Wątroba to bardzo cenny, choć często niedoceniany narząd. Jako jedna z nielicznych narządów, jest się w stanie zregenerować, więc nawet częściowa utrata wątroby pozwala na przeżycie w zdrowiu. Nie oznacza to jednak, że to narząd wytrzymały i wątroba będzie wam służyć nawet mimo śmieciowego jedzenia i niezdrowego stylu życia.

Jeśli potraktujecie wasza wątrobę z szacunkiem, odwdzięczy się, ale jeśli nie będziecie o nią dbać, może przysporzyć wiele kłopotów. Poznajcie najważniejsze zasady dbania o zdrową wątrobę. W tym wypadku dieta jest absolutnie kluczowa.

Dieta dla wątroby

Jeśli byliście kiedyś w sanatorium lub szpitalu, być może spotkaliście się z pojęciem diety wątrobowej. To rodzaj odżywiania, który ma na celu jak najbardziej odciążyć ten narząd. Dietę wątrobową stosuje się jednak gdy problemy z wątrobą już wystąpią i należy ją leczyć. Jeśli po prostu chcecie zadbać o zdrowie wątroby zanim pojawią się jakiekolwiek problemy, sposób odżywiania pewien wyglądać nieco inaczej.

Zasady diety wątrobowej

Pamiętajcie, ze dieta wątrobowa jest polecana osobom z chorą wątrobą. Jeśli nie macie problemów z tym narządem, wasz system odżywiania nie musi być tak restrykcyjny. Oto zasady diety wątrobowej:

Zobacz także:

Wykluczcie produkty ciężkostrawne: smażone jedzenie, strączki, warzywa kapustne, tłuste zupy, sery i wędliny, grzyby, wzdymające owoce i warzywa, mocną kawę i herbatę, podroby, konserwy, napoje, pełnoziarniste zboża, słodycze.

Co jeść na diecie wątrobowej?

Produkty zalecane to: białe pieczywo, niektóre warzywa i owoce bez skórki, lekkie domowe zupy, chude mięso, chudy nabiał, lekka herbatę, drobne kasze, białka jaj.

Dieta dla zdrowia wątroby, a dieta wątrobowa

Jak wcześniej wspominaliśmy, dieta wątrobowa nie jest tym samym, co dieta dla zdrowej wątroby. W diecie dla zachowania zdrowej wątroby wskazane jest jadanie pełnoziarnistych produktów zbożowych i kasz, a także wszystkich warzyw i owoców. Nie trzeba eliminować nawet warzyw strączkowych i kapustnych.

Zawsze warto wystrzegać się za to:

  • Słodzonych napojów
  • Smażonych produktów
  • Tłustych mięs i serów
  • Tłustego nabiału i w dużych ilości jaj
  • Tłustych kremów i słodyczy
  • Zawiesistych i tłustych sosów
  • Dań instant