Jeśli lubicie dania na bazie jajek, to koniecznie musicie spróbować tej propozycji. Być może jednak lekkim niedopowiedzeniem będzie nazwanie jej jajecznicą.

Dlaczego? Ta potrawa Roberta Makłowicza to coś znacznie ciekawszego i bardziej złożonego, niż codzienna mieszanina roztrzepanych jajek!

Główną rolę w daniu, które przypomina nieco tunezyjską potrawę o nazwie ajja, są krewetki. Bez obaw, nie będziecie potrzebowali ich bardzo dużo.

Jeżeli nie lubicie owoców morza lub nie macie dostępu do świeżych i tanich krewetek, śmiało możecie podsmażyć na oliwie np. kurczaka.

Zobacz także:

Czym można zastąpić harissę w jajecznicy Roberta Makłowicza?

Na ok. 3 porcje potrawy, wystarczy wam 20 dag surowych krewetek, które przed obsmażeniem należy pozbawić chitynowych skorupek.

Oprócz tego, ważne są dodatki w postaci paprykowej, ostrej pasty harissa i pasty pomidorowej, które wymieszacie z jajkami.

To właśnie ta ostra pasta nadaje charakterystyczny smak całemu daniu. Podczas produkcji tradycyjnie wzbogaca się ją o czosnek, kmin rzymski, a także kminek zwyczajny.

Tunezyjska harissa jest do zdobycia w dobrych supermarketach. W razie potrzeby możecie ją zastąpić w ostateczności także inną intensywną w smaku pastą paprykową.

Jajecznica na ostro Roberta Makłowicza w stylu tunezyjskim

Składniki:

  • 6 jaj – najlepiej z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka tunezyjskiej pasty paprykowej harissa
  • 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 20 dag surowych krewetek obranych z chitynowych skorupek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miski, ubijcie je na gładką masę z dodatkiem pasty harissa, kminem rzymskim, pastą pomidorową i odrobiną soli.
  2. Rozgrzejcie na patelni oliwę lub inny tłuszcz i smażcie na niej krewetki bez chitynek przez ok 3-4 minuty.
  3. Następnie wlejcie na patelnię masę jajeczną i smażcie na małym ogniu, do momentu aż jajka się zetną.
  4. Podawajcie z zielonym akcentem, np. ze świeżymi ziołami, a także ze świeżym pieczywem, najlepiej pszennym.