Dobrą i wprawną gospodynię domową łatwo poznać po tym, jak potrafi zagospodarować pozostałości z poprzednich obiadów. W takich wypadkach liczy się inwencja i pomysłowość. Sprytnej pani domu wystarczy rzut oka do lodówki i plan na obiad od razu maluje się w głowie.
Dzisiaj to my wcielimy się w rolę waszych inspiratorów. Macie w lodówce nieco mięsa z poprzedniego obiadu i stare puree ziemniaczane, na które nikt nie chce już spojrzeć? Dobrze się składa. Z takich składników będziecie mogli wyczarować smakowity obiad dla całej rodziny.
Z tłuczonych ziemniaków zrobicie przepyszne i pulchne kluski śląskie z obowiązkową dziurką. Przepis znajdziecie tutaj: KLIK. Z czym je podać?
Nietypowy sos ze schabowymi do klusek śląskich
Kluski najlepiej komponują się z gęstym, mięsnym sosem. Taki właśnie sosik będziecie mogli wykonać nawet z pozostałych schabowych.
Zobacz także:
Jeśli dysponujecie mielonymi, nic straconego. Takie mięso aż prosi się, żeby przygotować z niego coś na podobieństwo włoskiego sosu bolońskiego.
Wróćmy jednak do naszego sosu na bazie schabowych. Pomidory w puszce lub w kartoniku, papryka i trochę pieczarek – to wszystko wystarczy, by schabowe nabrały nowego blasku.
Składniki:
- Pół puszki pomidorów w zalewie lub ¼ kartonika przecieru pomidorowego
- Papryka czerwona
- Ok. 10 dag pieczarek
- Cebula
- Pieprz i sól
- Ok. 3-4 kotlety schabowe
- Olej
Przygotowanie:
- Cebulę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju.
- Na patelnię dodajcie pomidory i pokrojoną paprykę.
- Następnie wrzućcie do sosu pokrojone drobno pieczarki.
- Kotlety schabowe pokrójcie na niewielkie kawałki – podłużne paski o wymiarach ok. 3cmx1cm.
- Kiedy woda z sosu zacznie powoli wyparowywać, dodajcie na patelnię schabowe.
- Przesmażcie wszystko krótko razem, uważając, by panierka ze schabowych nie wchłonęła zbyt dużo wilgoci z sosu.
Schabowe kawałeczki powinny tylko się podgrzać i nabrać nieco smaku z sosu. - Podawajcie z kluskami śląskimi i wybranym dowolnie dodatkiem (ogórek kiszony, kapusta kiszona, świeże surówki i warzywa).
Źródło: gotujmy.pl