Ten napój błyskawicznie poprawi wyniki waszej morfologii krwi. Pijcie go jak najczęściej
Adobe Stock
Przepisy

Ten napój błyskawicznie poprawi wyniki waszej morfologii krwi. Pijcie go jak najczęściej

Czy znacie to doskwierające uczucie zmęczenia i braku energii? Mamy dla was łatwe rozwiązanie w postaci energetycznego napoju, który dodatkowo pozytywnie może wpłynąć na wasze wyniki morfologii krwi.

Najwyższy czas, by spojrzeć uważnym okiem na swoja dietę. Objawy do których należy wypadanie włosów, niski poziom hemoglobiny i niska odporność, są zwykle związane z tym, co spożywacie. To również czytelny znak, że wasza dieta powinna być wzbogacona w niezbędne przeciwutleniacze. 

Jeśli mieliście do czynienia z tymi problemami, mamy dla was zatwierdzony przez ekspertów przepis na napój energetyzujący. Doktor Dixa Bhavsar z Indii niedawno udostępniła interesujący post na swoim Instagramie, aby przeciwdziałać i łagodzić problem, o których wspominamy wyżej.

Oto, co napisała na swoim Instagramie doktor Dixa Bhavsar:

- Brak hemoglobiny może prowadzić do wypadania włosów, osłabienia (uczucie zmęczenia/brak energii) i niskiej odporności. Pijcie taki napój energetyzujący każdego ranka, aby nie dopuścić do podobnych problemów.

Przepis na prosty napój energetyzujący z buraków

  • 1 burak
  • 1 marchewka
  • Szczypta kolendry w proszku
  • Opcjonalnie - połowa owocu granatu
  • Szczypta przyprawy curry
  • Garść liści mięty
  • Mały imbir
  • Pół cytryny

Wszystkie składniki najlepiej wymieszać w słoiku miksera z pół szklanki wody. Nie zaszkodzi dodanie do całości dosłownie odrobiny miodu, który poprawi smak całej mikstury.

Walory prozdrowotne picia koktajlu z buraków

Napój z buraków z dodatkami:

  • Pomaga stymulować system metaboliczny, ponieważ napój bogaty w składniki odżywcze utrzymuje zdrowie jelit w ryzach.
  • Wspomaga oczyszczanie krwi, co odbija się na skórze, a także chroni ją przed starzeniem poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Zwiększa również produkcję czerwonych krwinek, a tym samym zwiększa poziom hemoglobiny w organizmie.
  • Smakowite połączenie pomaga również zrównoważyć poziom cukru we krwi. To z kolei pomaga zachować zdrowe serce. Burak i marchew zawierają luteinę, beta-karoten i alfa, które są dobre dla serca.
  • Przy minimalnej ilości kalorii napój pomaga zwiększyć poziom energii, jednocześnie zaspokajając napady głodu.

Źródło: TheIndianExpress.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Połączcie te 2 soki i pijcie codziennie rano. Zbijecie cholesterol i wzmocnicie odporność
AdobeStock
Newsy
Połączcie te 2 soki i pijcie codziennie rano. Zbijecie cholesterol i wzmocnicie odporność
Zarówno burak, jak i czerwona pomarańcza to dwa superzdrowe produkty, które doskonale wpływają na odporność. A co, gdyby tak połączyć je w jedno?

Burak to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Pomaga w detoksykacji krwi, jest zalecany osobom cierpiącym na anemię, jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego, a zawarte w nich barwniki działają silnie przeciwutleniająco zmniejszając ryzyko wielu groźnych chorób. Czerwona pomarańcza jest korzystna zarówno dla naszej skóry, jak i dla ciała. Przeciwutleniacze, minerały i inne składniki odżywcze zawarte w czerwonych pomarańczach, mogą zapewnić naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Zawarta w czerwonych pomarańczach witamina C wspomaga odporność organizmu, a także pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i mięśnie oraz poprawia wchłanianie żelaza. Jedzenie czerwonych pomarańczy może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu a także zmniejszyć ryzyko nowotworu. Jesteście ciekawi, co się stanie, gdy zmieszamy razem sok pomarańczowy i buraczany? Pijcie tę miksturę do śniadania, a nie pożałujecie. Korzyści zdrowotne soku pomarańczowo-buraczanego Sok na bazie czerwonych pomarańczy i buraków, nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Sok pomarańczowo-buraczany jest bogaty w witaminę C i żelazo, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu krążenia. Taka mikstura obniża również ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Sok pomarańczowo-buraczany zawiera liczne składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka a także może niszczyć komórki rakowe w naszym ciele. Poprawia odporność i zwalcza zmęczenie. Pijcie ten sok, a od razu poczujecie przypływ energii. Dostarczycie też swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały.  Oczyszcza układ pokarmowy, co dodatkowo leczy wrzody. Jest zalecany przy anemii. Jeśli cierpicie na anemię, koniecznie...

Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce
Adobe Stock
Newsy
Koktajl z tych 2 tanich warzyw podnosi odporność i wzmacnia serce. Pijcie go raz dziennie.
Burak i marchew to chyba jedne z tańszych polskich warzyw korzeniowych. Nie oszczędzajcie na nich, a pomogą wam zachować zdrowie.

Ten koktajl przygotujecie w parę minut. Nie róbcie go na zapas, nie odstawiajcie do lodówki, najlepiej pić go od razu po zrobieniu. Szklankę koktajlu wypijajcie 1 raz dziennie, pomoże uchronić się przed infekcjami, zadziała wzmacniająco na serce, choć składniki tego napoju mają znacznie więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Zdrowotne właściwości koktajlu z buraków i marchewek Zdrowotne działanie marchwi: Zawiera witaminy A, B, C i E, a także wiele minerałów Dzięki witaminie A pomaga regenerować komórki zniszczone toksynami Dzięki witaminom z grupy B usprawnia działanie wątroby Dzięki fosforowi i potasowi dobrze wpływa na układ nerwowy i krwionośny Poprawia wzrok Pobudza krążenie Nadaje skórze atrakcyjnego koloru Jest niskokaloryczna, włączcie ją do diety gdy jesteście na diecie Zdrowotne działanie buraków: Są źródłem witamin A, B i C, a także takich minerałów jak magnez, potas, fosfor i kwas foliowy Są źródłem błonnika ułatwiającego wydalanie toksyn podczas przemiany materii i dzięki temu poprawiającego wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu. Usprawniają ruchy jelitowe, uaktywniają metabolizm Oczyszczają krew i chronią serce Dzięki potasowi pomagają obniżać ciśnienie Redukują poziom złego cholesterolu Jak działa koktajl z buraków i marchwi? Napój powstały z połączenia tych dwóch składników podnosi odporność i działa wzmacniająco na serce. Do tego dodaje energii, przyspiesza metabolizm i pomaga usuwać nadmiar tłuszczu z organizmu. Najlepiej pić go z rana lub przed posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na koktajl z buraka i marchwi Sok z surowych buraków ma bardzo wyrazisty, ziemisty smak. Nie każdy go lubi. Jeśli delikatniejsza marchew wystarczy dla złagodzenia...

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Warzywa to jeden z podstawowych produktów, jakie powinny znaleźć się w wartościowej diecie. Jednym z nich jest marchew, która dzięki wielu cennym składnikom, poprawia działanie organizmu. Poza tym to warzywo można kupić za grosze.

Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wartościowa marchewka Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce.  Właściwości zdrowotne marchewki  Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić: pozytywny wpływ na wzrok, działa przeciw miażdżycy, wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników, dobrze oddziałuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu, pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych, działa antynowotworowo, zwiększa odporność, reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni mózg. Wykorzystanie marchwi w kuchni Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak: wywar warzywno-mięsny, sos marchewka z groszkiem , ciasto marchewkowe,...

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną
Wikimedia Commons
Newsy
Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa
Kawa z tym dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia i zgubienie zbędnych kilogramów. Przyspiesza metabolizm i wzmacnia proces termogenezy, dzięki czemu pomaga spalać kalorie i tkankę tłuszczową. Pijcie, ją codziennie, a wkrótce zmieścicie się w stare jeansy. 

Kawa to zawsze dobry pomysł na poranek. Pobudza i dodaje energii do zmagań z kolejnym dniem. Mała czarna, latte, cappuccino - czasem w tej postaci kawa staje się nawet prawdziwym deserem. Dodając do niej właściwe składniki, możecie uczynić z kawy sprzymierzeńca w bitwie o idealną figurę. Zobaczcie, czym powinniście ją wzbogacić.  Dlaczego kawa z imbirem i cynamonem pomaga schudnąć?  Kawa z imbirem ma korzenny smak i wyjątkowy aromat. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tego napoju. Tym bardziej że wykazuje również dobroczynny wpływ na figurę.   Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające, a także aktywujące komórki do spalania zbędnego tłuszczu. Czarna kawa to napój niskokaloryczny i zawierający duże ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli uzupełnicie ją kawałkiem świeżego imbiru stanie się prawdziwą pogromczynią wagi.  Do kawy z imbirem warto też dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon. Kawa z jego dodatkiem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz ma właściwości antybakteryjne. Cynamon przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, więc jest wskazany dla osób borykających się z otyłością  W jaki sposób imbir przyspiesza odchudzanie?  Imbir zwiększa termogenezę organizmu i podnosi jego spoczynkowy wydatek energetyczny, co z kolei przekłada się na większą ilość spalonych w ciągu dnia kalorii. W rezultacie szybciej gubicie wagę.  Wspiera odchudzanie również poprzez przyspieszenie przemiany materii. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz usprawnia pracę jelit. W rezultacie ciało wolniej odkłada tkankę tłuszczową, co pomaga stracić nadprogramowe kilogramy oraz chroni przed efektem jo-jo.  Przyprawa ta może zmniejszać...