Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować?
Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki.
Naturalne znaczy lepsze
Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy.
Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek:
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka słodka
- ostry sos chili w butelce
- dobrej jakości olej
- ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej
Jak się zabrać za karkówkę?
Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom.
Zobacz także:
- Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy.
- Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem.
- Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smarujemy słodką papryką.
- Po dodaniu wszystkim przypraw, wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony.
- Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili.
- Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem.
- Następnego dnia mięso jest gotowe do pieczenia.
- Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
- Po upieczeniu studzimy.
- Kiedy mięso ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
- Schłodzoną karkówkę można kroić na plastry i dodawać do kanapek.
Źródło: gotujmy.pl