Bronisław Komorowski uwielbia pierogi szpekuchy. Piecze mu je była pierwsza dama
ONS.pl/wikipedia commons
Newsy

Bronisław Komorowski uwielbia pierogi szpekuchy. Piecze mu je była pierwsza dama

Pieczone pierogi szpekuchy to specjał litewskiej kuchni kresowej. Uwielbia je były prezydent RP, Bronisław Komorowski. Kto by pomyślał, że prawdziwą specjalistką w ich przygotowaniu jest była prezydentowa, Anna Komorowska!
Hubert Rój
maj 22, 2021

Znane jest zamiłowanie Bronisława Komorowskiego do tradycyjnego, dawnego polskiego jedzenia. Byłemu prezydentowi zdarzyło się nawet kiedyś zdradzać tajniki przygotowania bigosu samemu Barackowi Obamie „na oczach” telewizyjnych kamer.

Bigos to nie jedyne danie należące do ulubionych specjałów prezydenta Komorowskiego. Była głowa naszego państwa ceni sobie także regionalne smakołyki. Szczególną słabość Bronisław Komorowski ma do litewskich szpekuchów, czyli pieczonych pierogów z mięsem i innymi dodatkami.

Być może zamiłowanie Komorowskiego do potraw kuchni kresowej ma związek z jego pochodzeniem. Co prawda były prezydent urodził się na Dolnym Śląsku, ale jego rodzina wywodzi się z terytoriów dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej.

Bronisławowi Komorowskiego najlepiej smakują szpekuchy pieczone przez jego żonę, Annę Komorowską. Poniżej zdradzamy przepis na przysmak tak chętnie przygotowywany przez byłą prezydentową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone pierogi szpekuchy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • Ciepła woda
  • Cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag boczku surowego
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę z łupin, pokrójcie drobno.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Podsmażcie boczek na patelni, a kiedy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajcie do środka cebulę. Smażcie wszystko do miękkości cebuli.
  4. Przyprawcie farsz solą i pieprzem.
  5. Rozróbcie drożdże z łyżką cukru.
  6. Dodajcie drożdże do przesianej mąki, wbijcie do środka żółtka jaj i jedno białko.
  7. Wyrabiajcie ciasto dodając do środka ciepłą wodę i roztopioną margarynę lub masło.
  8. Odstawcie dobrze wyrobione ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
  9. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok 4 mm i za pomocą dużej szklanki wycinajcie krążki, które nadziewać należy ostudzonym farszem.
  10. Posmarujcie posklejane w tradycyjny sposób pierogi białkiem.
  11. Ułóżcie pierogi na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i odstawcie do lekkiego podrośnięcia.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie szpekuchy ok. 20-30 min do wyrośnięcia i nabrania złotego koloru.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Przeczytaj
Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...

Przeczytaj
Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie. Przepis przyda się na święta
Nie macie pomysłu co począć z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy. Upieczcie nasze paszteciki!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

W wigilię obowiązuje nas jeszcze tradycyjny post – z barszczem czerwonym zjemy tradycyjne uszka z grzybami i kapustą kiszoną. Barszcz został wam na Boże Narodzenie i drugi dzień świąt? To już świąteczna norma. Z tym przepisem mile zaskoczycie biesiadników. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu : Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażymy delikatnie na oleju. Mielimy...

Przeczytaj
Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Przeczytaj