Kluski śląskie z sosem ze schabowych
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

2 w 1, czyli mięciutkie kluski śląskie z przepysznym sosem ze schabowych. Lepszego obiadu nie zjecie

Kiedy na początku tygodnia w lodówce zalega jeszcze niedzielny obiad, pora na kluski śląskie z sosem ze schabowych. Pycha!

Dobrą i wprawną gospodynię domową łatwo poznać po tym, jak potrafi zagospodarować pozostałości z poprzednich obiadów. W takich wypadkach liczy się inwencja i pomysłowość. Sprytnej pani domu wystarczy rzut oka do lodówki i plan na obiad od razu maluje się w głowie.

Dzisiaj to my wcielimy się w rolę waszych inspiratorów. Macie w lodówce nieco mięsa z poprzedniego obiadu i stare puree ziemniaczane, na które nikt nie chce już spojrzeć? Dobrze się składa. Z takich składników będziecie mogli wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny.

Z tłuczonych ziemniaków zrobicie przepyszne i pulchne kluski śląskie z obowiązkową dziurką. Przepis znajdziecie tutaj: KLIK. Z czym je podać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowy sos ze schabowymi do klusek śląskich

Kluski najlepiej komponują się z gęstym, mięsnym sosem. Taki właśnie sosik będziecie mogli wykonać nawet z pozostałych schabowych.

Jeśli dysponujecie mielonymi, nic straconego. Takie mięso aż prosi się, żeby przygotować z niego coś na podobieństwo włoskiego sosu bolońskiego.

Wróćmy jednak do naszego sosu na bazie schabowych. Pomidory w puszce lub w kartoniku, papryka i trochę pieczarek – to wszystko wystarczy, by schabowe nabrały nowego blasku.

Składniki:

  • Pół puszki pomidorów w zalewie lub ¼ kartonika przecieru pomidorowego
  • Papryka czerwona
  • Ok. 10 dag pieczarek
  • Cebula
  • Pieprz i sól
  • Ok. 3-4 kotlety schabowe
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  2. Na patelnię dodajcie pomidory i pokrojoną paprykę.
  3. Następnie wrzućcie do sosu pokrojone drobno pieczarki.
  4. Kotlety schabowe pokrójcie na niewielkie kawałki – podłużne paski o wymiarach ok. 3cmx1cm.
  5. Kiedy woda z sosu zacznie powoli wyparowywać, dodajcie na patelnię schabowe.
  6. Przesmażcie wszystko krótko razem, uważając, by panierka ze schabowych nie wchłonęła zbyt dużo wilgoci z sosu.
    Schabowe kawałeczki powinny tylko się podgrzać i nabrać nieco smaku z sosu.
  7. Podawajcie z kluskami śląskimi i wybranym dowolnie dodatkiem (ogórek kiszony, kapusta kiszona, świeże surówki i warzywa).

Źródło: gotujmy.pl

schabowe przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy
Tym mini-schabowym w sosie nikt się nie oprze. Koleżanki będą błagać o przepis
Znudzeni tradycyjnymi schabowymi? Wypróbujcie przepis na mini-schabowe w pysznym sosie!

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe? Przepis na mini-schabowe w sosie Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące. Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg schabu 0,5 kg pieczarek 5 łyżek musztardy 1 cebula 5 łyżek pikantnego ketchupu 2 jaja Bułka tarta Olej Pół szklanki śmietany 12% Sól Pieprz Przygotowanie Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu) Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!...

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy
Takich kotletów schabowych z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Owocowo-korzenna marynata, nadaje im niesamowicie wyjątkowego smaku. Wasi bliscy będą zaskoczeni.

Ten przepis bije na głowę tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Wszystko za sprawą niesamowicie wyjątkowej marynaty, której podstawę stanowią… suszone śliwki. Całość została również wzbogacona o niecodzienną jak na mięso przyprawę - cynamon. Smak tak przyrządzonego obiadu z pewnością pozytywnie was zaskoczy, a przepis na stałe zagości w waszej kuchni. Przepis na kotlety schabowe w śliwkowo-cynamonowej marynacie Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste. Wystarczy, że zrobicie przepyszną marynatę, zanurzycie w niej mięso, a następnie przełożycie całość na gorącą patelnie. Po kilkunastu minutach duszenia obiad będzie gotowy. Będziecie potrzebować: 4 plastrów schabu 8 suszonych śliwek 7 pieczarek 2 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 18 proc. 3 łyżek oliwy z oliwek Przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatołowej, cynamonu Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Śliwki pokrójcie na niewielkie paseczki i przełóżcie do średniej wielkości miski. Dodajcie do nich również oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozmaryn. Całość dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie zanurzcie wasze schabowe, a następnie wstawcie je do lodówki na ok. 30 minut, tak aby miały szansę przejść wszystkimi smakami i aromatami. Po upływie tego czasu przełóżcie kotlety wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię (już nie dodawajcie żadnego tłuszczu). Mięso duście przez ok. 4 minuty na wolnym ogniu.  W tym czasie opłuczcie pieczarki pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie w plasterki i dodajcie...

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...

Kluski śląskie z sosem
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta
Wszelkiego rodzaju kluski aż proszą się o podanie ze smacznym, gęstym, zawiesistym wręcz sosem. Np. przygotowanym na bazie grzybów.

Jeśli dysponujecie świeżymi grzybami lub macie w swoich spiżarkach zapasy suszonych grzybów, koniecznie wykorzystajcie je na gęsty sos do klusek śląskich czy kopytek. Grzyby są tak aromatyczne i bogate w smak, że sos na ich bazie powinien być na tyle prosty, na ile to tylko możliwe. Wszystko po to, by nie przyćmić i nie przytłumić smaku wartościowych grzybów, takich jak na przykład kurki czy borowiki. Wystarczy śmietana lub masło i troszeczkę mąki do zagęszczenia sosu, by cieszyć się fenomenalnym smakiem. Kluski na bazie ziemniaków będą pochłaniały sos, a wy będziecie mogli cieszyć się fantastycznym daniem. Poniżej przedstawimy wam przepis jednej z naszych czytelniczek na sos grzybowy do klusek śląskich. Przepis na sos grzybowy do klusek śląskich i kopytek Składniki: 1-2 garści dowolnych suszonych grzybów Cebula Czosnek 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczcie w gorącej wodzie. Namoczone grzyby posiekajcie drobno na desce. Nie pozbywajcie się wartościowej wody z moczenia grzybów. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. Rozpuście na patelni masło i podsmażcie najpierw cebulę, a potem dodajcie do niej czosnek. Wrzućcie na patelnię rozmoczone grzyby wraz z wodą po moczeniu. Duście wszystko razem przez ok. 10 min na średnim ogniu. Gdy duża część wody wyparuje z patelni, dodajcie do sosu śmietanę i doprawcie sos pieprzem i solą. W szklance rozpuście łyżkę mąki pszennej z wodą i zagęśćcie ją swój sos. Podawajcie z kluskami śląskimi, kopytkami lub z pyzami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl