mazurek wielkanocny
Newsy

Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut

Ekspresowy mazurek bez pieczenia na waflach. Zrobicie go w 5 minut

Kilka minut i mazurek gotowy – choć nie chce się w to wierzyć, przygotowanie ciasta z poniższego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut. Jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia, pieczenie nie jest waszą mocną stroną czy ulubioną czynnością albo nie macie piekarnika, taki mazurek sprawdzi się doskonale.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest piszinger?

Piszinger to nic innego jak błyskawiczne ciasto z wafli przełożonych masą kajmakową lub czekoladową. Po posmarowaniu wafli i złożeniu ich w stos, należy słodkość przykryć czystą ściereczką, obciążyć np. drewnianą deską i odstawić na kilka godzin. Wafle zmiękną, połączą się z kremem i przejdą jego smakiem. Przed wiele gospodyń domowych przygotowywane jest jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Gotowy czy domowy kajmak?

Na pewno próbowaliście albo chociaż słyszeliście o gotowaniu puszki z mlekiem skondensowanym przez wiele godzin. Czasem puszka wybucha albo masa jest nierównomiernie ugotowana. Poza tym jest to bardzo czasochłonne. O wiele łatwiej jest kupić po prostu gotową masę kajmakową. Znajdziecie ją w każdym większym sklepie bez najmniejszego problemu, a do tego dostępna jest w wielu sakach, m. in. waniliowym, karmelowym, orzechowym, czekoladowym, a nawet tiramisu. Każdy znajdzie coś dla siebie według własnych upodobań kulinarnych.

Jak ozdobić mazurka?

Najczęściej wykorzystuje się do tego bakalie. Jeśli jesteście ich fanami, koniecznie ozdóbcie cały wierzch ciasta, jeśli jednak nie pałacie do nich ogromną miłością, możecie ułożyć jakiś mały wzór albo obsypać tylko brzegi. Najczęściej wykorzystuje się migdały, różnego rodzaju orzechy, rodzynki i pokrojone drobno suszone owoce.

Mazurek bez pieczenia na waflach z masą kajmakową – przepis

Składniki

  • Opakowanie kwadratowych wafli
  • 1 puszka kajmaku
  • Bakalie (orzechy włoskie, laskowe, rodzynki sułtańskie, suszone figi, morele, migdały itp.)

Przygotowanie

  1. Wafle rozłóżcie i posmarujcie masą kajmakową.
  2. Połóżcie jeden na drugim, przyciśnijcie i nałóżcie kajmak na wierzch.
  3. Posypcie go posiekanymi bakaliami albo ułóżcie je w fantazyjny kształt. Wszystko zależy od waszej wyobraźni.
  4. Odstawcie na 3-4 godziny, aby wafle zmiękły i połączyły się z masą. Gotowe! Smacznego!
mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut
Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości. Tradycyjny mazurek Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii. Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem. Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych. Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.  Szybki mazurek w 20 minut  Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania. Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.  Składniki: ½ opakowania suchych wafli prostokątnych 400 g masy kajmakowej z puszki ½ szklanki orzechów laskowych ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki nasion słonecznika ¼ szklanki płatków migdałowych 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego Przygotowanie: Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną...

sernik z rodzynkami
Newsy
Rodzynki i bakalie opadają w wypiekach na dno ciasta? Wypróbujcie ten prosty trik
Podczas zbliżających się świąt wielkanocnych na naszych stołach pojawią się pyszne wypieki. Ale co zrobić, by w sernikach i babkach bakalie nie opadły na dno/ Sprawdźcie, ten prosty trik.

Macie problem z rodzynkami albo innymi bakaliami, które ciągle opadają na dno waszego wypieku? Takie ciasto po przekrojeniu będzie wyglądało mało atrakcyjnie. Ale można temu zapobiec w naprawdę łatwy sposób. Gdy poznacie i wykorzystacie ten prosty trik, już nigdy więcej nie będziecie musieli się obawiać, że rodzynki znajdą się na dole sernika. Czym są bakalie? Bakalie to suszone owoce oraz różnego rodzaju orzechy: Orzechy włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie, macadamia itp. Migdały Rodzynki – sułtańskie, kalifornijskie, damasceńskie królewskie Suszona żurawina Suszone morele Suszone śliwki Kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny Suszone daktyle Suszone figi Suszone egzotyczne owoce, takie jak banany, ananasy czy mango Co zrobić, żeby rodzynki i bakalie nie opadały na dno ciasta? Musicie przygotować? Rodzynki Bakalie np. orzechy, suszone morele i śliwki Wodę lub mleko Mąkę pszenną albo ziemniaczaną Jak to zrobić? Orzechy, suszone owoce i rodzynki powinniście najpierw dobrze namoczyć. Wykorzystajcie do tego ciepłe mleko albo ciepłą wodę. Dopiero gdy nasiąkną, możecie otworzyć je w mące i dodać do ciasta. Dzięki temu nie opadną na dno, a równomiernie rozłożą się w cieście. Kolejnym sposobem jest przygotowanie po prostu ciasta o gęstszej konsystencji, które utrzyma w sobie ciężkie bakalie. Możecie również dodać bakalie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika lub lekko je podpiec i dodać je na wierzch. Dlaczego warto moczyć suszone owoce? Nie tylko po to, aby nie opadały na dno. Część bakalii jest twarda, co jest oczywiście normalne, gdyż w trakcie suszenia tracą wodę. Jeśli je dobrze namoczycie, staną się przyjemnie miękkie i będą lepiej smakować. Zamiast wody możecie wymoczyć je w alkoholu...

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy
Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka. Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach Składniki na ciasto 200g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych) Szczypta soli  Składniki na nadzienie mazurka 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki) 150ml śmietany kremówki 150g śliwkowych powideł Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji Przygotowanie Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia. Czekoladę połamcie na kawałki. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej...

Wielkanocny mazurek kajmakowy
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Mazurek kajmakowy to wielkanocny hit, który lubią wszyscy. Z tego przepisu jest najsmaczniejszy
Tym mazurkiem będą zajadać się wielkanocni goście w każdym wieku!

Mazurki zdobią pięknie wielkanocne stoły i cieszą oczy i kubki smakowe w Święta Wielkanocne. Przygotowywanie mazurków to bardzo polska tradycja. Te ciasta są wyjątkowo niskie, przygotowywane tylko z dwóch warstw: spodu i masy na wierzchu. Dobry mazurek musi być słodki i strojnie przyozdobiony. Warto poświęcić trochę czasu na jego dekorację. Jak zrobić wielkanocny mazurek? Spód mazurka jest najczęściej kruchy i przygotowany z ciasta kruchego lub półkruchego, niekiedy z dodatkiem mąki orzechowej, która nadaje mu innego smaku. Masa w mazurkach może być naprawdę różna! W waszych domach przygotowuje się pewnie mazurki z dżemem, kremem z orzechów albo kajmakiem. Kajmakowe mazurki mają szczególnie dużo wielbicieli. Przygotujcie mazurek z kajmakiem tej Wielkanocy. Jest przepyszny! Wielkanocny mazurek kajmakowy Składniki na mazurek z kajmakiem Ciasto mazurkowe 200 g mąki 150 g masła 3 żółtka Pół łyżki śmietany Pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Masa mazurkowa i dekoracje Pół puszki gotowej masy kajmakowej Bakalie do dekoracji mazurka: skórka pomarańczowa, migdały, różne orzechy Przygotowanie kajmakowego mazurka Przesiejcie mąkę na stolnicę przez sito o małych oczkach. Masło pokrójcie w drobne kostki za pomocą noża. Dodajcie masło do mąki, krójcie nożem masło na jeszcze mniejsze kostki, by trochę połączyło się z mąką, ale nie ocieplało się. Do ciasta dodajcie żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ciasto ugniećcie, łącząc razem wszystkie składniki, ale pamiętajcie o tym, że ciasto kruche trzeba ugniatać szybko. Rozwałkujcie ciasto. Wykrójcie z ciasta pożądany kształt,...