Kiszone ogórki, kiszona cukinia, kiszone cytryny, śliwki, pomidory... Kisić tak naprawdę można większość owoców i warzyw. A co powiecie na kiszone jajka? Skąd w ogóle wziął się taki pomysł?
Kiszone jajka – przysmak wśród Rosjan
Koniec lata to czas przygotowywania przetworów. W polskich domach najczęściej kisi się ogórki, cukinię a także robi słoiki z papryką konserwową, śliwkami czy gruszkami. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby kisić jajka?
Kiszone jajka to prawdziwy rarytas u naszych wschodnich sąsiadów - Rosjan. Jak się je przygotowuje? Do przygotowania kiszonych jajek będziecie potrzebować kilku prostych składników.
Przepis na kiszone jajka
Składniki:
- 8 jajek
- 2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do kiszenia
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach
- 4-5 ząbków czosnku
- laska cynamonu
- 2-3 papryki habanero (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pierścieni cebuli
- 2-3 zielone papryczki jalapeno (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo i wystudzamy.
- Papryczki kroimy w cienkie plasterki.
- Wszystkie wyżej wymienione składniki zalewy (poza jajkami) wkładamy do garnka.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmujemy zalewę z ognia.
- Wyławiamy kilka plasterków papryczki/cebuli/przypraw i przekładamy do wyparzonego słoika.
- Następnie wkładamy 3 jajka.
- Ponownie wyławiamy z zalewy kilka plasterków papryki/cebuli/przypraw i dodajemy kolejne jajka.
- Czynność kontynuujemy, aż zużyjemy wszystkie jajka i składniki zalewy.
- Zalewamy wszystkie składniki zalewą.
- Dokładnie zakręcamy słoiki i je wystudzamy.
- Słoiki wkładamy na 2-3 tygodnie do lodówki.
Skusicie się na tak oryginalne i nietypowe danie czy raczej wolicie jeść jajka w tradycyjnej postaci?
Zobacz także:
Źródło: tipyinteria.pl