Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie.
Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować?
Pieczone pestki dyni
Zobacz także:
Przygotowanie:
-
Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien.
-
Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem.
-
Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie.
-
Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej.
-
Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.
Pesto z pestek dyni
Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest pesto. Nasze skromne nasionka mogą w tym sosie zamienić droższe orzeszki pinii.
Prosty przepis na pesto z pestkami dyni znajdziecie poniżej:
Składniki:
-
100 g rukoli
-
25 g obranych z łupin pestek dyni
-
25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
-
1 ząbek czosnku
-
70 ml oliwy extra vergine
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (poza serem) miksujemy blenderem lub mikserem, tak aby powstały małe drobinki składników.
- Doprawiamy na koniec solą morską i pieprzem.
- Tak przygotowany sos podajemy z makaronem.
- Całość przyprószamy z góry serem.