Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku.
Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni.
Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek.
Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam!
Zobacz także:
Przepis na karkówkę po cygańsku
Składniki
- 1,5-2 kg karkówki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- Mąka pszenna do panierowania
- 50 dag pieczarek
- Ok. 25 dag papryki konserwowej
- Ok. 25 dag ogórków konserwowych
- 3 cebule
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- 100 ml ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- Papryka słodka w proszku
- Szczypta chili
- Sól i pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące.
- Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju.
- Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa.
- Cebulę pokrójcie w piórka.
- Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym.
- W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu.
- Sos wlejcie do brytfanny.
- Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i pieczcie jeszcze kilkanaście minut do miękkości mięsa w ciut mniejszej temperaturze.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl