Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy

Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Soczyste mięso będzie się wam rozpływać w ustach

Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!
Hubert Rój
styczeń 26, 2021

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości. 

Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dlaczego mięso się przypala?

Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem.

Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze.

Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę.

Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura.

Przepis na marynowane udka

Składniki:

  • Ok. 1 kg udek z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Szczypta mielonej kolendry w proszku
  • Szczypta imbiru w proszku
  • Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry).
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • Łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania.
  2. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy.
  3. Czosnek zetrzyjcie na tarce i dodajcie do marynaty.
  4. Doprawcie do smaku solą.
  5. Mięso dobrze natrzyjcie marynatą i przełóżcie do miski lub innego naczynia. Pozwólcie udkom marynować się przez całą noc w zimnym miejscu.
  6. Następnego dnia pieczcie udka przez 1-2 godziny w temp. ok. 170 st. C.
Komentarze