Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce?
Zdrowszy niż boczek
Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego.
Turkey Roll
W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym.
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym.
Zobacz także:
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 400 ml wody lub bulionu
- 1 marchewka
- szczypta kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka masła
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- olej roślinny
- mleko lub woda
Przygotowanie:
- Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy.
- Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę.
- Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając jajko. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
- W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Do gotującego się płynu wkładamy podsmażone kulki.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2-3 razy delikatnie obracając nasze pulpeciki.
- Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce). Całość podgotowujemy chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Dodajemy pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
Gotowe! Smacznego.