Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy.
Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak!
By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne!
To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu!
Zobacz także:
Przepis na kurczaka po zamojsku
Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę)
- Majeranek
- Ostra papryka mielona
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- Przyprawa z suszonych warzyw
- Olej do smażenia
- Masło
Przygotowanie:
- Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
- Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą.
- Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw.
- Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki.
- Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku.
- Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z mięsa).
- Przykryjcie naczynie pokrywką i wstawcie na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczcie tak długo, aż mięso będzie odchodziło od kości.
I gotowe! Kurczaki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i domową ćwikłą.