Dynia, pestki dyni
Nick Collins/unsplash.com
Przepisy

Nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie pestek dyni. Niebywałe, co można z nich zrobić! 

Sezon na dynie w pełni. Gęste zupy, pieczone w kawałkach a’la frytki, a nawet ciasta i tarty. Kulinarnych zastosowań dyni jest bez liku. Dynia dynią, ale co z jej pestkami? Okazuje się, że te poczciwe nasionka mają wspaniałe właściwości i mogą być wykorzystane na różne sposoby. Zapomnijcie o wyrzucaniu świeżych dyniowych pestek!

Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie.

Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować? 

Pieczone pestki dyni

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowanie:

  • Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien. 

  • Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem. 

  • Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie. 

  • Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej. 

  • Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.

 

Pesto z pestek dyni

Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest pesto. Nasze skromne nasionka mogą w tym sosie zamienić droższe orzeszki pinii. 

Prosty przepis na pesto z pestkami dyni znajdziecie poniżej: 

Składniki:  

  • 100 g rukoli 

  • 25 g obranych z łupin pestek dyni 

  • 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 70 ml oliwy extra vergine 

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 

Przygotowanie: 

  • Wszystkie składniki (poza serem) miksujemy blenderem lub mikserem, tak aby powstały małe drobinki składników.
  • Doprawiamy na koniec solą morską i pieprzem.
  • Tak przygotowany sos podajemy z makaronem. 
  • Całość przyprószamy z góry serem. 
Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Flickr
Newsy
Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Według ekspertów, pestki dyni należą do grupy najzdrowszych nasion na świecie. Nic dziwnego, ponieważ mają niesamowicie dużo składników odżywczych i są niezwykle zdrowe. Specjaliści zalecają spożywanie pestek tak często, jak to możliwe.

Mimo że sezon na dynie już dawno się skończył, w dużych marketach spożywczych wciąż dostaniecie ich pestki. Możecie je kupić zarówno w łupinkach, jak i wyłuskane, surowe lub lekko uprażone - do wyboru do koloru. Ich cena nie przekracza 20 złotych za kilogram. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Zaraz wszystko stanie się jasne. Co zawierają w sobie pestki dyni? Okazuje się, że pestki z dyni zawierają mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. W ich składzie znajdziecie między innymi dużo białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin – A, C, E i K. W nasionach nie brakuje także wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz cennego kwasu foliowego. Wymienione substancje w połączeniu tworzą niesamowicie zdrową mieszankę, która powinna stanowić nieodłączny element jadłospisu każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Prozdrowotne właściwości pestek dyni Spożywanie pestek dyni jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Eksperci twierdzą, że produkt ma niesamowicie pozytywny wpływ na odporność  - jedzony regularnie nie tylko zmniejsza skłonność do infekcji, ale również sprawia, że przeziębienia szybciej ustępują. Na tym jednak nie koniec. Te cudowne nasiona mogą poprawić kondycję waszej skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim niemal dwukrotnie zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc, nawet w przypadku nałogowych palaczy. Bowiem, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają pestki dyni, o wiele rzadziej zmagają się z problemami zdrowotnymi, niż ci. którzy ich nie jedzą. Dlaczego warto jeść pestki dyni? Okazuje się również, że pestki dyni zawierają mnóstwo oleju bogatego między innymi w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wymienione substancje są niesamowicie cenne, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie,...

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Zamiast klasycznego schabu faszerowanego śliwkami, podajcie na świąteczny obiad pieczeń rzymską. Polejcie ją sosem z… pestek dyni!

Jedliście kiedyś pieczeń rzymską? W jej wnętrzu kryją się jajka ugotowane na twardo, dlatego po pokrojeniu na grube plastry, danie prezentuje się wyjątkowo elegancko. Doskonale nada się na uroczysty wielkanocny obiad. Pieczeń cudownie smakuje z sosem chrzanowym albo sosem z pestek dyni, na który podajemy przepis. Przepis na pieczeń rzymską Składniki 600g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Sól do smaku Przygotowanie Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (oprócz jajek ugotowanych na twardo). Wszystko wyróbcie na gładką masę. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i na dno przełóżcie połowę masy mięsnej. Na wierzchu ułóżcie jajka ugotowane na twardo i delikatnie wciśnijcie w mięso. Przykryjcie je pozostałym mięsem i wygładźcie. Wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Przepis na sos z pestek dyni do pieczeni rzymskiej Składniki 100g pestek dyni 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki oliwy 100ml ciepłej wody 1 mały ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Przygotowanie W miseczce wymieszajcie pestki dyni z cynamonem, papryką, kuminem i solą, tak żeby przyprawy dokładnie pokryły pestki. Wsypcie pestki na rozgrzaną, suchą patelnię i uprażcie. Pilnujcie, aby się...

Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!
Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką.  Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia.  Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki! Składniki: dynia 1 szt.  papryka ostra 1 łyżeczka  gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  słodka papryka 1 łyżeczka  oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe  sól 1/2 łyżeczki  pieprz 1/2 łyżeczki  kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki. Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm....

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...