Gołąbki to absolutny klasyk polskiej kuchni. Ale czy jedliście kiedyś takie w wersji bezmięsnej? Są tak samo pyszne, jak te tradycyjne – obiecujemy!

Kultowe gołąbki przyrządzane są dziś na setki sposobów inspirowanych kuchniami świata. W sieci robią furorę m.in. gołąbki meksykańskie, gołąbki na prażonym ryżu czy gołąbki z młodej kapusty.

Przepis na wegetariańskie gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza i już nawet najbardziej tradycyjne polskie dania doczekały się swoich wersji bezmięsnych. Poniżej proponujemy modyfikację klasycznego przepisu na gołąbki, gdzie mięso wieprzowe (uznawane za średnio zdrowy element diety) zastępują warzywa, kasze i soczewica.

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3/4 szklanki groszku z marchewką (mrożone)
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej (mrożony)
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy Beluga (czarna soczewica)
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka w proszku

sos pomidorowy:

Zobacz także:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Z kapusty oderwijcie zewnętrzne, uszkodzone liście za pomocą cienkiego, ostrego noża. 
  2. Wykrawacie głąb. Kapustę wkładacie do foliowej torby (sklepowej jednorazówki), zawiązujecie, wkładacie do następnej foliowej torby, ponownie szczelnie zawiązujecie i umieszczacie w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 6-7 minut. Liście kapusty można też przygotować metodą tradycyjną, gotując kapustę w garnku z wodą, jednak metoda w kuchence mikrofalowej jest szybsza. 
  3. Wyjmujecie z kuchenki, zdejmujecie folię i delikatnie zdejmujecie liście zaczynając od zewnętrznych, które powinny być już miękkie.
  4. Z każdego liścia ścinacie nożem twardy nerw i odkładacie je na talerz. Potrzebujecie około 15 liści, 10 na gołąbki i 4-5 na wyłożenie naczynia, w którym będziecie je piec.
  5. Groszek z marchewką i fasolkę szparagową rozmrażacie i przelewacie wrzątkiem. Paprykę kroicie w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzewacie olej, dodajecie posiekaną cebulę, paprykę i zmiażdżony czosnek, smażycie chwilę, aż wszystko zmięknie, po czym dodajecie wszystkie pozostałe składniki: marchewkę z groszkiem, fasolkę, kaszę jaglaną i gryczaną oraz soczewicę.
  7. Chwilę smażycie, doprawiacie do smaku przyprawami oraz natką pietruszki i selera. Studzicie. Na każdy liść kapusty nakładacie po 2 czubate łyżki farszu, zwijacie boki liścia do środka, a następnie całość w rulon (technika podobna jak przy zawijaniu krokietów, wówczas nie trzeba gołąbka zawiązywać nitką, bo nic nie wydostanie się ze środka na zewnątrz). 
  8. Naczynie do zapiekania smarujecie olejem, wykładacie liśćmi kapusty i układacie w nim gołąbki jeden obok drugiego. Przykrywacie pozostałymi liśćmi, a następnie pokrywą naczynia lub folią aluminiową. 
  9. Wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczecie 30 minut. 
  10. Sos pomidorowy: Na oleju podsmażacie posiekaną cebulę i czosnek, dodajecie pomidory z puszki i passatę pomidorową (może być koncentrat pomidorowy + woda do rozcieńczenia), gotujecie chwilę, doprawiacie do smaku solą, pieprzem i cukrem, miksujecie dokładnie, aby sos był gładki.
  11. Gołąbki podajecie z sosem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: