na tortillę z szynką, mozzarellą i pomidorami

Wypróbujcie prosty i błyskawiczny przepis na tortillę. Polecamy na koniec skorzystać z opiekacza, dzięki czemu tortilla będzie wyjątkowo chrupiąca. Podane poniżej składniki wystarczą do przygotowania 1 tortilli.

Składniki:

  • 1 placek tortilli
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 3 grube plastry mozzarelli
  • Garść rukoli
  • 50 g szynki Serrano
  • Świeże liście bazylii
  • Gęsty ocet balsamiczny
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyjcie pomidorki i rukolę.
  2. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju i podsmażcie plastry szynki. Gdy będą usmażone, wyjmijcie je z patelni i wrzućcie pomidorki. Smażcie przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
  3. Podzielcie placek tortilli na 4 części. Osobno wyłóżcie pomidorki, rukolę, plastry mozzarelli oraz szynkę. Na mozzarelli połóżcie liście bazylii, a rukolę polejcie gęstym octem balsamicznym.
  4. Następnie przekrójcie tortillę do połowy wzdłuż. Teraz składajcie ją do środka ćwiartkami po kolei.
  5. Gotową tortillę włóżcie do opiekacza na kilka chwil, by placek się nieco podpiekł. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze