Babki i mazurki stanowią słodką esencję Wielkiej Nocy. No, może jeszcze do tego duetu należy dodać słodkiego baranka z cukru ze święconki.
W kwestii pole manewru jest naprawdę szerokie, jeśli chodzi o masy, ozdoby i polewy. Wśród babek panuje nieco mniejsza dowolność.
Wykazać można się dopiero w kontekście przygotowania ozdoby, np. z wykorzystaniem lubianych przez dzieci kolorowych posypek.
Ile soku z cytryny można dodać do babki?
Zanim jednak przystąpicie do ozdabiania swojej baby, przyłóżcie się do jej wypieku. W przypadku babki cytrynowej, ostrożność należy zachować z dodawaniem soku z cytryny.
Zobacz także:
Na porcję złożoną z dwóch szklanek mąki, sok z jednej cytryny to zdecydowanie odpowiednia dawka. Większa ilość może poskutkować niechcianym zakalcem.
Dlatego też, nasza rada w sprawie soku z cytryny jest krótka – lepiej nie przedobrzyć. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego, a jedna cytryna wraz ze startą skórką, w zupełności nada wspaniały smak waszemu wypiekowi i zapewni mu odpowiednią wilgotność.
Przepis na babkę cytrynową
Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 łyżeczka margaryny lub masła do wysmarowania foremki
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- Starta skórka z jednej cytryny
- Wyciśnięty sok z jednej cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie – ok. 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- Kasza manna
- Tabliczka białej czekolady (10 dag)
- Opcjonalnie – ozdobna posypka do ciast
Przygotowanie:
- Masło lub margarynę utrzyjcie mikserem z cukrem na gładką masę.
- Dodawajcie do masła z cukrem powoli po jednym jajku i stopniowo ucierajcie masę nadal.
- Dodajcie do masy jajeczno-tłuszczowo-cukrowej sok z cytryny i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie.
- Przesiejcie mąkę, dodajcie do niej proszek i partiami dodawajcie do masy, ciągle mieszając.
- Zmiksujcie całość do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Wysmarujcie margaryną lub masłem okrągłą foremkę z dziurką do pieczenia i wysypcie ją delikatnie kaszą manną.
- Kiedy forma będzie już przygotowana, wylejcie do niej ciasto.
- Pieczcie babkę w temp. 160 st. C z termoobiegiem przez ok. 40 min.
- Pod koniec pieczenia sprawdźcie ciasto w środku drewnianym patyczkiem. Ciasto powinno być delikatnie wilgotne, ale nie surowe.
- Po upieczeniu wyjmijcie babkę i ostudźcie przed przystąpieniem do przygotowania polewy.
- Rozpuśćcie tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej lub ostrożnie w mikrofalówce.
- Wylejcie polewę na ostudzoną babkę i odstawcie do zastygnięcia.
Źródło: gotujmy.pl