Soki
monticellllo/Adobe Stock
Zdrowie

Na ból głowy działa jeden sok. Będziesz zaskoczony, jak szybko poczujesz się lepiej

Próbowaliście już soku z ogórka? Zaraz przekonacie się, jak dobry może być ten napój dla waszego ciała! Spokojnie, wcale nie musi być niesmaczny!
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują!

A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment.

Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami.

Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost. 

Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust.

Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze?

Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • Ok. pół ananasa
  • 3 jabłka
  • Nieco świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

  • Ogórki i ananasa obieramy.
  • Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  • Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie  użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty.
  • Dodajemy nieco startego imbiru.
  • Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas.

Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl

 

Sok ananasowy
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy Ten sok to prawdziwy skarb dla zdrowia. Jest prosty w wykonaniu i daje potężny zastrzyk energii
Lubicie ananasa? Mamy dla was wspaniałą informację. Owoc ten jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Może być składnikiem wielu sałatek i potraw. Nadaje się też na bardzo sycący sok!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc. Znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Do czego jeszcze może się nam przydać? Cechy charakterystyczne Polska pamięta jeszcze czasy ananasów w puszcze. Przed długie lata dostępne były jedynie w formie konserwowej. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj koniecznie świeże ananasy. Ananas to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Ananas dojrzewa w okresie letnim. Sięgamy po niego głównie latem, bo orzeźwia i ma bardzo mało kalorii. Próbowaliście ananasa w formie soku? Warto! Zmiksowany z kolendrą Mówi się, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W poranek warto również wkomponować szklankę świeżego soku. Jeśli lubisz ananasa zafunduj sobie prosty koktajl ananasowy z dodatkiem kolendry.  Połączenie składników z wodą kokosową doda ci energii i zadba o witalność. Koktajl na bazie ananasa będzie idealny na śniadanie lub przekąskę po treningu. Ananas ma bowiem właściwości łagodzące ból. Jest znany i polecany przez specjalistów medycyny sportowej. Masz problemy z zakwasami? Sięgnij po napój, który w mig rozprawi się z tymi przykrymi dolegliwościami. Ananasowe antidotum Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki. Zawarte w ananasie minerały można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie. Głównie za prawą manganu, żelaza i miedzi łagodzi stany zapalne oskrzeli i płuc.  Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Takie rozwiązanie może w skuteczny sposób wspomagać nas w odchudzaniu. Należy jednak...

Przeczytaj
Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Przeczytaj
sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Przeczytaj
Domowy chrzan
gotujmy.pl/zuzi
Newsy Zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie. Przepis na domowy chrzan za 3 złote
Po co kupować gotowy chrzan, gdy z łatwością można go zrobić w domu? A do tego świetnie zwalcza zimowe infekcje!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan! Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające. Przepis na domowy chrzan Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik! Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali: 3 korzenie chrzanu 45 ml soku z cytryny 100 ml wrzątku 1 łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Przygotowanie Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika...

Przeczytaj