Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos.
Przepis na mielone „trzy w jednym”
Składniki
Sos
- Pół cebuli
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- Duża szczypta słodkiej papryki
- sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku
Warstwa ziemniaczana
- 40 dag ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- Sól i biały pieprz
Mięso
Zobacz także:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- Pieprz czarny
- 2 duże szczypty czosnkowej soli
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny)
Przygotowanie
Przygotowanie sosu
- Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni.
- Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną.
- Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką.
- Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.
Przygotowanie ziemniaków
- Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę.
- Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.
- Doprawcie masę do smaku białym pieprzem.
- Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze porcie, rozpłaszczcie dłonią i na środku umieśćcie kostkę zamrożonego sosu. Dokładnie zlepcie w kształt kulki.
Przygotowanie mięsa
- Zeszklijcie cebulę na oliwie i po ostudzeniu dodajcie do mięsa. Wmieszajcie jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyróbcie mięso, aż składniki dokładnie się połączą.
Przygotowanie kotletów
- Większe porcje mięsa rozpłaszczcie i połóżcie na nich ziemniaczaną kulkę. Zlepcie formując kulkę i obtoczcie każdą w mące.
- Panierujcie kotlety dwukrotnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z białym i czarnym sezamem.
- Smażcie w głębokim tłuszczu, a następnie odsączcie każdy kotlecik na ręczniku papierowym.
Takie kotlety mielone doskonale smakują z dodatkiem buraczków! Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl