Wątroba to bardzo cenny, choć często niedoceniany narząd. Jako jedna z nielicznych narządów, jest się w stanie zregenerować, więc nawet częściowa utrata wątroby pozwala na przeżycie w zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że to narząd wytrzymały i wątroba będzie wam służyć nawet mimo śmieciowego jedzenia i niezdrowego stylu życia.
Jeśli potraktujecie wasza wątrobę z szacunkiem, odwdzięczy się, ale jeśli nie będziecie o nią dbać, może przysporzyć wiele kłopotów. Poznajcie najważniejsze zasady dbania o zdrową wątrobę. W tym wypadku dieta jest absolutnie kluczowa.
Dieta dla wątroby
Jeśli byliście kiedyś w sanatorium lub szpitalu, być może spotkaliście się z pojęciem diety wątrobowej. To rodzaj odżywiania, który ma na celu jak najbardziej odciążyć ten narząd. Dietę wątrobową stosuje się jednak gdy problemy z wątrobą już wystąpią i należy ją leczyć. Jeśli po prostu chcecie zadbać o zdrowie wątroby zanim pojawią się jakiekolwiek problemy, sposób odżywiania pewien wyglądać nieco inaczej.
Zasady diety wątrobowej
Pamiętajcie, ze dieta wątrobowa jest polecana osobom z chorą wątrobą. Jeśli nie macie problemów z tym narządem, wasz system odżywiania nie musi być tak restrykcyjny. Oto zasady diety wątrobowej:
Zobacz także:
- Jedzcie mniejsze posiłki, częściej i regularnie
- Nie przejadajcie się
- Jedzcie posiłki powoli i spokojnie
- Pijcie odpowiednią ilość wody codziennie
- Unikajcie soli
Wykluczcie produkty ciężkostrawne: smażone jedzenie, strączki, warzywa kapustne, tłuste zupy, sery i wędliny, grzyby, wzdymające owoce i warzywa, mocną kawę i herbatę, podroby, konserwy, napoje, pełnoziarniste zboża, słodycze.
Co jeść na diecie wątrobowej?
Produkty zalecane to: białe pieczywo, niektóre warzywa i owoce bez skórki, lekkie domowe zupy, chude mięso, chudy nabiał, lekka herbatę, drobne kasze, białka jaj.
Dieta dla zdrowia wątroby, a dieta wątrobowa
Jak wcześniej wspominaliśmy, dieta wątrobowa nie jest tym samym, co dieta dla zdrowej wątroby. W diecie dla zachowania zdrowej wątroby wskazane jest jadanie pełnoziarnistych produktów zbożowych i kasz, a także wszystkich warzyw i owoców. Nie trzeba eliminować nawet warzyw strączkowych i kapustnych.
Zawsze warto wystrzegać się za to:
- Słodzonych napojów
- Smażonych produktów
- Tłustych mięs i serów
- Tłustego nabiału i w dużych ilości jaj
- Tłustych kremów i słodyczy
- Zawiesistych i tłustych sosów
- Dań instant