Kluski śląskie z sosem ze schabowych
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy

2 w 1, czyli mięciutkie kluski śląskie z przepysznym sosem ze schabowych. Lepszego obiadu nie zjecie

Kiedy na początku tygodnia w lodówce zalega jeszcze niedzielny obiad, pora na kluski śląskie z sosem ze schabowych. Pycha!

Dobrą i wprawną gospodynię domową łatwo poznać po tym, jak potrafi zagospodarować pozostałości z poprzednich obiadów. W takich wypadkach liczy się inwencja i pomysłowość. Sprytnej pani domu wystarczy rzut oka do lodówki i plan na obiad od razu maluje się w głowie.

Dzisiaj to my wcielimy się w rolę waszych inspiratorów. Macie w lodówce nieco mięsa z poprzedniego obiadu i stare puree ziemniaczane, na które nikt nie chce już spojrzeć? Dobrze się składa. Z takich składników będziecie mogli wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny.

Z tłuczonych ziemniaków zrobicie przepyszne i pulchne kluski śląskie z obowiązkową dziurką. Przepis znajdziecie tutaj: KLIK. Z czym je podać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowy sos ze schabowymi do klusek śląskich

Kluski najlepiej komponują się z gęstym, mięsnym sosem. Taki właśnie sosik będziecie mogli wykonać nawet z pozostałych schabowych.

Jeśli dysponujecie mielonymi, nic straconego. Takie mięso aż prosi się, żeby przygotować z niego coś na podobieństwo włoskiego sosu bolońskiego.

Wróćmy jednak do naszego sosu na bazie schabowych. Pomidory w puszce lub w kartoniku, papryka i trochę pieczarek – to wszystko wystarczy, by schabowe nabrały nowego blasku.

Składniki:

  • Pół puszki pomidorów w zalewie lub ¼ kartonika przecieru pomidorowego
  • Papryka czerwona
  • Ok. 10 dag pieczarek
  • Cebula
  • Pieprz i sól
  • Ok. 3-4 kotlety schabowe
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
  2. Na patelnię dodajcie pomidory i pokrojoną paprykę.
  3. Następnie wrzućcie do sosu pokrojone drobno pieczarki.
  4. Kotlety schabowe pokrójcie na niewielkie kawałki – podłużne paski o wymiarach ok. 3cmx1cm.
  5. Kiedy woda z sosu zacznie powoli wyparowywać, dodajcie na patelnię schabowe.
  6. Przesmażcie wszystko krótko razem, uważając, by panierka ze schabowych nie wchłonęła zbyt dużo wilgoci z sosu.
    Schabowe kawałeczki powinny tylko się podgrzać i nabrać nieco smaku z sosu.
  7. Podawajcie z kluskami śląskimi i wybranym dowolnie dodatkiem (ogórek kiszony, kapusta kiszona, świeże surówki i warzywa).

Źródło: gotujmy.pl

Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy
Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej
Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego. Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli. Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad! Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych. Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków. Przepis na roladki schabowe Składniki: 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag) Czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo) 15 dag tartego sera żółtego Natka pietruszki Ostra i słodka papryka w...

Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

makaron przepis
Ag.Zetka / gotujmy.pl
Newsy
Została wam po świętach kiełbasa? Nie wyrzucajcie jej. Zróbcie z niej to obłędne danie
Po świętach czas na czyszczenie lodówki! Zróbcie szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i kilku innych składników.

Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy. Przepis na makaron z kiełbasą Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów? Będziecie potrzebowali poniższych składników: Ok. 30 dag kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka Ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 300 g makaronu penne Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania) Papryka ostra mielona Pomidorki koktajlowe Olej Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie. I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.   Źródło: gotujmy.pl

Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...