Jak zawijać tortillę? Genialny trik na złożenie tortilli, wprost z Instagrama. Łatwiejszego nie ma!
AdobeStock
Newsy

Jak zawijać tortillę? Genialny trik na złożenie tortilli, wprost z Instagrama. Łatwiejszego nie ma!

Smaczna tortilla doskonale sprawdzi się w sytuacjach, gdy macie ochotę zjeść coś ciepłego na szybko. Wypróbujcie ciekawy sposób na szybkie i proste złożenie tortilli.

Tortilla to coraz popularniejsze w Polsce danie, które doskonale pasuje na obiad, lunch lub kolację. Można łatwo przygotować placek samodzielnie w domu, lub kupić gotowe placki na tortillę w sklepie – wówczas przygotowanie jest jeszcze szybsze! Do tego smaczny farsz składający się z ulubionych dodatków i gotowe! Poznajcie prosty sposób na złożenie tortilli, dzięki czemu jej przyrządzanie będzie jeszcze łatwiejsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na złożenie tortilli

Tortillę najczęściej się zawija do środka jak wrap lub w rulonik, który następnie można pokroić i podawać w formie roladek. Jeszcze jednym sposobem jest składanie tortilli w ćwiartki, dzięki czemu można ją wygodnie wziąć do ręki jak kanapkę. Jak to zrobić? Ten trik jest banalny – wystarczy po prostu przeciąć placek wzdłuż, zatrzymując się w połowie. Następnie należy położyć wszystkie składniki i składać tortillę do środka, każdą ćwiartką po kolei.

Zobacz także
Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak

Przepis na tortillę z szynką, mozzarellą i pomidorami

Wypróbujcie prosty i błyskawiczny przepis na tortillę. Polecamy na koniec skorzystać z opiekacza, dzięki czemu tortilla będzie wyjątkowo chrupiąca. Podane poniżej składniki wystarczą do przygotowania 1 tortilli.

Składniki:

  • 1 placek tortilli
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 3 grube plastry mozzarelli
  • Garść rukoli
  • 50 g szynki Serrano
  • Świeże liście bazylii
  • Gęsty ocet balsamiczny
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyjcie pomidorki i rukolę.
  2. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju i podsmażcie plastry szynki. Gdy będą usmażone, wyjmijcie je z patelni i wrzućcie pomidorki. Smażcie przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
  3. Podzielcie placek tortilli na 4 części. Osobno wyłóżcie pomidorki, rukolę, plastry mozzarelli oraz szynkę. Na mozzarelli połóżcie liście bazylii, a rukolę polejcie gęstym octem balsamicznym.
  4. Następnie przekrójcie tortillę do połowy wzdłuż. Teraz składajcie ją do środka ćwiartkami po kolei.
  5. Gotową tortillę włóżcie do opiekacza na kilka chwil, by placek się nieco podpiekł. Smacznego!

Czytaj także:

makaron
Adobe Stock
Newsy
Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby makaronu. Ten przepis jest tak banalny i szybki w przygotowaniu, że zagości w waszym menu na stałe. Koniecznie przygotujcie go i zaskoczcie bliskich!

Stolicą makaronu bez wątpienia są Włochy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, a każdy z nich jest tak samo smaczny. Jednak w internecie od jakiegoś czasu króluje przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta. Zdecydowanie bije na głowę inne wersje! To danie z pewnością zasmakuje waszym bliskim! Makaron z internetu Wydawałoby się iż makaron już był podany ze wszystkim. Internet jednak lubi zaskakiwać i od pewnego czasu króluje w nim przepis na  makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, serem feta i przyprawami. Potrawa jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczna. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zapieczeniu składników, a następnie połączeniu ich z makaronem. Proces pieczenia wydobywa z sosu cały smak, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno na obiad z bliskimi, jak i na romantyczną kolację. Przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta Składniki: 300 g makaronu ½ szklanki oliwy extra virgin 20 pomidorków koktajlowych 6 ząbków czosnku 200 g sera feta 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz czarny mielony listki świeżej bazylii parmezan lub grana padano Przygotowanie: Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od nagrzania piekarnika do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóżcie umyte pomidorki koktajlowe, ser feta w kawałku oraz obrane ząbki czosnku. Całość polejcie oliwą i przyprawcie czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Tak przygotowane składniki wstawcie do piekarnika, zapiekajcie je przez 20 minut. W międzyczasie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Naczynie żaroodporne wyjmijcie z piekarnika. Upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, fetą i przyprawami rozgniećcie za pomocą widelca. Do przygotowanego...

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Wygląda efektownie, wymaga niewiele pracy, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Czas zrobić gołąbkową roladę.

Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę. Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać? Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować! Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować! Przepis na roladę gołąbkową Składniki: Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko Sól 1 łyżeczka papryki ostrej 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ogórki konserwowe 10 dag ryżu Pół puszki kukurydzy 4 duże liście kapusty włoskiej 2 marchewki 10 dag sera żółtego Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki. Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku. Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu. Wymieszajcie razem całość. Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie. Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi. Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz. Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa. Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla. Owińcie całość w folię aluminiową. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min. Po upieczeniu pokrójcie roladę na...

przekąski z ciasta francuskiego
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego do zrobienia w 15 minut. Smaku nadaje sekretny składnik
Gdy nie wiecie co można szybko przyrządzić na ciepło, z pomocą przychodzą gotowe rozwiązania. Wystarczy ciasto francuskie i kilka składników, by przygotować pyszną imprezową przekąskę!

Zabrakło wam pomysłów na ciepłą kolację? A może spodziewacie się wizyty znajomych? W takich sytuacjach wspaniale sprawdzają się proste dania, które mimo, iż nie wymagają wielu składników ani wysiłku, są bardzo smaczne i sycące. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o klasycznej sałatce makaronowej, koreczkach czy zawijanych tortillach z łososiem. Zamiast tortilli możecie użyć też gotowego ciasta francuskiego – dziś bez problemu można je kupić w sklepie. Choć ciasto francuskie kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, bez trudu wyczarujecie z niego pyszne, wytrawne przekąski idealne na imprezę. Co powiecie na przepyszne ślimaczki z ciasta? Wypróbujcie ten przepis! Przepis na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego Do przygotowania tej smacznej przekąski z ciasta francuskiego będziecie potrzebowali minimalnej ilości składników. Upewnijcie się, że macie pod ręką wszystko z poniższej listy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (można je kupić np. w Lidlu) Kilka łyżek ketchupu Dowolna, ulubiona wędlina w plastrach Ser żółty w plastrach Przyprawa do pizzy Przygotowanie Wyjmijcie ciasto francuskie z opakowania i rozwińcie na blacie. Następnie posmarujcie je kilkoma łyżkami ketchupu. Jeśli chcecie, możecie zamiast ketchupu użyć koncentratu pomidorowego lub wymieszać jedno z drugim. Na cieście ułóżcie w jednym rządku plastry szynki, a wyżej plastry żółtego sera. By potrawa wyszła nieco bardziej pikantna, możecie poeksperymentować z rodzajami sera! Spróbujcie użyć na przykład sera typu ementaler. Na koniec posypcie składniki przyprawą do pizzy. Jeżeli jej nie macie, użyjcie po prostu ziół, których używa się do tego dania, czyli oregano, bazylii i czosnku. Zawińcie ciasto ciasno w rulonik. Weźcie ostry nóż i pokrójcie...