Kilka minut i mazurek gotowy – choć nie chce się w to wierzyć, przygotowanie ciasta z poniższego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut. Jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia, pieczenie nie jest waszą mocną stroną czy ulubioną czynnością albo nie macie piekarnika, taki mazurek sprawdzi się doskonale.

Czym jest piszinger?

Piszinger to nic innego jak błyskawiczne ciasto z wafli przełożonych masą kajmakową lub czekoladową. Po posmarowaniu wafli i złożeniu ich w stos, należy słodkość przykryć czystą ściereczką, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na kilka godzin. Wafle zmiękną, połączą się z kremem i przejdą jego smakiem. Przed wiele gospodyń domowych przygotowywane jest jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Gotowy czy domowy kajmak?

Na pewno próbowaliście albo chociaż słyszeliście o gotowaniu puszki z mlekiem skondensowanym przez wiele godzin. Czasem puszka wybucha albo masa jest nierównomiernie ugotowana. Poza tym jest to bardzo czasochłonne. O wiele łatwiej jest kupić po prostu gotową masę kajmakową. Znajdziecie ją w każdym większym sklepie bez najmniejszego problemu, a do tego dostępna jest w wielu sakach, m. in. waniliowym, karmelowym, orzechowym, czekoladowym, a nawet tiramisu. Każdy znajdzie coś dla siebie według własnych upodobań kulinarnych.

Jak ozdobić mazurka?

Najczęściej wykorzystuje się do tego bakalie. Jeśli jesteście ich fanami, koniecznie ozdóbcie cały wierzch ciasta, jeśli jednak nie pałacie do nich ogromną miłością, możecie ułożyć jakiś mały wzór albo obsypać tylko brzegi. Najczęściej wykorzystuje się migdały, różnego rodzaju orzechy, rodzynki i pokrojone drobno suszone owoce.

Zobacz także:

Mazurek bez pieczenia na waflach z masą kajmakową – przepis

Składniki

  • Opakowanie kwadratowych wafli
  • 1 puszka kajmaku
  • Bakalie (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki sułtańskie, suszone figi, morele, migdały itp.)

Przygotowanie

  1. Wafle rozłóżcie i posmarujcie masą kajmakową.
  2. Połóżcie jeden na drugim, przyciśnijcie i nałóżcie kajmak na wierzch.
  3. Posypcie go posiekanymi bakaliami albo ułóżcie je w fantazyjny kształt. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.
  4. Odstawcie na 3-4 godziny, aby wafle zmiękły i połączyły się z masą. Gotowe! Smacznego!