Znane jest zamiłowanie Bronisława Komorowskiego do tradycyjnego, dawnego polskiego jedzenia. Byłemu prezydentowi zdarzyło się nawet kiedyś zdradzać tajniki przygotowania bigosu samemu Barackowi Obamie „na oczach” telewizyjnych kamer.

Bigos to nie jedyne danie należące do ulubionych specjałów prezydenta Komorowskiego. Była głowa naszego państwa ceni sobie także regionalne smakołyki. Szczególną słabość Bronisław Komorowski ma do litewskich szpekuchów, czyli pieczonych pierogów z mięsem i innymi dodatkami.

Być może zamiłowanie Komorowskiego do potraw kuchni kresowej ma związek z jego pochodzeniem. Co prawda były prezydent urodził się na Dolnym Śląsku, ale jego rodzina wywodzi się z terytoriów dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej.

Bronisławowi Komorowskiego najlepiej smakują szpekuchy pieczone przez jego żonę, Annę Komorowską. Poniżej zdradzamy przepis na przysmak tak chętnie przygotowywany przez byłą prezydentową.

Zobacz także:

Przepis na pieczone pierogi szpekuchy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • Ciepła woda
  • Cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 15 dag boczku surowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Obierzcie cebulę z łupin, pokrójcie drobno.
  2. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Podsmażcie boczek na patelni, a kiedy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajcie do środka cebulę. Smażcie wszystko do miękkości cebuli.
  4. Przyprawcie farsz solą i pieprzem.
  5. Rozróbcie drożdże z łyżką cukru.
  6. Dodajcie drożdże do przesianej mąki, wbijcie do środka żółtka jaj i jedno białko.
  7. Wyrabiajcie ciasto dodając do środka ciepłą wodę i roztopioną margarynę lub masło.
  8. Odstawcie dobrze wyrobione ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
  9. Rozwałkujcie ciasto na grubość ok 4 mm i za pomocą dużej szklanki wycinajcie krążki, które nadziewać należy ostudzonym farszem.
  10. Posmarujcie posklejane w tradycyjny sposób pierogi białkiem.
  11. Ułóżcie pierogi na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i odstawcie do lekkiego podrośnięcia.
  12. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie szpekuchy ok. 20-30 min do wyrośnięcia i nabrania złotego koloru.
  13. Smacznego!

Czytaj także: