kurczak pieczony w całości przepis
Gotujmy.pl/szynszyla
Przepisy

Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możesz zrobić na obiad

Pożywny i zdrowy kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego niepowtarzalny smak i unoszący się w całym domu aromat skradnie serce niejednego smakosza!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Nie ma nic lepszego niż mięso przygotowywane w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kurczaka pieczonego w całości

Będziesz potrzebować

  • 1 kurczaka w całości
  • 2 czerwone papryki
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  2. W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą polej pokrojone ziemniaki i również wymieszaj.
  3. Paprykę umyj, usuń pestki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do ziemniaków.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obieraj, a jedynie zmiażdż nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków.
  5. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieść naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i piecz pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  6. W tym czasie zajmij się kurczakiem. Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. 
  7. W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj kurczaka.
  8. W piekarniku zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C. Na umieszczonych w nim warzywach ułóż zamarynowane mięso i zamknij.
  9. Kurczaka piecz przez ok. 1,5 godziny. Pamiętaj jednak by co kilka minut do niego zaglądać i podlewać pozostałą marynatą lub sokami, które wytworzyły się na dnie naczynia.

Gotowe!

Komentarze
pieczone kacze udka
pixabay.com/RitaE
Przepisy Poezja smaku. Łatwy przepis na soczyste i chrupiące kacze udka. Wyjątkowo prosty sposób na obiad!
Czy w waszym domu piekło się kaczkę z jabłkami? To danie na wyjątkowe okazje, najczęściej święta. Przedstawiamy o wiele łatwiejszy przepis. Chodzi o kacze udka. Pycha!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Całą kaczkę naciera się odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawia na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroi się jabłka, nadziewa nimi kaczkę, zaszywa. Układa w brytfance i rozpoczyna proces pieczenia. Proces na kilka godzin. Znamy znacznie łatwiejszy sposób na kaczkę! Tylko kacze udka Zamiast czasochłonnych przygotowań całej kaczki można wybrać równie pyszne, kacze udka. Szczególnie jeśli preferujecie przepisy szybkie, proste i tanie. Wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina czasu. Mięso z rodziny ptaków W kuchni i gastronomii znaleźć można zarówno w słodkiej i słonej wodzie. Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Kaczkę spożywamy podczas większych i ważniejszych uroczystości. Jeśli jednak nie w głowie wam wytrawne przyjęcia, a macie na myśli szybki i pyszny obiad, proponujemy kacze udka z przepisu poniżej. Palce lizać! Składniki na kacze udka z piekarnika:  4 udka z kaczki sól, pieprz, główka czosnku, kilka gałązek rozmarynu, garść świeżej żurawiny. Jak przyrządzić kaczkę wedle przepisu? Kacze udka myjemy i delikatnie ususzamy. Następnie nacieramy je dokładnie solą i pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Po dobie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy obrany czosnek, gałązki rozmarynu i żurawinę. Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 75 minut. Po tym czasie kacze udka powinny być aromatyczne i chrupiące. Możemy je podać na puree ziemniaczanym lub z dodatkiem marynowanych, sezonowych...

Przeczytaj