
Soczysty kurczak pieczony w całości to najlepsze, co możesz zrobić na obiad
Nie ma nic lepszego niż mięso przygotowywane w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie!
Przepis na kurczaka pieczonego w całości
Będziesz potrzebować
- 1 kurczaka w całości
- 2 czerwone papryki
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Olej
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, ostra i słodka papryka
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju lub oliwy, pieprz, sól oraz rozmaryn. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą polej pokrojone ziemniaki i również wymieszaj.
- Paprykę umyj, usuń pestki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do ziemniaków.
- Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Z kolei ząbków czosnku nie obieraj, a jedynie zmiażdż nożem, tak aby nieco się rozpadły. Oba składniki dodaj do ziemniaków.
- W nagrzanym do 220 st. C piekarniku umieść naczynie żaroodporne wypełnione warzywami i piecz pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- W tym czasie zajmij się kurczakiem. Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- W małej miseczce umieść ok. 5 łyżek oleju, pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę ostrą oraz słodką. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj kurczaka.
- W piekarniku zmniejsz temperaturę grzania do 180 st. C. Na umieszczonych w nim warzywach ułóż zamarynowane mięso i zamknij.
- Kurczaka piecz przez ok. 1,5 godziny. Pamiętaj jednak by co kilka minut do niego zaglądać i podlewać pozostałą marynatą lub sokami, które wytworzyły się na dnie naczynia.
Gotowe!