Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem.

Jak obrać awokado – sposób z łyżką

Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado.

  • Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem.
  • Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę.
  • W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado.
  • Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa.
  • Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości.
  • Proste, prawda?

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe.

Zobacz także:

Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut! Koniecznie wypróbujcie tę metodę.

Awokado - właściwości

Awokado jest bardzo bogate w jednonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E i K, potas, kwas foliowy, magnez i żelazo, a także błonnik. Choć jest niezwykle zdrowe, jednocześnie jest dość kaloryczne – w 100 gramach znajduje się 160 kalorii.

Czytaj także: