Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek. Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone. Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem. Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe.
Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe
To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami.
Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe
- 1, 5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/3 kostki masła
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-2 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego
- Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas.
- Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta.
- Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia.
- Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie.
- Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta.
- Wierzch ciasta udekorujcie kawałkami rabarbaru i posypcie je z wierzchu cukrem.
- Pieczcie ciasto ok. 50-60 minut. W temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika i zostawcie do ostygnięcia.
- Przed podaniem możecie posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: