Kapusta kiszona na zimę
Swietłana Moniakowa/Adobe Stock, WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy

Marynowana kapusta do słoików jak marzenie. Ten sposób znają tylko nasze babcie

Jesień i zima to pora na wszelkiego rodzaju kiszonki. Oprócz tradycyjnego kiszenia kapusty, warto spróbować ten przepis.

Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady.

O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin.

Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób.

Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na marynowaną w occie kapustę

Składniki:

  • 2 kg szatkowanej kapusty
  • 2 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
  • Półtorej szklanki octu
  • Pół szklanki oleju
  • Ok. ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • Pieprz
  • Szczypta chili
Zobacz także
Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Spróbujcie tego przepisu, jest lepszy

Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Zmieszajcie te 2 rodzaje kapusty. Zupa będzie gotowa w 30 min

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Przygotowanie:

  • Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli.
  • Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć.
  • Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków.
  • Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową.
  • Zakręcamy i odstawiamy na około 10 godzin.
  • Słoiczki konserwujemy, gotując  je w wodzie. Pasteryzujemy przez 15 min.
kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy
Kto powiedział, że bigos robi się godzinami? Ten jest równie pyszny i powstaje w ekspresowym tempie
Bigos kojarzy się z długim, powolnym gotowaniem na wolnym ogniu. Nie macie czasu na tak długie pichcenie? Ten przepis jest właśnie dla was!

Historia bigosu jest niezwykła. Kto by pomyślał, że przed wiekami w tym daniu nie było nawet śladu kapusty? Ani świeżej, ani kiszonej. Wyobrażacie to sobie? Bigos był daniem szlacheckim. Bogaci ziemianie zajadali się jednak nie kapustą, a siekaną i wolno gotowaną mieszanką różnych mięs. Dopiero wraz z ubożeniem szlachty i przenikaniem kuchni bogatszych warstw społeczeństwa do biedniejszych, przepis na bigos się zmienił. XIX wiek. To właśnie w tym okresie podobno zaszły nieodwracalne zmiany w recepturze bigosu. Dodawana wcześniej nieśmiało kapusta, stała się z wolna głównym składnikiem potrawy. Bez kiszonej kapusty Stąd w tamtym okresie na to danie mówiło się „bigos z kapustą”. Dzisiaj bigos bez kapusty to żaden bigos! Nie da się ukryć, że wiele osób do jego przyrządzenia zniechęca długi i żmudny proces gotowania. Siekanie świeżej kapusty, odgotowywanie kiszonej – niektórzy niestety nie mają czasu na tak wiele czynności. Specjalnie dla nich przeznaczony jest ten właśnie przepis. Zamiast długiego duszenia kiszonej kapusty, wystarczy że ugotujecie na miękko świeżą główkę. Smak będzie co prawda częściowo odbiegał od oryginału, ale nie oznacza to, że będzie on dużo gorszy. Przepis na szybki bigos Składniki: 1 mała biała kapusta 40-50 dag kiełbasy 2 cebule Kilka łyżek oleju 20 dag koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę oczyśćcie, pokrójcie drobno, zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie kapustę do miękkości. Kiełbasę pokrójcie w talarki i podsmażcie na oleju. Kiełbasę dodajcie do kapusty, a na patelni podsmażcie cebulę...

udka po podhalańsku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Danie obiadowe, które robi się samo. A ten smak... czysta poezja
Pomysł na obiad z kurczaka? Proszę bardzo! Tak uduszone nóżki będą rozpływały się w ustach!

Ten przepis możemy śmiało nazwać kompromisem między bigosem, a typowymi obiadowymi udkami z niedzielnego obiadu. Skąd wziął się tu bigos? To oczywiście zasługa kiszonej kapusty, której użyjemy do tego dania prawie pół kilograma. Różnicą będzie oczywiście słuszna porcja kurzego mięsa na udku, a także jeden niecodzienny składnik. Będzie nim słodka śmietanka, która nada delikatności całemu daniu. Na śmietankę przyjdzie czas pod koniec gotowania. A od czego powinniśmy zacząć? Zobaczcie sami. Przepis na drobiowe udka w kapuście kiszonej Składniki 40 da g kapusty kiszonej 2 małe cebule 1 szklanka wody 3 nóżki z kurczaka Kilka łyżeczek soku z cytryny (jeżeli wasza kapusta jest kwaśna, zrezygnujcie z dodawania soku) 3-4 ząbki czosnku Papryka mielona, słodka i ostra Pieprz biały Pieprz czarny Sól 4 łyżki oleju Pół szklanki śmietany 30% Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania mięsa. Udka czyścimy, osuszamy, następnie nacieramy je przetartym na tarce czosnkiem i przyprawami. W razie potrzeby używamy także do marynaty soku z cytryny. Mięso w przyprawach odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Kapustę kroimy drobno, podobnie z cebulą, którą szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kapustę, gotujemy z dodatkiem wody do miękkości. Następnie dodajemy na patelnię mięso i dusimy razem z kapustą od 40 min do nawet godziny. W trakcie duszenia na małym ogniu kontrolujemy poziom wody w naszym naczyniu – nie możemy dopuścić, by danie się przypaliło. Na koniec zagęszczamy kapuściany sos śmietanką. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Źródło: gotujmy.pl

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...