Ciecierzyca szturmem zdobywa polskie kuchnie. Na początku była znana głównie weganom. Dla amatorów kuchni roślinnej popularna „cieciorka” to świetne źródło białka, błonnika i czystej energii.
Teraz ciecierzyca wchodzi powoli do menu reszty Polaków.

Wielką zaletą tak zwanego grochu rzymskiego to możliwość przygotowania na wiele sposobów. Ciecierzyca świetnie smakuje nie tylko jako główny składnik wytrawnych potraw, ale także jako podstawa do różnego rodzaju deserów.

„Cieciorka” to także podstawowy składnik humusu, czyli śródziemnomorskiej pasty z dodatkiem czosnku, sezamu i kminu rzymskiego. Jeżeli jeszcze nie gustowaliście tego przysmaku, serdecznie polecamy. Najlepiej w połączeniu z białym pieczywem, surową cebulą i ogórkiem konserwowym – pycha!

Dzisiaj jednak przedstawimy wam prostszy przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami. Posłuży wszystkim domownikom jako smaczna, pożywna i zdrowa przekąska. W sam raz na miejsce okropnych czipsów i chrupek ze sklepu!

Zobacz także:

W przygotowaniu ciecierzycy niezwykle ważne jest jej moczenie. W tym przypadku postępujemy całkiem podobnie jak tradycyjną polską fasolą. Odmierzoną ilość ciecierzycy zalewamy wodą i odkładamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości.

A teraz czas już na przepis na pieczoną ciecierzycę:

Składniki:

  • 20 dag ciecierzycy gotowanej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka w proszku
  • Chilli w proszku
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę gotujemy według zaleceń opisanych powyżej.
  • Przygotowujemy blachę i wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy na blaszkę naszą ugotowaną ciecierzycę.
  • Kropimy oliwą z oliwek i posypujemy łyżeczką każdej z przypraw, za wyjątkiem chilli – tutaj zachowajmy większą ostrożność. Chilli w proszku jest niezwykle ostre!
  • Pieczemy do chrupkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 min.
  • Co jakiś czas warto przemieszać ciecierzycę, by upiekła się dobrze z każdej strony.

Źródło: gotujmy.pl