Macie dość oklepanego kurczaka? Mięso indycze wam już nie smakuje? Pora, by poszukać innego drobiu na obiad. W takim wypadku polecamy wam gęsinę. To szlachetne drobiowe mięso rzadko gości na naszych stołach. A szkoda! Pieczenie gęsi w sezonie jesiennym było dawną staropolską, szlachecką tradycją.

W ostatnich latach gęsina powoli przestaje już być towarem luksusowym. Polscy hodowcy należą do czołówki w Europie, a nawet na świecie pod względem produkcji mięsa gęsiego. Za ilością, rzecz jasna, zaraz podąża jakość. Produkt dostępny w sklepowych lodówkach jest coraz lepszy. Nasi producenci tylko w ten sposób mogą przekonać do siebie zagranicznych konsumentów. W ostatnich latach prowadzone są kampanie promocyjne, które zachęcają do jedzenia gęsi także Polaków.

Gęsina od jakiegoś więc czasu idzie w parze choćby z rogalami świętomarcińskimi jako element towarzyszący Polakom w obchodach Święta Niepodległości. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile wyobrażeń specjalistów od reklamy – tego jeszcze dokładnie nikt nie zmierzył. Tak czy siak, mięso gęsiny warte jest skosztowania. Jeżeli spróbujecie przygotować je po swojemu, szybko je pokochacie.

Skoro chcemy przygotować gęś, najlepiej zacząć od jej upieczenia. Jeżeli kupujemy całą sztukę, nie marnujmy żadnej jej części. Gęsi tłuszcz należy do najcenniejszych tłuszczów zwierzęcych – smalec to wspaniały rarytas dawnej kuchni żydowskiej. Wartościowa jest także krew tego ptaka – z niej przygotować możemy tradycyjną zupę – czerninę. Podroby gęsi są za to świetnym „surowcem” na smakowite pierogi z mięsem.

Zobacz także:

Dziś wybieramy gęś pieczoną. Poniżej przedstawimy wam krótki przepis na gęsią pieczeń z jabłkami o wyraźnie słodkim aromacie.

Składniki:

  • Piersi z gęsi – 4 sztuki
  • 2 łyżki miodu
  • Powidła śliwkowe
  • 2 sztuki dorodnych jabłek
  • Szklanka bulionu
  • Olej
  • Cytryna
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. W takiej „marynacie” zostawiamy piersi na przynajmniej 1 godzinę.
  • Obsmażamy delikatnie gęsinę na patelni w celu uzyskania ładnej, brązowej skórki.
  • Dodajemy powidła do gorącego bulionu.
  • Jabłka ścieramy na tarce.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion, następnie wrzucamy równomiernie jabłka, a na nie już gęsie piersi.
  • Smarujemy mięso miodem i posypujemy majerankiem.
  • Przykrywamy pokrywką i pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Źródło: smaker.pl