Pulpety z indyka w sosie
Gotujmy.pl/zbysiowa
Przepisy

Pyszne pulpety z indyka według tradycyjnej receptury. Każda gospodyni powinna poznać ten przepis

Mięso z indyka to popularny drób, zwłaszcza w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywane w ramach wydarzeń istotnych kulturowo. Jak się okazuje, adaptacja indyka na polskie warunki powiodła się równie pomyślnie.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie to dwie ważne okazje w życiu Amerykanów, które podpowiadają podanie gościom indyka. Indyk w niektórych kulturach to propozycja standardowa. Jak jest w Polsce?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Turkey Roll

W niektórych wiejskich częściach Nowej Fundlandii w Kanadzie, istnieje mięso delikatesowe określane jako "Turkey Roll", powszechnie spożywane przez dzieci. To nic innego jak rolada z indyka, najczęściej z soczystym nadzieniem. Można podawać ją samą lub z sosem żurawinowym.

Zdrowszy niż boczek

Indyk to bardzo popularne mięso, również w Polsce. Przetwarza się jego ogromne ilości. Może być wędzony, jest też czasami sprzedawany jako szynka z indyka lub boczek z indyka, który jest uważany za znacznie zdrowszą wersję boczku wieprzowego.

Prosty obiad

Jeśli nie macie pomysłu na zwyczajny obiad, po którym nawet wasze dzieciaki będą się oblizywać, proponujemy pulpeciki z indyka. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a danie podaje się z delikatnym sosem koperkowym.

Składniki na 4 porcje, pulpeciki z indyka w delikatnym sosie koperkowym:

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka masła
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • olej roślinny
  • mleko lub woda

Przygotowanie obiadu z pulpetami w roli głównej

Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Po tym krótkim czasie delikatnie ją odciskamy.

Do miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli oraz i 1/2 łyżeczki pieprzu. Na koniec wrzucamy odciśniętą bułkę. Razem z mięsem możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. 

Wszystko wyrabiamy dokładnie dłonią, pod koniec dodając jajko. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Do gotującego się płynu wkładamy podsmażone kulki.

Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2-3 razy delikatnie obracając nasze pulpeciki.

Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce). Całość podgotowujemy chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Dodajemy pozostałą łyżkę posiekanego koperku.
 

Gotowe! Smacznego.

Komentarze
zakalec
Adobe Stock
Triki kulinarne Ostrzegały nas przed nim babcie i mamy. Kiedy go zjesz licz się z konsekwencjami...
Z pewnością każdej pani domu choć raz przytrafiła się jakaś kulinarna wpadka. W końcu w kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli, szczególnie jeśli mowa o pieczeniu. Bowiem zakalec to zmora większości początkujących cukierników.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Pieczenie ciast to sztuka, którą niewielu udaje się opanować do perfekcji. W ich przygotowaniu każdy, nawet najmniejszy ruch, ma ogromne znaczenie. Przepisów nie można więc lekceważyć, szczególnie na początku tej trudnej drogi.  Jeśli jajka mają być w temperaturze pokojowej, to właśnie takie powinny być, nie dopiero co wyjęte z lodówki. Z kolei jeśli masło ma być rozpuszczone i wystudzone, również należy o to zadbać. Dokładne odmierzanie proporcji, staranność i cierpliwość to klucz do sukcesu. Czym jest zakalec Jednak nawet jeśli wydaje ci się, że ciasto zostało idealnie przygotowane, finalnie może okazać się zakalcem… Zakalec to nic innego jak nieudane, niewyrośnięte lub niewypieczone ciasto. Po rozkrojeniu jest po prostu wilgotne i surowe. Jednym z niewielu wytworów, które po wyjęciu z piekarnika powinny wyglądać w ten sposób jest brownie.  Skutki zjedzenia zakalca Choć zakalec to nieupieczone ciasto, jego fanów nie brakuje! Taka wersja smakuje naprawdę wielu osobom. I o ile jeden lub dwa kawałki takiego wypieku nikomu nie zaszkodzą, o tyle zjedzenie zawartości całej blachy może prowadzić do niestrawności i bólów żołądka. Przyczyny powstawania zakalca Przyczyn powstawania zakalców może być wiele. Niektóre z nich pojawiają się już na etapie przygotowywania ciasta. Jednym z najczęściej popełnianych w kuchni błędów jest między innymi mieszanie masy w różne strony. Brzmi śmiesznie, jednak naprawdę ma znaczenie.  Kolejną czynnością mającą niemały wpływ na efekt końcowy jest zbyt długie mieszanie masy. Jeśli w recepturze pojawia się zapis o mieszaniu tylko i wyłącznie do połączenia składników, to uwierz, ktoś kto to pisał dobrze znał się na rzeczy! Na tym jednak nie koniec. Na etapie...

Przeczytaj