Nie ma nic lepszego niż dobrej jakości mięso przygotowywane w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo i jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie! 

Pełnię kulinarnego szczęścia osiągnięcie, jeśli do pieczonego powoli kurczaka dołożycie jeszcze nieco warzyw - ziemniaki, paprykę i parę dodatków. Taki obiad warto robić dla swojej rodziny nie tylko od święta!

Przepis na kurczaka pieczonego w całości

Składniki:

  • 1 kurczak w całości (najlepiej zagrodowy)
  • 2 czerwone papryki
  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie na ćwiartki i umieśćcie w naczyniu żaroodpornym.
  2. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie pokrojone ziemniaki i również wymieszajcie.
  3. Paprykę umyjcie, usuńcie pestki, a następnie pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do ziemniaków.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obierajcie, a jedynie zmiażdżcie nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków.
  5. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieśćcie naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i pieczcie pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  6. W tym czasie zajmijcie się kurczakiem. Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. 
  7. W małej miseczce umieśćcie ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie kurczaka.
  8. W piekarniku zmniejszcie temperaturę grzania do 180 st. C. Na umieszczonych w nim warzywach ułóżcie zamarynowane mięso i zamknijcie.
  9. Kurczaka pieczcie przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie jednak, by co kilka minut do niego zaglądać i podlewać pozostałą marynatą lub sokami, które wytworzyły się na dnie naczynia.

Gotowe!