Kapusta kiszona z grzybami
Adobe Stock
Przepisy

Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra. Jeden składnik decyduje o wszystkim!

Kapusta kiszona już sama w sobie jest nieziemsko apetyczna. Wystarczy jednak kilka drobnych dodatków, by zakochać się w niej na nowo!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze jak kapusta kiszona przyrządzona z… suszonymi grzybami oczywiście! Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się spróbować tego przysmaku koniecznie nadrób kulinarne zaległości!

Pamiętaj jednak, że tego typu danie najlepiej przygotować nawet dwa dni przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zdążą się dokładnie przeniknąć, a sama potrawa nabierze iście grzybowego smaku. Całość nie powinna zająć ci dłużej niż 2 godziny.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 60 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 szklanka wody
  • Przyprawy: pieprz, sól, kminek rzymski.

Przygotowanie

  1. Ulubione suszone grzyby opłucz, a następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 1 godzinę.
  2. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, nie wylewaj go jednak do zlewu, a pozostaw w misce. Może się jeszcze przydać.
  3. Kapustę włóż do garnka, dolej szklankę wody, a następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz (najlepiej w ziarnach) i kminek. Całość gotuj do pełnej miękkości, ok. 40 minut.
  4. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz delikatnie podlać kapustę wodą, w której moczyły się grzyby).
  5. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie mąkę i stwórz zasmażkę.
  7. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą i energicznie wymieszaj. Ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania nieestetycznych grudek.
  8. Na koniec dopraw kapustę solą do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.

Gotowe!

Tak przyrządzoną kapustę możesz jeść nawet z kromką chleba. Sama w sobie jest niesamowicie smakowitym i sycącym daniem. Możesz ją również serwować w towarzystwie różnego rodzaju mięs i ziemniaków.

Źródło: przyslijprzepis.pl

Komentarze
Ziarna słonecznika
Dmitrij Makiejew/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Jak prawidłowo uprażyć pestki słonecznika? JEDEN błąd i będą do wyrzucenia!
W okresie mody na kuchnię bezmięsną dużą popularność zyskał słonecznik. W tym artykule podpowiemy wam, jak poradzić sobie z uprażeniem pestek tej rośliny.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Słonecznik nie tylko dobrze wygląda, ale także fantastycznie smakuje. Wiedzą o tym z pewnością wszyscy fani łuskania pestek słonecznika i jedzenia go w ramach umilającej czas przekąski. Tak słonecznik jadano zwykle w przeszłości, w ten sposób zajadali się nim także kibice na wielu stadionach w Polsce. Słonecznik to jednak nie tylko surowa przekąska wyłuskiwana ze słonecznikowego „koszyczka”. To także doskonały, bogaty w cenne tłuszcze składnik dla wielu smacznych potraw. Wystarczy jedynie prawidłowo uprażyć pestki słonecznika na patelni. Uwaga, wspaniały aromat słonecznika uzależnia! Wiedzą o tym weganie. Zwolennicy kuchni roślinnej od dawna wspomagają się słonecznikiem podczas gotowania swoich potraw. Wykorzystują go różnych rodzaju past, roślinnych past, dodają go do sałatek, posypują nim kruche ciasteczka, mielą go na domowe chałwy. Koniecznie trzeba spróbować szczególnie tego ostatniego łakocia. Nie na darmo słonecznikowa chałwa święci triumfy za naszą wschodnią granicą – w Rosji, na Ukrainie czy na Białorusi gustują tylko w tym gatunku chałwy! Sezamowa odmiana tej smacznej słodyczy jest tam niemal niespotykana w sklepach. Aby jednak myśleć o chałwie i innych słonecznikowych wyrobach, należy najpierw uprażyć jego pestki na patelni. W ten sposób uwolnimy jego niezwykły aromat i sprawimy, że będzie o wiele smaczniejszy niż na surowo. Jak to zrobić? Do dzieła! Prażenie słonecznika to niezwykle prosta czynność Wysypujemy obrane z łupin ziarno na suchą patelnię, tworząc cienką warstwę. Zaczynamy podgrzewać patelnię. Kiedy zapach słonecznika unosi się w powietrzu, sprawnym ruchem ręki potrząsamy patelnią i mieszamy. Pilnujemy, by słonecznik się nie przypalił, a jedynie nabrał lekko brązowej, złotawej barwy. Źródło: dorotasmakuje.com

Przeczytaj