Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma.

Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu.

Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami.

Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej

Składniki

  • 40 da g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • 1 szklanka wody
  • 3 nóżki z kurczaka
  • Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Papryka mielona, słodka i ostra
  • Pieprz biały
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • 4 łyżki oleju
  • Pół szklanki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny.
  2. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  3. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni.
  4. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości.
  5. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny.
  6. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło.
  7. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką.
  8. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: