Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce?

Zdrowszy niż boczek

Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego.

Turkey Roll

W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym.

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym.

Zobacz także:

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka masła
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • olej roślinny
  • mleko lub woda

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy.
  2. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. 
  3. Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając jajko. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
  4. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Do gotującego się płynu wkładamy podsmażone kulki.
  5. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2-3 razy delikatnie obracając nasze pulpeciki.
  6. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce). Całość podgotowujemy chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Dodajemy pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
     

Gotowe! Smacznego.