
Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem.
Jak obrać awokado – sposób z łyżką
Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado.
- Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem.
- Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę.
- W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado.
- Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa.
- Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości.
- Proste, prawda?
Jak wybrać dojrzałe awokado?
Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe.
Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut! Koniecznie wypróbujcie tę metodę.
Awokado - właściwości
Awokado jest bardzo bogate w jednonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E i K, potas, kwas foliowy, magnez i żelazo, a także błonnik. Choć jest niezwykle zdrowe, jednocześnie jest dość kaloryczne – w 100 gramach znajduje się 160 kalorii.
Czytaj także: