Gulasz
Alpha/Flickr.com
Przepisy

Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa

Porządny gulasz wołowy to wbrew pozorom żadna bułka z masłem. Podpowiemy wam jak sprawić, żeby mięso smakowało idealnie, a nie jak guma do żucia!
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Problem z twardością mięsa wołowego w przeróżnych sosach i gulaszach jest stary jak świat. Zwykle scenariusz jest następujący. Chcemy zachwycić domowników nietuzinkowym daniem i wybieramy się do sklepu po kawałek wieprzowiny. Z radością przystępujemy do gotowania wykwintnego dania, a komplikacje zaczynają się już podczas gotowania. Mięso po prostu nie chce zmięknąć! Jak to zmienić?

Kluczem do poradzenia sobie z tym problemem jest wybór mięsa. Niestety w przeważającej większości wołowe mięso polskiego pochodzenia będzie po ugotowaniu twarde i gumowate. Dlaczego? W Polsce w powszechnej sprzedaży są raczej tańsze części tuszy wołowej. Warto zainwestować w lepsze mięso u zaufanego rzeźnika albo w dobrym sklepie mięsnym.

 Ponadto gotowanie wołowiny to zabawa tylko dla cierpliwych osób. Zwykle nawet godzina duszenia mięsa na wolnym ogniu to zdecydowanie za mało. Dobry gulasz z mięsa średniej jakości to przynajmniej 2-2,5 godziny obróbki termicznej. Warto jednak spróbować, bo efekty mogą być fantastyczne.

Przepis na gulasz wołowy:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 30 dag mięsa wołowego – najlepiej rozbratel albo karkówka (pręga, łopatka czy szynka będą wymagały znacznie dłuższego czasu gotowania!)
  • Papryka wędzona i słodka w proszku
  • Kilka ząbków czosnku i cebula
  • Bulion – ok. szklanka
  • Suszony majeranek
  • Sól i pieprz
  • Łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Wołowinę kroimy w kostkę. Uwaga! Nie radzimy solić wołowiny na początku gotowania – gotowanie do miękkości potrwa wtedy znacznie dłużej!
  • W głębokiej patelni bądź w rondelku podsmażamy najpierw cebulę, a potem czosnek. Dodajemy papryki w proszku i pieprz.
  • Wrzucamy do środka wołowinę i majeranek. Zalewamy wszystko rosołem.
  • Przykrywamy rondelek i dusimy na wolnym ogniu do czasu aż wołowina zmięknie i będzie rozpływała się w ustach (długość gotowania może mocno się wahać – od 1,5 godziny do nawet 3 godzin).
  • Pod koniec gotowania solimy do smaku.
  • Zagęszczamy gulasz mąką pszenną. Do szklanki z dwoma łyżkami wody dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. Tak przygotowaną zawiesinę powoli mieszamy z sosem.
  • Jeżeli w waszym gulaszu nie zostało po duszeniu zbyt dużo wody – albo zrezygnujcie z zagęszczania, albo dodajcie nieco wrzątku.
  • Gulasz warto podawać z różnego rodzaju kluseczkami albo z knedlami.

Źródło: przepisytradycyjne.pl

Komentarze
Rosół
Kalim/Adobe Stock
Przepisy Przepis na wyrazisty, zdrowy rosół z gęsiny. Pomoże w walce ze złym cholesterolem
Późna jesień to czas na gęsinę. Coraz popularniejsze staje się pieczenie gęsi. My proponujemy z kolei ugotowanie przepysznego rosołu na gęsim mięsie.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

„Najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – tak głosi dawne, staropolskie przysłowie. Przez burzliwe lata polskiej historii tradycja jedzenia pieczonej gęsi nieco zanikła. Teraz ten piękny zwyczaj odżywa, a wraz z nim prężnie rozwija się polska branża gęsiarska – jesteśmy jednym z państw, w których produkuje się najwięcej gęsiego mięsa. Listopad to tradycyjna pora uboju gęsi. Kiedy zatem kupimy w sklepie świeżą gęś, nie marnujmy ani jednej części z jej wartościowego mięsa. Warto wytopić cenny, zdrowotny gęsi tłuszcz i potem używać go do innych dań. Zalecamy również porcjowanie gęsi na części – tuszkę upieczmy w piekarniku, z podrobów zróbmy farsz na pierogi, a z części takich jak szyja czy elementy korpusu ugotujmy przepyszny, niezwykle treściwy w smaku rosół. Przepis na rosół z gęsi znajdziecie poniżej. Składniki: Kawałek gęsiny Marchew, pietruszka, seler, cebula Liść laurowy, czarny pieprz Lubczyk i pietruszka (lepsze będą mrożone zioła, ale możemy użyć także suszonych) Sól i pieprz Makaron – nitki Przygotowanie: Gotujemy gęsinę przez około godzinę, zbierając tzw. szumowiny. Opalamy cebulę, a następnie dodajemy ją wraz z jarzynami do wywaru. Wrzucamy do środka liść laurowy. Gotujemy zupę przez następną godzinę. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przyprawy. Rosół podajemy z makaronem. Źródło: jawagabunda.pl, beszamel.se.pl, portalspozywczy.pl

Przeczytaj
Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Przeczytaj