Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy

Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis

Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowszy niż boczek

Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego.

Turkey Roll

W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym.

Zobacz także
Kotlety mielone z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad

Kotlety mielone z indyka z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka masła
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • olej roślinny
  • mleko lub woda

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy.
  2. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. 
  3. Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając jajko. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
  4. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Do gotującego się płynu wkładamy podsmażone kulki.
  5. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2-3 razy delikatnie obracając nasze pulpeciki.
  6. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce). Całość podgotowujemy chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Dodajemy pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
     

Gotowe! Smacznego.

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

pulpety w kapuscie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Mięciutkie, rozpływające się pulpety z duszoną kapustką. Tak dobre, że zapamiętacie ich smak na długo
Delikatne mięso mielone, wolno duszone z pomidorową kapustą to doskonałe danie na rodzinny obiad. Robi się szybki i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję. Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis Składniki na kapustę 1 kapusta 2 cebule Garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe Sól i pieprz do smaku Koncentrat pomidorowy Składniki na mięsne pulpety 0,5kg mielonego mięsa 1 cebula 2-3 łyżki tartej bułki Mąka 1 łyżka kaszy  manny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.  Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i...

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny. Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki. Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem Składniki na pulpety 0,5kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko Przyprawa do indyka Sól Olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy do klopsików 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej Sól do smaku Olej do smażenia 100 g startego parmezanu Dodatkowo 1 opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość...

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...