Pierś z gęsi
Bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy

To mięso przyćmiewa wszystkie inne! Poezja smaków. Podajemy najprostszy przepis

Trwa listopad, a więc sezon na gęsi. Warto spróbować eksperymentów z tym rodzajem drobiu, którego przygotowanie wcale nie jest zbyt trudne.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Macie dość oklepanego kurczaka? Mięso indycze wam już nie smakuje? Pora, by poszukać innego drobiu na obiad. W takim wypadku polecamy wam gęsinę. To szlachetne drobiowe mięso rzadko gości na naszych stołach. A szkoda! Pieczenie gęsi w sezonie jesiennym było dawną staropolską, szlachecką tradycją.

W ostatnich latach gęsina powoli przestaje już być towarem luksusowym. Polscy hodowcy należą do czołówki w Europie, a nawet na świecie pod względem produkcji mięsa gęsiego. Za ilością, rzecz jasna, zaraz podąża jakość. Produkt dostępny w sklepowych lodówkach jest coraz lepszy. Nasi producenci tylko w ten sposób mogą przekonać do siebie zagranicznych konsumentów. W ostatnich latach prowadzone są kampanie promocyjne, które zachęcają do jedzenia gęsi także Polaków.

Gęsina od jakiegoś więc czasu idzie w parze choćby z rogalami świętomarcińskimi jako element towarzyszący Polakom w obchodach Święta Niepodległości. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile wyobrażeń specjalistów od reklamy – tego jeszcze dokładnie nikt nie zmierzył. Tak czy siak, mięso gęsiny warte jest skosztowania. Jeżeli spróbujecie przygotować je po swojemu, szybko je pokochacie.

Skoro chcemy przygotować gęś, najlepiej zacząć od jej upieczenia. Jeżeli kupujemy całą sztukę, nie marnujmy żadnej jej części. Gęsi tłuszcz należy do najcenniejszych tłuszczów zwierzęcych – smalec to wspaniały rarytas dawnej kuchni żydowskiej. Wartościowa jest także krew tego ptaka – z niej przygotować możemy tradycyjną zupę – czerninę. Podroby gęsi są za to świetnym „surowcem” na smakowite pierogi z mięsem.

Dziś wybieramy gęś pieczoną. Poniżej przedstawimy wam krótki przepis na gęsią pieczeń z jabłkami o wyraźnie słodkim aromacie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Piersi z gęsi – 4 sztuki
  • 2 łyżki miodu
  • Powidła śliwkowe
  • 2 sztuki dorodnych jabłek
  • Szklanka bulionu
  • Olej
  • Cytryna
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. W takiej „marynacie” zostawiamy piersi na przynajmniej 1 godzinę.
  • Obsmażamy delikatnie gęsinę na patelni w celu uzyskania ładnej, brązowej skórki.
  • Dodajemy powidła do gorącego bulionu.
  • Jabłka ścieramy na tarce.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion, następnie wrzucamy równomiernie jabłka, a na nie już gęsie piersi.
  • Smarujemy mięso miodem i posypujemy majerankiem.
  • Przykrywamy pokrywką i pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Źródło: smaker.pl

Komentarze
Krupnik
ami91/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszny i tani polski krupnik na wędzonym boczku! Musisz go ugotować tej zimy!
Krupnik to jedna z tych zup, którymi kiedyś karmiły nas nasze mamy i babcie. Czas na reaktywację tradycji.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Zupa pomidorowa, rosół, żurek, barszcz czerwony – do tego kwartetu klasycznych zup polskiej kuchni trzeba koniecznie doliczyć także skromny, ale bardzo smaczny krupnik. Nasze mamy i babcie żonglowały tą piątką w najprzeróżniejsze sposoby, tak by domownikom nie znudziły się zanadto pierwsze dania. Wróćmy więc do tych pięknych wspomnień.   Zupy, podawane zwykle z obowiązkową kromką białego chleba były kiedyś podstawą dziennej racji żywnościowej każdego Polaka. Był nią także krupnik, który przez młodsze pokolenie nie jest zbyt mocno doceniany. Warto dać zaryzykować i przygotować krupnik po swojemu. Pamiętajcie – podczas przygotowania koniecznie trzeba dodać do tej zupy trochę swojego serca, tak by posmakowała wszystkim. Tak właśnie jak robiły to nasze babcie!   Co zrobić, by krupnik smakował tak jak kiedyś, a jednocześnie był atrakcyjnym pokarmem dla młodszych? Sekret oczywiście tkwi w składnikach. PRL-owska gospodarka niedoboru stale wymuszała na gospodyniach domowych sięganie do najgłębiej skrywanych pokładów inwencji i fantazji. Na drobnych kawałkach kości i mięsa Polki potrafiły w czasach tzw. komuny przygotowywać prawdziwe przysmaki.   Żyjemy dzisiaj w zupełnie innych realiach. Wykorzystajmy więc szeroko dostępne jakościowe, a wcale niezbyt drogie mięso i dajmy naszemu krupnikowi drugie życie. Zamiast „wystanej” w kolejce kości na zupę, dzisiaj możemy przecież wykorzystać do gotowania żeberka. Nasze pierwsze danie wzbogacimy tym razem wędzonym boczkiem. Ta część wieprzowiny była niestety towarem deficytowym, szczególnie pośród uboższej ludności miast. Teraz jest dostępna dla każdego – dlatego ani chwili nie wahajmy dodać się nieco boczku do naszego krupniku.   Przepis na krupnik na wędzonym boczku.   Składniki: 20...

Przeczytaj