Pieczona ciecierzyca
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy

Zdrowsza od czipsów i obłędnie smaczna przekąska z taniego składnika, który masz w domu. Twoje dzieci ją pokochają! 

Szukacie smacznej i zdrowej przekąski? Pieczona ciecierzyca z przyprawami to będzie dla was świetne rozwiązanie.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii.
Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków.

Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów.

„Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha!

Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu!

W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości.

A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 20 dag ciecierzycy gotowanej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka w proszku
  • Chilli w proszku
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej.
  • Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę.
  • Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z przypraw, za wyjątkiem chilli – tutaj zachowajmy większą ostrożność. Chilli w proszku jest niezwykle ostre!
  • Pieczemy do chrupkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 min.
  • Co jakiś czas warto przemieszać ciecierzycę, by upiekła się dobrze z każdej strony.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Tosty
Adobe Stock
Przepisy Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób
Czym byłoby śniadanie bez rozpływających się w ustach tostów! Ci, którzy myślą, że ich zrobienie jest niemożliwe bez specjalnego opiekacza grubo się mylą. Do przyrządzenia przysmaku wystarczy… patelnia!
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty. Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut. Przepis na tosty Będziesz potrzebować 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki ulubionej szynki 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz) 2 plasterki cebuli 2 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka 2 jajka Masło Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie Chleb tostowy posmaruj masłem. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron. Gotowe! Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

Przeczytaj