Dobrą i wprawną gospodynię domową łatwo poznać po tym, jak potrafi zagospodarować pozostałości z poprzednich obiadów. W takich wypadkach liczy się inwencja i pomysłowość. Sprytnej pani domu wystarczy rzut oka do lodówki i plan na obiad od razu maluje się w głowie.

Dzisiaj to my wcielimy się w rolę waszych inspiratorów. Macie w lodówce nieco mięsa z poprzedniego obiadu i stare puree ziemniaczane, na które nikt nie chce już spojrzeć? Dobrze się składa. Z takich składników będziecie mogli wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny.

Z tłuczonych ziemniaków zrobicie przepyszne i pulchne kluski śląskie z obowiązkową dziurką. Przepis znajdziecie tutaj: KLIK. Z czym je podać?

Nietypowy sos ze schabowymi do klusek śląskich

Kluski najlepiej komponują się z gęstym, mięsnym sosem. Taki właśnie sosik będziecie mogli wykonać nawet z pozostałych schabowych.

Zobacz także:

Jeśli dysponujecie mielonymi, nic straconego. Takie mięso aż prosi się, żeby przygotować z niego coś na podobieństwo włoskiego sosu bolońskiego.

Wróćmy jednak do naszego sosu na bazie schabowych. Pomidory w puszce lub w kartoniku, papryka i trochę pieczarek – to wszystko wystarczy, by schabowe nabrały nowego blasku.

Składniki:

  • Pół puszki pomidorów w zalewie lub ¼ kartonika przecieru pomidorowego
  • Papryka czerwona
  • Ok. 10 dag pieczarek
  • Cebula
  • Pieprz i sól
  • Ok. 3-4 kotlety schabowe
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  2. Na patelnię dodajcie pomidory i pokrojoną paprykę.
  3. Następnie wrzućcie do sosu pokrojone drobno pieczarki.
  4. Kotlety schabowe pokrójcie na niewielkie kawałki – podłużne paski o wymiarach ok. 3cmx1cm.
  5. Kiedy woda z sosu zacznie powoli wyparowywać, dodajcie na patelnię schabowe.
  6. Przesmażcie wszystko krótko razem, uważając, by panierka ze schabowych nie wchłonęła zbyt dużo wilgoci z sosu.
    Schabowe kawałeczki powinny tylko się podgrzać i nabrać nieco smaku z sosu.
  7. Podawajcie z kluskami śląskimi i wybranym dowolnie dodatkiem (ogórek kiszony, kapusta kiszona, świeże surówki i warzywa).

Źródło: gotujmy.pl