Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości. 

Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone.

Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają?

Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze.

Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę.

Zobacz także:

Co dodać do marynaty do udek, by poprawić ich smak?

Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura.

To jednak nie wszystko. Szczypta cukru do mięsnej marynaty to gwarancja podbitego smaku. Słodycz cukru podkręca działanie innych przypraw, których listę znajdziecie poniżej.

Przepis na marynowane udka

Składniki:

  • Ok. 1 kg udek z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Szczypta mielonej kolendry w proszku
  • Szczypta imbiru w proszku
  • Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry).
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania.
  2. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy.
  3. Czosnek zetrzyjcie na tarce i dodajcie do marynaty.
  4. Doprawcie do smaku solą.
  5. Mięso dobrze natrzyjcie marynatą i przełóżcie do miski lub innego naczynia. Pozwólcie udkom marynować się przez całą noc w zimnym miejscu.
  6. Następnego dnia pieczcie udka przez 1-2 godziny w temp. ok. 170 st. C.