Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie
Gotujmy.pl/Azgotuj
Newsy

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia

Jeśli jesteście fanami odkrywania nowych smaków, koniecznie przetestujecie nasz przepis na gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne.
Anna Borkowska
kwiecień 09, 2021

Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Zobacz także

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 500 gram mielonego mięsa 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 5 ziemniaków
  • 1 jajo
  • Sól selerowa i pieprz
  • Koncentrat pomidorowy
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • Koperek
  • Kapelusz prawdziwka
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować.
  2. Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście.
  3. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach.
  4. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  5. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić.
  6. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki.
  7. Faszerować liście i zawijać w gołąbki.
  8. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
  9. Posolić do smaku solą selerową.
  10. Dusić gołąbki ok 40 minut.
  11. Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i wymieszać.
  12. Pokroić ząbek czosnku i dodać koperek.
  13. Gotować kilka chwil. Sosem polewać gołąbki.

Smacznego!

Czytaj także: 

Komentarze