Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma.
Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu.
Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami.
Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej
Składniki
- 40 da g kapusty kiszonej
- 2 małe cebule
- 1 szklanka wody
- 3 nóżki z kurczaka
- Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku)
- 3-4 ząbki czosnku
- Papryka mielona, słodka i ostra
- Pieprz biały
- Pieprz czarny
- Sól
- 4 łyżki oleju
- Pół szklanki śmietany 30%
Przygotowanie
- Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny.
- Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni.
- Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości.
- Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny.
- W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło.
- Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką.
- Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Źródło: gotujmy.pl