Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy

Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis

Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowszy niż boczek

Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego.

Turkey Roll

W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie istnieje mięso delikatesowe określane jako „Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym.

Zobacz także

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka masła
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • olej roślinny
  • mleko lub woda

Przygotowanie:

  1. Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy.
  2. Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. 
  3. Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając jajko. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
  4. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Do gotującego się płynu wkładamy podsmażone kulki.
  5. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2-3 razy delikatnie obracając nasze pulpeciki.
  6. Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce). Całość podgotowujemy chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Dodajemy pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
     

Gotowe! Smacznego.

Komentarze
zupa pieczarkowa z pulpecikami
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Sycąca zupa pieczarkowa z pulpecikami na chłodne dni. Rozgrzewa jak żadna inna
Dodatek mięsnych pulpecików ugotowanych w bulionie nadaje zupie wyjątkowego smaku.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

W zimowe dni często wracamy do domu bardzo zmarznięci i ciężko nam się rozgrzać. Gorąca herbata z cytryną, ciepła kąpiel, a może duży talerz rozgrzewającej zupy? Jeśli wybierzecie to ostatnie to mamy dla was przepis na przepyszne danie, które dzięki zawartości mięsnych pulpecików doskonale syci. Gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza warto do codziennego jadłospisu dodać pokarmy, które są bardziej treściwe i pożywne. Dodatek przypraw, zwłaszcza tych ostrzejszych, sprawia, że rozgrzewają one nasz organizm od wewnątrz. W Polsce zupy cieszą się ogromnym powodzeniem i większość  z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego dania. Zimą szczególnie często gotujemy klasyczny, esencjonalny rosół, sycący kapuśniak, grochówkę, pomidorówkę z dodatkiem ostrzejszych przypraw oraz zupę gołąbkową (ta ostatnia smakuje jak gołąbki, ale jest o wiele szybsza do przygotowania).  Dobrym dodatkiem do warzywnych zup są kawałki mięsa albo drobne mięsne pulpeciki, które ugotowane razem z warzywami nabierają wyjątkowego smaku i stają się bardzo delikatne. Przepis na zupę pieczarkową z pulpecikami Składniki na zupę 400 g pieczarek 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek pora 2 listki laurowe ziele angielskie majerankiem sól i pieprz do smaku mąka Składniki na pulpeciki Pół kg mielonego mięsa 1 jajko Pół szklanki bułki tartej Odrobina mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie Oczyść dokładnie pieczarki i pokrój w plastry średniej grubości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj do niej pieczarki. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w półplasterki lub plasterki. Wstaw garnek z...

Przeczytaj
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!
Katarzyna Wyborska
marzec 29, 2021

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

Przeczytaj
Kluski śląskie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Triki kulinarne Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Regionalne specjały Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Na słono i słodko Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na sląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Składniki na pyszne śląskie „z dziurką": 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Kluski z wgłębieniem Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części. Wyjmujemy jedną część...

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj