Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady.

O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin.

Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób.

Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi.

Zobacz także:

Przepis na marynowaną w occie kapustę

Składniki:

  • 2 kg szatkowanej kapusty
  • 2 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
  • Półtorej szklanki octu
  • Pół szklanki oleju
  • Ok. ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • Pieprz
  • Szczypta chili

Przygotowanie:

  • Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli.
  • Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć.
  • Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków.
  • Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową.
  • Zakręcamy i odstawiamy na około 10 godzin.
  • Słoiczki konserwujemy, gotując  je w wodzie. Pasteryzujemy przez 15 min.