Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy!
Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie, gołąbki na prażonym ryżu czy gołąbki z młodej kapusty.
Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym
Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica.
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 2 łyżki oleju
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone)
- 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony)
- natka pietruszki
- natka selera
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica)
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
sos pomidorowy:
Zobacz także:
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- cukier
Przygotowanie:
- Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża.
- Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest szybsza.
- Wyjmujecie z kuchenki, zdejmujecie folię i delikatnie zdejmujecie liście zaczynając od zewnętrznych, które powinny być już miękkie.
- Z każdego liścia ścinacie nożem twardy nerw i odkładacie je na talerz. Potrzebujecie około 15 liści, 10 na gołąbki i 4-5 na wyłożenie naczynia, w którym będziecie je piec.
- Groszek z marchewką i fasolkę szparagową rozmrażacie i przelewacie wrzątkiem. Paprykę kroicie w kostkę.
- Na patelni rozgrzewacie olej, dodajecie posiekaną cebulę, paprykę i zmiażdżony czosnek, smażycie chwilę, aż wszystko zmięknie, po czym dodajecie wszystkie pozostałe składniki: marchewkę z groszkiem, fasolkę, kaszę jaglaną i gryczaną oraz soczewicę.
- Chwilę smażycie, doprawiacie do smaku przyprawami oraz natką pietruszki i selera. Studzicie. Na każdy liść kapusty nakładacie po 2 czubate łyżki farszu, zwijacie boki liścia do środka, a następnie całość w rulon (technika podobna jak przy zawijaniu krokietów, wówczas nie trzeba gołąbka zawiązywać nitką, bo nic nie wydostanie się ze środka na zewnątrz).
- Naczynie do zapiekania smarujecie olejem, wykładacie liśćmi kapusty i układacie w nim gołąbki jeden obok drugiego. Przykrywacie pozostałymi liśćmi, a następnie pokrywą naczynia lub folią aluminiową.
- Wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczecie 30 minut.
- Sos pomidorowy: Na oleju podsmażacie posiekaną cebulę i czosnek, dodajecie pomidory z puszki i passatę pomidorową (może być koncentrat pomidorowy + woda do rozcieńczenia), gotujecie chwilę, doprawiacie do smaku solą, pieprzem i cukrem, miksujecie dokładnie, aby sos był gładki.
- Gołąbki podajecie z sosem.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: