Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie.

Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować? 

Pieczone pestki dyni

Zobacz także:

Przygotowanie:

  • Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien. 

  • Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem. 

  • Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie. 

  • Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej. 

  • Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.

 

Pesto z pestek dyni

Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest pesto. Nasze skromne nasionka mogą w tym sosie zamienić droższe orzeszki pinii. 

Prosty przepis na pesto z pestkami dyni znajdziecie poniżej: 

Składniki:  

  • 100 g rukoli 

  • 25 g obranych z łupin pestek dyni 

  • 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 70 ml oliwy extra vergine 

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 

Przygotowanie: 

  • Wszystkie składniki (poza serem) miksujemy blenderem lub mikserem, tak aby powstały małe drobinki składników.
  • Doprawiamy na koniec solą morską i pieprzem.
  • Tak przygotowany sos podajemy z makaronem. 
  • Całość przyprószamy z góry serem.