Przywykliśmy do tego, że piękno i zdrowie wymaga poświęceń. Podobnie brzmią zachęty do picia soku ze świeżych ogórków. Pół biedy, gdyby chodziło o sok z tych kiszonych, lubiany przecież przez wielu z nas. Spieszymy z wyjaśnieniami – nie takie ogórki straszne, jak je malują!
A teraz kilka powodów, dla których warto zdecydować się na ogórkowy eksperyment.
Po pierwsze -sok z ogórków to wymarzone lekarstwo dla zmagających się z wszelkiego rodzaju bólami głowy czy migrenami.
Po drugie - taki napój niezwykle korzystnie wpłynie na naszą cerę. Oprócz tego ogórki przyczyniają się do poprawy stanu włosów i przyspieszają ich porost.
Zobacz także:
Na sam koniec jeszcze jedna zaleta soku ogórkowego dla niezdecydowanych – regularne picie tego rodzaju koktajli pozwoli nam na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Jak przygotować sok z ogórków, by nie odechciało się nam go pić raz na zawsze?
Nie wystarczy po prostu zmielić tego warzywa w blenderze czy przecisnąć przez sokowirówkę. Koniecznie trzeba dodać składniki, które nadadzą mu przyjemny smak. Poniżej podpowiemy wam jak to zrobić.
Składniki:
- 1 kg ogórków
- Ok. pół ananasa
- 3 jabłka
- Nieco świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
- Ogórki i ananasa obieramy.
- Jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych.
- Wyciskamy sok z owoców i ogórków w sokowirówce bądź w wyciskarce ślimakowej. Możecie użyć też blendera kielichowego – wtedy wasz koktajl będzie po prostu gęsty.
- Dodajemy nieco startego imbiru.
- Podajemy koktajl z lodem. Nie martwcie się brakiem cukru – słodkość w napoju zapewni nam ananas.
Źródła: smakosze.pl, sprawdzonakuchnia.pl