Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy

Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem

Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sos pieczeniowy nie z kostki

W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa.

Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki.

Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki, jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa.

Zobacz także
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad

Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak

Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak

Składniki na domowy sos pieczeniowy:

- trzy duże kawałki łopatki wieprzowej,

- 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa,

- 1 szklanka wody,

- ok. 2 łyżeczek mąki,

- oliwa z oliwek,

- przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania).

Przygotowanie:

Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut.

Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. 

Do gotowego sosu można jeszcze dodać plastry wcześniej upieczonego mięsa i gotować przez chwilę. Mięso powinno nasiąknąć każdym ze smaków. Gotowe danie wykładamy na kluski śląskie lub kopytka. Polewamy je naszym obficie sosem.

Zamiast kupnej bulionetki mamy pyszny i aromatyczny, domowy przepis. Jesteśmy ciekawi waszej opinii!

Schab pieczony ze śliwką
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny pieczony schab ze śliwką. Sos z tym sekretnym składnikiem mistrzowsko podbije jego smak
Wypróbujcie ten łatwy przepis na niedzielny obiad, a domownicy będą zachwyceni!

Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny! Pieczony schab ze śliwką z sosem Składniki schabu ze śliwką 1,5 kilograma schabu bez kości Ok. 300 g suszonych śliwek Sos do jasnej pieczeni w proszku 2 łyżki przyprawy do mięs Kilka łyżek oleju 3 łyżki musztardy Suszony majeranek Mała cebula (może być słodka cebula szalotka) 2 łyżki śmietany do sosów 18% Przygotowanie schabu ze śliwką Mięso oczyśćcie z błon. Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki. Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki. Włóżcie śliwki w nacięcie. Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa. Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz. Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową. Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu. Na czystej patelni rozgrzejcie olej.  Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę. Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa. Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie. Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia. Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku , to on jest właśnie tym składnikiem, który...

Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie
Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?

Sezon grzybowy już się rozpoczął, a w sklepach i w lasach pojawiły się kurki . Sos grzybowy fantastycznie pasuje do gołąbków. Jeśli zaś nie chcecie jeść grzybów leśnych, zróbcie do nich sos pieczarkowy.  Jak przygotować gołąbki w sosie pieczarkowym? Składniki: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 torebka ryżu paraboiled 10 dużych liści młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 10 dużych pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% świeża natka pietruszki sól i pieprz odrobina przyprawy do mięsa mielonego 2 szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki mąki pszennej masło Przygotowanie: Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.  Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.  Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.  Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia.  Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz. Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną...

Kluski z sosem pieczoniowym
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik
Rozpieśćcie siebie i swoich bliskich i przygotujcie je na obiad. Są przepyszne!

Kluski śląskie to w wielu polskich domach stały bywalec i obiadowy klasyk. Jeśli mieszkacie na Śląsku, pewnie jada się je u was nawet w każdym tygodniu. Kluski śląskie to bardzo proste, ale niesamowicie wdzięczne danie, którym można z powodzeniem nakarmić każdego. Uwielbiają je zarówno małe dzieci, jak i dorośli i osoby w starszym wieku. Przygotujcie kluski śląskie z tego przepisu. Pyszny sos pieczeniowy, który zatrzymuje się w dziurce od klusek wzbogaca danie niesamowicie! Kluski śląskie z sosem pieczeniowym Dzięki dodatkowi curry do sosu pieczeniowego, danie zyskuje naprawdę ciekawy smak i aromat. Składniki na kluski śląskie Kilogram ziemniaków Żółtko Łyżeczka soli Mąka pszenna i ziemniaczana Składniki na sos pieczeniowy Pół kilo mięsa wieprzowego Cebula 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy curry Sól Pieprz Ziele angielskie Liście laurowe 2 szklanki wody Łyżeczka mąki pszennej Słodka papryka mielona Przygotowanie klusek śląskich: Ugotujcie ziemniaki, przepuśćcie je przez praskę, aby nie było żadnych grudek. Dodajcie mąkę ziemniaczaną i pszenną w proporcji 3:1 i wyróbcie masę ziemniaczaną z żółtkiem tak, by była lepka. Ilość wykorzystanej mąki zależy od lepkości i gatunku ziemniaków. Przyprawcie masę solą. Uformujcie kulki z masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczcie i zróbcie dziurkę. Gotujcie kluski w gorącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Przygotowanie sosu pieczeniowego: Rozgrzejcie patelnię. Pokrójcie wieprzowinę w kostki. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypcie solą, pieprzem i słodką papryką.  Zarumieńcie mięso na patelni, obracając je często do momentu, kiedy będzie...

roladki schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe w tym sosie to kulinarna perła, jakich mało. Tak pyszne, że można zjeść wraz z talerzem
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Proponujemy wam nadziewane roladki ze schabu w pysznym sosie musztardowym. To szybkie, pyszne i efektowne danie, które posmakuje wszystkim waszym domownikom.

Kruchy schab, aromatyczne przyprawy i obłędnie pyszny musztardowy sos. Czego chcieć więcej, gdy marzy nam się prosty i zarazem wykwintny obiad? To danie cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Mali i duzi cenią jego aromatyczny i rozpływający się w ustach farsz i lekko pikantny musztardowy sos. Roladki schabowe w sosie to dokonały pomysł na szybki i niebanalny obiad. Danie powstaje w mig, ale równie dobrze możecie je przygotować dzień wcześniej, a później tylko je odgrzewać. Zdaniem wielu osób, wtedy jest nawet o wiele lepsze. Roladki najlepiej sprawdzają się w duecie z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Jak je przygotować? Czytajcie dalej... Składniki: 50 dag polędwicy wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu pół szklanki śmietany 1 cebula 5 kiszonych ogórków pół papryki 1 łyżka mąki pszennej musztarda sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy i obieramy z łupiny cebulę. Pół cebuli kroimy w cienkie pół-talarki, a pozostałe pół w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki. Mięso dzielimy na porcje i cienko rozbijamy. Każdy płat mięsa nacieramy rozgniecionym czosnkiem, smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Na mięsie układamy cebulę, ogórki i paprykę, a następnie zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Roladki podsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony przez ok 2 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż całość ładnie się zarumieni. Po upływie 5-7 minut, dolewamy odrobinę wody i całość dusimy pod przykryciem przez ok 30-40 min, aż mięso będzie idealnie miękkie. Śmietanę starannie mieszamy z łyżeczką musztardy i mąką. Wlewamy do roladek i zagotowujemy. Smacznego!