Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy

Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy

Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości. 

Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają?

Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze.

Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura.

Zobacz także
Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej

Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę

Przepis na marynowane udka

Składniki:

  • Ok. 1 kg udek z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Szczypta mielonej kolendry w proszku
  • Szczypta imbiru w proszku
  • Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry).
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania.
  2. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy.
  3. Czosnek zetrzyjcie na tarce i dodajcie do marynaty.
  4. Doprawcie do smaku solą.
  5. Mięso dobrze natrzyjcie marynatą i przełóżcie do miski lub innego naczynia. Pozwólcie udkom marynować się przez całą noc w zimnym miejscu.
  6. Następnego dnia pieczcie udka przez 1-2 godziny w temp. ok. 170 st. C.
Udka w śliwowej marynacie
Gotujmy.pl/Berys18
Newsy
Najlepsza marynata do udek pod słońcem. Fenomenalny balans wszystkich smaków
Połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego to najlepsza z możliwych kombinacji. Udka w takiej marynacie wyjdą wam perfekcyjnie!

Pieczone udka to polska klasyka. Smaczne mięso drobiowe, które dodatkowo nie przerazi nikogo swoją wygórowaną ceną. Do udek z kurczaka trzeba mieć jednak cierpliwość. Zwykłe, szybkie upieczenie ich w piekarniku nie wystarczy, by cieszyć się perfekcyjnym smakiem. Mięso z uda kurczaka, w przeciwieństwie do piersi, potrzebuje długiej, cierpliwej obróbki termicznej w nie za wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się odpowiednio miękkie, dopieczone, a przede wszystkim zacznie wspaniale odchodzić od kości. A o to przecież chodzi w całej zabawie z udkami! Oprócz tego warto dopilnować, by udka miały jakiś ciekawszy smak. Jak dobrze zamarynować i upiec udka? Najprościej będzie wtedy, gdy przyrządzicie do udek specjalną marynatę. Całonocne marynowanie mięsa sprawi, że po upieczeniu będzie smakowało idealnie. By domownicy wylizywali po waszych udkach talerze, trzeba dobrze skomponować składniki marynaty. To wbrew pozorom nie jest aż tak prosta czynność. Głównie ze względu na to, że wiele składników w gorącym piekarniku może się po prostu spalić. Dotyczy to między innymi czosnku – na pewno znacie jego wyjątkowo paskudny smak po przypaleniu. Nie inaczej jest z papryką w proszku. Ta potrafi przypalić się wyjątkowo szybko. Źle długie pieczenie znoszą także kwaśne dodatki – np. ketchup, sok z cytryny, czy dodawany niekiedy ocet. Co z tym fantem zrobić? Kluczem będzie nieprzesadzenie z tymi dodatkami. Po drugie dobrze byłoby zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne. Wypieczone w nim udka raczej nie powinny się zanadto przypalić z zewnątrz. Uważajcie także na temperaturę pieczenia. Ta może różnić się w zależności od piekarników i programów pieczenia. Najlepiej będzie gdy wybierzecie tryb „góra-dół’’, a temperaturę ustawicie na poziomie ok. 160-170 st. C. Z racji niedużej stosunkowo temperatury, wydłuży się nieco czas...

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Flickr
Newsy
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz
Swój pomysł na skrzydełka z kurczaka z grilla mają nawet Libańczycy. Polakom przedstawił go w jednym ze swoich programów Robert Makłowicz. Mięso z kurczaka zamarynowane na libańską modłę po prostu rozpływa się w ustach.

Podczas jednej ze swoich kulinarnych po świecie Robert Makłowicz zapisał w kajecie ciekawy przepis na skrzydełka z kurczaka. Słynny podróżnik pomysł zaczerpnął z Libanu. Właśnie w tym państwie na Bliskim Wschodzie z lubością marynują mięso w paście z sezamu, czyli tahini wraz z dodatkami. Do tego obowiązkowy w tamtej części globu kmin rzymski i sok z cytryny plus czosnek i papryka. Taka mieszanka naprawdę zdaje egzamin! Pamiętajcie, by zabrać się za marynowanie skrzydełek dzień przed planowanym grillem. 12-godzinny pobyt w marynacie świetnie zrobi skrzydełkom z kurczaka. Potem pozostaje grillować je powoli z obu stron do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości. Ach, aż ślinka cieknie! Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku wg Roberta Makłowicza Składniki: Ok. 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu Sok z 1 cytryny 2 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1 łyżka oliwy Sól Przygotowanie: Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Do dużej miski włóżcie obrany i przeciśnięty czosnek, wlejcie łyżkę oliwy, 2 łyżki tahini i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do marynaty dodajcie suche przyprawy, czyli paprykę w proszku, kmin rzymski i ok. łyżkę soli. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyśćcie i włóżcie do miski z marynatą. Obtoczcie dokładnie skrzydełka w marynacie, tak by w całości były pokryte mieszanką przypraw. Odstawcie zamarynowane skrzydełka w szczelnym przykryciu do lodówki lub w inne zimne miejsce najlepiej na ok. 12 godzin. Skrzydełka pieczcie na rozgrzanym grillu przez dość długi czas, do momentu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Uważajcie z czasem pieczenia skrzydełek i stopniem rozgrzania grilla – tahini i sok z...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad? Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach? Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki...