Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować?

Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki.

Naturalne znaczy lepsze

Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy.

Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek:

  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • papryka słodka
  • ostry sos chili w butelce
  • dobrej jakości olej
  • ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej

Jak się zabrać za karkówkę?

Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom.

Zobacz także:

  1. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem.
  3. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym.
  4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Smarujemy słodką papryką.
  6. Po dodaniu wszystkim przypraw, wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony.
  7. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili.
  8. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem.
  9. Następnego dnia mięso jest gotowe do pieczenia.
  10. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
  11. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. 
  12. Po upieczeniu studzimy.
  13. Kiedy mięso ostygnie, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  14. Schłodzoną karkówkę można kroić na plastry i dodawać do kanapek.

Źródło: gotujmy.pl