Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy

Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem

Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sos pieczeniowy nie z kostki

W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa.

Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki.

Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki, jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa.

Zobacz także

Składniki na domowy sos pieczeniowy:

- trzy duże kawałki łopatki wieprzowej,

- 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa,

- 1 szklanka wody,

- ok. 2 łyżeczek mąki,

- oliwa z oliwek,

- przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania).

Przygotowanie:

Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut.

Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. 

Do gotowego sosu można jeszcze dodać plastry wcześniej upieczonego mięsa i gotować przez chwilę. Mięso powinno nasiąknąć każdym ze smaków. Gotowe danie wykładamy na kluski śląskie lub kopytka. Polewamy je naszym obficie sosem.

Zamiast kupnej bulionetki mamy pyszny i aromatyczny, domowy przepis. Jesteśmy ciekawi waszej opinii!

Salceson
Wikimedia Commons/MOs810
Przepisy Tani przepis na salceson domowy skradnie wasze serca. Po zjedzeniu uśmiech na twarzy gwarantowany
Nic nie dorówna domowemu jedzeniu. Salceson przygotowany samodzielnie? Tak, to możliwe!
Aleksandra Jaworska
listopad 15, 2020

Jeśli macie zacięcie do przepisów, ten powinien przypaść wam do gustu. Jeżeli za to gotowanie to kolejna pozycja w zestawieniu waszych hobby, przekonacie się tym bardziej. Przedstawiamy przepis na mięsny i pyszny - domowy salceson wieprzowy. Salceson jako wyrób kulinarny głównie jest robiony z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Odpowiednie peklowanie mięsa zapewni mu właściwą konsystencję i smak nieporównywalny do niczego innego.  Salceson, ze względu na swój skład, przybiera różne nazwy handlowe. W sklepowych ladach możemy znaleźć włoski, czarny, brunszwicki, saksoński, ozorkowy, wiejski, podrobowy. Każdy wymaga innego rodzaju mięsa i dodatków w postaci przypraw.  Żeby zrobić domowy salceson, potrzebujecie: 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu  osłonki do salcesonu                                  1 łyżka soli lub trochę więcej 1 łyżka z czubkiem żelatyny 2 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku suszonego 1 łyżka kolendry mielonej 1 łyżka pieprzu 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego Sposób przygotowania: Początkowym etapem przygotowania salcesonu jest oddzielenie golonek od kości. Mięso tak przygotowane należy zapeklować, a kości włożyć do lodówki. W kubku mieszamy peklosól, 1 szklankę wrzątku,...

Przeczytaj
Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

Przeczytaj
Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy Rozpływające się w ustach zawijane zrazy. Niebywały smak zawdzięczają dwóm składnikom
Zrazy zawijane można zrobić co najmniej w kilku wersjach. Najbardziej smakują nam duszone, z dużą ilością cebuli i grzybów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Obecnie zrazy wykonuje się z różnych gatunków mięsa, ciętego w plastry, niekiedy mielonego. To danie charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej. W tradycyjnych przepisach blisko mu do smaków Litwy. Nazewnictwo Nazwa "zrazy" wywodzi się z języka polskiego. Oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.  Tradycyjne zrazy staropolskie zawijano nie zawsze. Czasem plastry mięsa duszono w specjalnym garnku w sosie własnym z cebulą lub w sosie grzybowym i przyprawach. Różne warianty, jedno mięso Danie występuję nie tylko pod różnymi nazwami. Można je podawać na wiele rozmaitych sposobów! Często, zamiennie stosuje się określenia bitki i rolada. Najpopularniejszy rodzaj zrazów to ten wykonany z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa, przede wszystkim wołowiny. Zrazy podajemy się na gorąco z kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Składniki na rozpływające się w ustach zwijane zrazy: 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonki 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony 1/2 cebuli 1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów 8 płaskich łyżeczek musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła maggi w płynie do smaku 1 liść laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 1 duże ziele angielskie 3 szklanki wody Przygotowanie Namaczamy suszone grzyby. Kotlety schabowe układamy na szerokiej desce do krojenia i przykrywamy folią spożywczą. Rozklepujemy dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet doprawiamy solą, pieprzem oraz smarujemy musztardą....

Przeczytaj
bitki schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć
Tradycyjne kotlety schabowe już ci się przejadły? Koniecznie przetestuj więc przepis na smakowite bitki duszone w aromatycznym sosie. W końcu czasem dobrze zaszaleć, również w kwestii kulinariów.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Bitki z mięsa schabowego to perfekcyjny pomysł na domowy obiad. Twoja rodzina z pewnością pokocha ich smak, a ty zauroczysz się w łatwości przygotowania. Mięso polane aromatycznym sosem to przecież związek idealny. Całość zajmie ci nie więcej niż godzinę!  Przepis na bitki schabowe Będziesz potrzebować 500 gramów schabu bez kości 1 duża cebula Woda lub bulion Mąka lub śmietana Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek Przygotowanie Jeśli kupiłaś schab w kawałku, a nie w plasterkach, musisz go najpierw podzielić na mniejsze części. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany schab ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie rozbij specjalnym tłuczkiem. Szczególną wagę przyłóż do miejsc, w których widać przyrosty tłuszczu (inaczej mięso będzie twarde). Rozbite tłuczkiem mięso przypraw solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej przyprawiony schab. Mięso smaż z obu stron przez kilka minut, aż do zarumienienia.  Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na małej patelni. Po kilku minutach przełóż ją na patelnię ze schabem. Całość zalej 1 szklanką przegotowanej wcześniej wody lub bulionu i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Tak przygotowane mięso duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij bitki na talerz i zagęść pozostały na patelni sos. Możesz to zrobić przy pomocy 1 łyżeczki mąki pszennej lub dodając 2 łyżki śmietany do zup i sosów o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe!

Przeczytaj