Kiszone ogórki, kiszona cukinia, kiszone cytryny, śliwki, pomidory... Kisić tak naprawdę można większość owoców i warzyw. A co powiecie na kiszone jajka? Skąd w ogóle wziął się taki pomysł?

Kiszone jajka – przysmak wśród Rosjan

Koniec lata to czas przygotowywania przetworów. W polskich domach najczęściej kisi się ogórki, cukinię a także robi słoiki z papryką konserwową, śliwkami czy gruszkami. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby kisić jajka?

Kiszone jajka to prawdziwy rarytas u naszych wschodnich sąsiadów - Rosjan. Jak się je przygotowuje? Do przygotowania kiszonych jajek będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Przepis na kiszone jajka

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kiszenia
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach
  • 4-5 ząbków czosnku
  • laska cynamonu
  • 2-3 papryki habanero (opcjonalnie)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pierścieni cebuli
  • 2-3 zielone papryczki jalapeno (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i wystudzamy.
  2. Papryczki kroimy w cienkie plasterki.
  3. Wszystkie wyżej wymienione składniki zalewy (poza jajkami) wkładamy do garnka.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Zdejmujemy zalewę z ognia.
  6. Wyławiamy kilka plasterków papryczki/cebuli/przypraw i przekładamy do wyparzonego słoika.
  7. Następnie wkładamy 3 jajka.
  8. Ponownie wyławiamy z zalewy kilka plasterków papryki/cebuli/przypraw i dodajemy kolejne jajka.
  9. Czynność kontynuujemy, aż zużyjemy wszystkie jajka i składniki zalewy.
  10. Zalewamy wszystkie składniki zalewą.
  11. Dokładnie zakręcamy słoiki i je wystudzamy.
  12. Słoiki wkładamy na 2-3 tygodnie do lodówki.

Skusicie się na tak oryginalne i nietypowe danie czy raczej wolicie jeść jajka w tradycyjnej postaci?

Zobacz także:

Źródło: tipyinteria.pl