Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady.
O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin.
Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób.
Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi.
Zobacz także:
Przepis na marynowaną w occie kapustę
Składniki:
- 2 kg szatkowanej kapusty
- 2 cebule
- 3-4 marchewki
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
- Półtorej szklanki octu
- Pół szklanki oleju
- Ok. ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- Pieprz
- Szczypta chili
Przygotowanie:
- Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli.
- Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć.
- Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków.
- Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową.
- Zakręcamy i odstawiamy na około 10 godzin.
- Słoiczki konserwujemy, gotując je w wodzie. Pasteryzujemy przez 15 min.