W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!
Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami.
Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii!
Zobacz także:
Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 40 dag suszonych grzybów
- 60 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag śmietany
- 200 g masła
- 2 jaja
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc.
- Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę.
- Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy.
- Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować.
- Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów.
- Gdy ulepimy wszystkie pierogi, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl