Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują!

A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment.

Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami.

Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost. 

Zobacz także:

Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust.

Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze?

Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • Ok. pół ananasa
  • 3 jabłka
  • Nieco świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

  • Ogórki i ananasa obieramy.
  • Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  • Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie  użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty.
  • Dodajemy nieco startego imbiru.
  • Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas.

Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl