Jeżeli lubicie kulinarne wariacje i „łamanie przepisów” w stylu Karola Okrasy, koniecznie rzućcie okiem na przepis na to danie. Delikatne wątróbki drobiowe duszone razem z kwaśnym i zdecydowanym w smaku rabarbarem. Niesamowite połączenie!

Przepis na duszoną wątróbkę z rabarbarem

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 3 łodygi świeżego rabarbaru
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • 1 łyżka masła
  • Majeranek
  • Mąka pszenna do zagęszczenia

Przygotowanie:

  1. Wątróbki drobiowe oczyśćcie i zalejcie ok. 3 łyżkami mleka.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka. Z jabłka wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki.
  3. Rabarbar umyjcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 1,5 cm.
  4. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. Nie zapomnijcie o lekkim jej posoleniu.
  5. Dodajcie wątróbkę moczoną w mleku i duście razem z cebulą.
  6. Na drugiej patelni smażcie pokrojone jabłka i rabarbar na maśle do miękkości.
  7. Kiedy jabłka będą zrumienione, a rabarbar nieco zmięknie, przerzućcie je do patelni z mięsem.
  8. Duście wszystko razem, zalejcie mlekiem.
  9. Doprawcie potrawę solą i pieprzem, a także majerankiem.
  10. Pod koniec duszenia zagęśćcie sos odrobiną mąki pszennej.
  11. Podawajcie z gotowaną kaszą jęczmienną.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Inne przepisy na wątróbkę drobiową

Jeżeli szukacie jednak jeszcze innego przepisu na wątróbki drobiowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na te podroby przyrządzone w sosie z cebulą, pieczarkami i czerwonym winem. Też smakują wybornie!

W tym miejscu znajdziecie z kolei przepis na wątróbki drobiowe z dodatkiem bakłażana. Jest nieco prostszy od tego z winem, ale równie smaczny. Z pełnym przekonaniem polecamy go wszystkim smakoszom.

Zobacz także:

Czytaj także: