Sól w nadmiarze bardzo szkodzi. Powoduje przede wszystkim za nadciśnienie, ale bardzo niekorzystnie wpływa też na nerki, cały układ krążenia, mózg i praktycznie wszystkie inne narządy ciała. Polacy jedzą znacznie za dużo soli. Pewnie każdy z was przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Maksymalna dzienna dawka soli wynosi tylko 5 g. Dziennie zapotrzebowanie na sód (główny składnik soli) jest trochę różne w zależności od płci i wieku, ale śmiało można powiedzieć, że każdy z was powinien ograniczyć sól w swojej diecie.

Niestety nie jest to proste zadanie. Sól jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Największym źródłem soli w diecie Polaków jest pieczywo, które jest przecież zdrowe i nie sposób ograniczyć jego spożycia. Sól jest dodawana do wszystkich wędlin, konserw, serów, a nawet soków i słodyczy. Takie są niestety fakty. Przekraczać zapotrzebowanie na sól można nawet wcale nie używając sypkiej soli w kuchni. Co zatem zrobić, żeby ograniczyć jej spożycie, skoro sól jest tak niezdrowa? Mamy dla was niezastąpione wskazówki.

Jak zmniejszyć spożycie soli?

Przede wszystkim, zastanówcie się, co jest u was głównym źródłem soli. Odpowiedzcie sobie na te pytania:

  • Czy jecie dużo przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki?
  • Czy kupujecie dużo wędlin i serów żółtych?
  • Czy dosalacie ziemniaki, makaron i ryż przy gotowaniu?
  • Czy trzymacie solniczkę na stole i czy zdarza się wam po nią sięgnąć i dosalać potrawy?
  • Czy często korzystacie z gotowych produktów: mielonek, sosów, past do kanapek, gotowych sklepowych dań, kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych z solą w składzie?

Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście TAK, postarajcie się rozwiązać ten problem. To pierwszy krok. Skorzystajcie też z poniższych wskazówek:

Zobacz także:

  • Usuńcie solniczkę ze stołu. Zamiast tego nasypcie do niej ziół prowansalskich, kurkumy, oregano albo bazylii. To zdrowe przyprawy, sypcie nimi dania przy stole.
  • Zamieńcie sól domową na tą niskosodową, jest trochę droższa, ale różnica dla zdrowia jest duża
  • Nauczcie się korzystać mądrze z przypraw. Dodawajcie ich dużo do dań, a zyskają one więcej smaku i nie trzeba będzie do nich dodawać soli
  • Przeczekajcie okres 3 tygodni bez dosalania. Po tym czasie wasze kubki smakowe zaadaptują się i przestanie wam brakować soli. Potrawy bez soli będą lepiej smakować
  • Sami pieczcie mięso, zamiast kupować gotowe wędliny – to znacznie zdrowsze
  • Zamieńcie solankowe i żółte sery na twarogi i sery białe – mają znacznie mniej soli

Czytaj także: