Bronisław Komorowski uwielbia pierogi szpekuchy. Piecze mu je była pierwsza dama
ONS.pl/wikipedia commons
Newsy

Bronisław Komorowski uwielbia pierogi szpekuchy. Piecze mu je była pierwsza dama

Pieczone pierogi szpekuchy to specjał litewskiej kuchni kresowej. Uwielbia je były prezydent RP, Bronisław Komorowski. Kto by pomyślał, że prawdziwą specjalistką w ich przygotowaniu jest była prezydentowa, Anna Komorowska!

Znane jest zamiłowanie Bronisława Komorowskiego do tradycyjnego, dawnego polskiego jedzenia. Byłemu prezydentowi zdarzyło się nawet kiedyś zdradzać tajniki przygotowania bigosu samemu Barackowi Obamie „na oczach” telewizyjnych kamer.

Bigos to nie jedyne danie należące do ulubionych specjałów prezydenta Komorowskiego. Była głowa naszego państwa ceni sobie także regionalne smakołyki. Szczególną słabość Bronisław Komorowski ma do litewskich szpekuchów, czyli pieczonych pierogów z mięsem i innymi dodatkami.

Być może zamiłowanie Komorowskiego do potraw kuchni kresowej ma związek z jego pochodzeniem. Co prawda były prezydent urodził się na Dolnym Śląsku, ale jego rodzina wywodzi się z terytoriów dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej.

Bronisławowi Komorowskiego najlepiej smakują szpekuchy pieczone przez jego żonę, Annę Komorowską. Poniżej zdradzamy przepis na przysmak tak chętnie przygotowywany przez byłą prezydentową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone pierogi szpekuchy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • Ciepła woda
  • Cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag boczku surowego
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę z łupin, pokrójcie drobno.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Podsmażcie boczek na patelni, a kiedy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajcie do środka cebulę. Smażcie wszystko do miękkości cebuli.
  4. Przyprawcie farsz solą i pieprzem.
  5. Rozróbcie drożdże z łyżką cukru.
  6. Dodajcie drożdże do przesianej mąki, wbijcie do środka żółtka jaj i jedno białko.
  7. Wyrabiajcie ciasto dodając do środka ciepłą wodę i roztopioną margarynę lub masło.
  8. Odstawcie dobrze wyrobione ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
  9. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok 4 mm i za pomocą dużej szklanki wycinajcie krążki, które nadziewać należy ostudzonym farszem.
  10. Posmarujcie posklejane w tradycyjny sposób pierogi białkiem.
  11. Ułóżcie pierogi na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i odstawcie do lekkiego podrośnięcia.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie szpekuchy ok. 20-30 min do wyrośnięcia i nabrania złotego koloru.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

ciasto na pierogi drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze na świecie drożdżowe ciasto do pierogów. Smażone na złoto nie mają sobie równych
Jeśli do tej pory raczyliście się tylko i wyłącznie pierogami gotowanymi, mamy dla was dobrą wiadomość. Smażone pierogi drożdżowe to obłędne w smaku danie. Ten wariant także przypadnie wam do gustu!

Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać. Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć? W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane. Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem. Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty. Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki cukru 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania) niecała szklanka ciepłego mleka 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól. Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży. Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej. Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia....

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...

Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...