udka po podhalańsku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy

Danie obiadowe, które robi się samo. A ten smak... czysta poezja

Pomysł na obiad z kurczaka? Proszę bardzo! Tak uduszone nóżki będą rozpływały się w ustach!
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma.

Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu.

Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej

Składniki

  • 40 da g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • 1 szklanka wody
  • 3 nóżki z kurczaka
  • Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Papryka mielona, słodka i ostra
  • Pieprz biały
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • 4 łyżki oleju
  • Pół szklanki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny.
  2. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  3. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni.
  4. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości.
  5. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny.
  6. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło.
  7. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką.
  8. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Danie jednorękawowe
dża/gotujmy.pl
Newsy Wciąż czujecie się przejedzeni po świętach? W takim razie zróbcie ten lekki obiad z rękawa
Ryby w panierce, smażone pierogi, tłuste śledzie i bigosy – święta mogą dać naszemu żołądkowi w kość. Czas na lekkie i dietetyczne jedzenie.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone. Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą. Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie  i niezwykle smaczne! Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat. Przepis na mięso i warzywa z rękawa Składniki Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag Majeranek suszony Sól i pieprz Cebula 2-3 ząbki czosnku Ok. 1 kg ziemniaków 3 spore marchewki Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona Tymianek suszony 1 łyżeczka oleju Gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku. Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Podobnie postępujemy z marchwią i papryką. Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju. Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór. Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C). Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj