
Jeżeli lubicie kulinarne wariacje i „łamanie przepisów” w stylu Karola Okrasy, koniecznie rzućcie okiem na przepis na to danie. Delikatne wątróbki drobiowe duszone razem z kwaśnym i zdecydowanym w smaku rabarbarem. Niesamowite połączenie!
Przepis na duszoną wątróbkę z rabarbarem
Składniki:
- 60 dag wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 3 łodygi świeżego rabarbaru
- 1 jabłko
- 1 szklanka mleka
- Sól
- Pieprz
- Olej
- 1 łyżka masła
- Majeranek
- Mąka pszenna do zagęszczenia
Przygotowanie:
- Wątróbki drobiowe oczyśćcie i zalejcie ok. 3 łyżkami mleka.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka. Z jabłka wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki.
- Rabarbar umyjcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 1,5 cm.
- Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. Nie zapomnijcie o lekkim jej posoleniu.
- Dodajcie wątróbkę moczoną w mleku i duście razem z cebulą.
- Na drugiej patelni smażcie pokrojone jabłka i rabarbar na maśle do miękkości.
- Kiedy jabłka będą zrumienione, a rabarbar nieco zmięknie, przerzućcie je do patelni z mięsem.
- Duście wszystko razem, zalejcie mlekiem.
- Doprawcie potrawę solą i pieprzem, a także majerankiem.
- Pod koniec duszenia zagęśćcie sos odrobiną mąki pszennej.
- Podawajcie z gotowaną kaszą jęczmienną.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Inne przepisy na wątróbkę drobiową
Jeżeli szukacie jednak jeszcze innego przepisu na wątróbki drobiowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na te podroby przyrządzone w sosie z cebulą, pieczarkami i czerwonym winem. Też smakują wybornie!
W tym miejscu znajdziecie z kolei przepis na wątróbki drobiowe z dodatkiem bakłażana. Jest nieco prostszy od tego z winem, ale równie smaczny. Z pełnym przekonaniem polecamy go wszystkim smakoszom.
Czytaj także: