Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków?
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 500 gram mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 5 ziemniaków
- 1 jajo
- Sól selerowa i pieprz
- Koncentrat pomidorowy
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- Koperek
- Kapelusz prawdziwka
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować.
- Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście.
- Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach.
- Odcisnąć z nadmiaru wody.
- Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić.
- Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki.
- Faszerować liście i zawijać w gołąbki.
- Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
- Posolić do smaku solą selerową.
- Dusić gołąbki ok 40 minut.
- Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i wymieszać.
- Pokroić ząbek czosnku i dodać koperek.
- Gotować kilka chwil. Sosem polewać gołąbki.
Smacznego!
Czytaj także: