Pierś z gęsi
Bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy

To mięso przyćmiewa wszystkie inne! Poezja smaków. Podajemy najprostszy przepis

Trwa listopad, a więc sezon na gęsi. Warto spróbować eksperymentów z tym rodzajem drobiu, którego przygotowanie wcale nie jest zbyt trudne.

Macie dość oklepanego kurczaka? Mięso indycze wam już nie smakuje? Pora, by poszukać innego drobiu na obiad. W takim wypadku polecamy wam gęsinę. To szlachetne drobiowe mięso rzadko gości na naszych stołach. A szkoda! Pieczenie gęsi w sezonie jesiennym było dawną staropolską, szlachecką tradycją.

W ostatnich latach gęsina powoli przestaje już być towarem luksusowym. Polscy hodowcy należą do czołówki w Europie, a nawet na świecie pod względem produkcji mięsa gęsiego. Za ilością, rzecz jasna, zaraz podąża jakość. Produkt dostępny w sklepowych lodówkach jest coraz lepszy. Nasi producenci tylko w ten sposób mogą przekonać do siebie zagranicznych konsumentów. W ostatnich latach prowadzone są kampanie promocyjne, które zachęcają do jedzenia gęsi także Polaków.

Gęsina od jakiegoś więc czasu idzie w parze choćby z rogalami świętomarcińskimi jako element towarzyszący Polakom w obchodach Święta Niepodległości. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile wyobrażeń specjalistów od reklamy – tego jeszcze dokładnie nikt nie zmierzył. Tak czy siak, mięso gęsiny warte jest skosztowania. Jeżeli spróbujecie przygotować je po swojemu, szybko je pokochacie.

Skoro chcemy przygotować gęś, najlepiej zacząć od jej upieczenia. Jeżeli kupujemy całą sztukę, nie marnujmy żadnej jej części. Gęsi tłuszcz należy do najcenniejszych tłuszczów zwierzęcych – smalec to wspaniały rarytas dawnej kuchni żydowskiej. Wartościowa jest także krew tego ptaka – z niej przygotować możemy tradycyjną zupę – czerninę. Podroby gęsi są za to świetnym „surowcem” na smakowite pierogi z mięsem.

Dziś wybieramy gęś pieczoną. Poniżej przedstawimy wam krótki przepis na gęsią pieczeń z jabłkami o wyraźnie słodkim aromacie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Piersi z gęsi – 4 sztuki
  • 2 łyżki miodu
  • Powidła śliwkowe
  • 2 sztuki dorodnych jabłek
  • Szklanka bulionu
  • Olej
  • Cytryna
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. W takiej „marynacie” zostawiamy piersi na przynajmniej 1 godzinę.
  • Obsmażamy delikatnie gęsinę na patelni w celu uzyskania ładnej, brązowej skórki.
  • Dodajemy powidła do gorącego bulionu.
  • Jabłka ścieramy na tarce.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion, następnie wrzucamy równomiernie jabłka, a na nie już gęsie piersi.
  • Smarujemy mięso miodem i posypujemy majerankiem.
  • Przykrywamy pokrywką i pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Źródło: smaker.pl

Pierś z gęsi
Gotujmy.pl/Kuchnia MagdaLeny
Triki kulinarne
Jak przyrządzić pierś z gęsi? Znamy niezawodny sposób. Wyjdzie miękka i soczysta 
Pierś z gęsi można podać w wersji pieczonej, duszonej lub smażonej. Najlepiej dodać do niej pieczone jabłka, żurawinę lub duszoną, czerwoną kapustę. Poznajcie te i inne triki na jej pomysłowe przyrządzanie.

Gęś to przede wszystkim aromatyczne i smaczne mięso. To także danie na szczególne okazje. Warto pokusić się o przygotowanie samej piersi. Jest to najbardziej delikatna i chuda część gęsi. Jak ją upiec? Jak upiec pierś z gęsi? Gęsinę z piekarnika podaje się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso. Dzięki odpowiedniej marynacie, ale i składnikom do niej użytym, gęś będzie bardziej aromatyczna. Proces pieczenia też może ulec znacznemu skróceniu. Mięso, które leżakuje w przyprawach będzie miękkie i kruche. Do wykonania prostego przepisu z gęsi potrzebujecie: Gęsie piersi ze skórką. Jabłka, najlepiej wasza ulubiona odmiana. Świeży czosnek. Cebula. Majeranek. Żurawina. Pieprz. Sól. Dokładnie wypłukane piersi z gęsi wkładamy do solanki (ok. 0,5 łyżki soli na każdy 1 l płynu) na całą noc. Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki. Cebulę szatkujemy w piórka. Namaczamy żurawinę. Mięso razem z jabłkami, cebulą i żurawiną przekładamy do brytfanny. Całość pieczemy w 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Gotowe piersi podajemy razem z jabłkami i upieczoną żurawiną. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie także konfitura borówkowa do mięs. Słodycz borówki przełamie mięsne aromaty gęsi.  Od XVII wieku Gęś pojawia się na stołach już kilka wieków, ale jej rosnąca popularność jest zasługą ostatnich lat. To nieodłączny atrybut naszej kuchni. I choć w swej historii kulinarnej odnotowała wzloty i upadki, to dziś śmiało można powiedzieć, że nadrabia z nawiązką czasy nieobecności na polskich stołach. Zdrowie z gęsi Mięso z gęsi jest bogate w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe,...

gęś faszerowana przepis
AdobeStock
Przepisy
Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!
Jeżeli lubisz przepisy staropolskiej kuchni, to ten na pewno ci się spodoba! Stara receptura na tradycyjną, faszerowaną gęś po polsku - jest wyśmienita!

Idą święta, a z nimi czas na przygotowywanie wyjątkowych potraw, które gotujemy tylko na wielkie okazje. Jeśli chcesz oczarować swoich gości, to w tym roku przygotuj dla nich polską faszerowaną gęś! Zapomniana gęsina Dziś pewnie coraz mniej osób pamięta, że dawniej gęsina była bardzo często spożywana w Polsce. To tłuste i pożywne mięso, które kiedyś królowało na polskich stołach. Hodowla gęsi była u nas nieprawdopodobnie rozwinięta i w XIX wieku cała Europa jadła gęsi pochodzące z Polski! Potrawy z dorodnej i tłustej gęsi były uznawane za symbol luksusu – każdy porządny gospodarz chcąc zaimponować swoim gościom, na główne danie serwował właśnie gęś. Do dziś zachowały się przepisy na przygotowanie gęsiny na wiele sposobów. Dziś mamy dla was recepturę na tradycyjną, faszerowaną gęś! Przepis na faszerowaną gęś po polsku Aby przyrządzić tę wyjątkową potrawę z gęsiny, przygotujcie: 1 porcję gęsi (około 4 kg) 1 gęsią wątróbkę 3 saszetki kaszy gryczanej 3 plastry boczku 1 dużą cebulę 1 marchew Kilka podgrzybków Natkę pietruszki 1 jajo Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie Z gęsi wyjmij podroby. Mięso osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Marchew, cebulę i boczek pokrój dokładnie w kostkę. Plastry boczku smaż na patelni, aż puści tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i marchewkę. Gdy składniki się podsmażą, wsyp kaszę, przesmaż i wlej 3 szklanki wody. Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrój drobno wątróbkę, grzyby i pietruszkę, a następnie wsyp do patelni z kaszą. Rozbij jajko, wymieszaj trzepaczką i dodaj do kaszy. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz dopraw solą i pieprzem. W...

Gęś za 29,90 zł za kg i rogale Świętomarcińskie za 3,99 zł. Lidl od poniedziałku świętuje
Adobe Stock
Newsy
Gęsina 29,90 zł za kg i rogale świętomarcińskie nawet 3,99 zł. Lidl od poniedziałku świętuje
Przypominamy, już w tym tygodniu 11 listopada i jeden dzień wolny, a dla niektórych długi weekend. Zróbcie wcześniej zakupy, a jak obchodzicie Świętego Marcina, Lidl ma dla was gęsinę i rogale.

„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – tak polskie przysłowie określa, kiedy w ciągu roku powinno się jadać gęsi. Jedzenie gęsiny jak i rogali świętomarcińskich w dniu 11 listopada, to zwyczaj świętowania uroczystości znanej także pod potoczną nazwą Święty Marcin. Uroczystości obchodzono początkowo jedynie w Poznaniu i w Wielkopolsce. Od kilku lat zwyczaj też stał się na tyle popularny w całej Polsce, że za poznańskimi rogalami w listopadzie, rozglądają się mieszkańcy niemal wszystkich regionów Polski. I w niemal wszystkich regionach można je dostać. Na przykład w sklepach Lidl. Legenda Świętego Marcina i jego święto obchodzone w całej Europie Marcin urodził się na Węgrzech około 317 roku. Był żołnierzem i zasłynął tym, że podzielił się z żebrakiem swoim płaszczem i żołdem. Po tym zdarzeniu doznał objawienia Chrystusa, co skłoniło go do przejścia w stan duchowny. Po 10 latach życia jako pustelnik, w ascetycznych warunkach, nauczania wiernych, został wybrany na biskupa. Tak się wzbraniał przed objęciem tej posady, że ukrył się w szopie pośród gęsi. Te jednak głośnym gęganiem zdradziły kryjówkę Marcina. Od tej pory z postacią Świętego Marcina kojarzone były już zawsze gęsi. Jednak zwyczaj ich jedzenia późną jesienią rozpoczął się na długo przed tym, zanim zaczęto opowiadać sobie legendę Świętego Marcina. Wiązał się z pożegnaniem lata, zakończeniem prac polowych, zjadaniem utuczonych gęsi i świętowaniem udanych zbiorów. Dlaczego właśnie jadane gęsi? Bo w tym czasie kończy się cykl hodowli gęsi, który rozpoczął się wczesną wiosną. Święty Marcin – jak popularnie nazywane jest święto 11 listopada to tak naprawdę chłopski zwyczaj kończenia sezonu wszelkich zbiorów. Obchodzony jest w niemal całej Europie: na Węgrzech, w Austrii,...

Rosół
Kalim/Adobe Stock
Newsy
Ten przepis na wyrazisty i zdrowy rosół bije na głowę wszystkie inne. Pomoże w walce z groźną chorobą
Coraz popularniejsze staje się pieczenie gęsi. My proponujemy z kolei ugotowanie przepysznego rosołu na gęsim mięsie.

Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa. Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań. Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół. Przepis na rosół z gęsi Składniki: kawałek gęsiny marchew pietruszka seler cebula liść laurowy czarny pieprz lubczyk pietruszka sól pieprz makaron – nitki Przygotowanie: Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny. Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy. Gotujemy zupę przez następną godzinę. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przyprawy. Rosół podajemy z makaronem. Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl