andrzejkowe ciasteczka z wrozba
Gotujmy.pl/bąbelek85
Przepisy

Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą to świetna zabawa dla dużych i małych 

Kilka składników, które na pewno masz w domu i karteczki z miłą wróżbą to pomysł na fajną andrzejkową zabawę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na andrzejkowe zabawy 

Choć w tym roku nie będziemy świętować andrzejek tak hucznie jak w poprzednich latach to nadal warto zorganizować je w rodzinnym, okrojonym składzie. Obok tradycyjnych zabaw takich jak lania wosku i interpretowania otrzymanych kształtów, rzucania długiej skórki z jabłka za siebie czy przekładania butów warto przygotować również pyszne ciasteczka z wróżbami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a sprawiają bardzo dużo frajdy podczas otwierania. 

Pamiętaj, żeby wróżby były pozytywne i miłe, dzięki temu z pewnością wywołają uśmiech na twarzach domowników i gości. Taką zabawę pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Ciasto jest zwarte i nietłuste, dlatego karteczki po wyjęciu z rogalików nie będą poplamione.

Przepis na ciasteczka z wróżbą 

Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wielu składników. Z pewnością każda pani domu ma je w swojej kuchni. Bo kto z nas nie ma masła, mąki proszku do pieczenia czy cukru? Ciasto można wzbogacić dodając do masy kilka kropli zapachu. Doskonale współgra waniliowy albo pomarańczowy. Koniecznie zanotuj w zeszycie ten prosty przepis, bo sprawdzi się nie tylko na andrzejki. W ciągu 20 minut pachnące rogaliki będą gotowe do podania, więc jeśli masz niespodziewanych gości to szybko przygotujesz małą przekąskę do kawy czy herbaty. 

  • 300 g mąki 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru 
  • Cukier puder do posypania 
  • Karteczki z wróżbami 

Przygotowanie 

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.  
  2. Dodaj miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej. 
  3. Całość dokładnie zagnieć. Ciasto będzie zwarte i dość twarde. 
  4. Na stolnicy lub blacie wysyp odrobinę mąki i rozwałkuj ciasto. 
  5. Metalową foremką albo szklanką wycinaj kółka. 
  6. Na ich środek połóż złożoną karteczkę z wróżbą. 
  7. Złóż ciasto na pół i postaraj się uformować je w kształt rogalika albo półksiężyca. 
  8. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż zrobią się złociste. 
  9. Wystudzone ciasteczka można posypać odrobiną cukru pudru. Palce lizać! 

Smacznego! Życzymy dobrej zabawy! 

Źródło: Gotujmy.pl

wielkanocny tort
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. Jest tak pyszny, że goście będą błagać o kolejny kawałek
Czy widzieliście kiedyś piękniejszy wielkanocny tort niż ten? Przygotujcie go na święta a wasi goście wprost oszaleją z zachwytu. Jak zrobić ten piękny i przepyszny tort? Wyjaśniamy krok po kroku!

Coraz bliżej do świąt. Czy zastanawialiście się już czym poczęstujecie gości na Wielkanoc? Spieszymy z pomocą a konkretnie - inspiracją na przepyszny i przepiękny wielkanocny tort. Jego przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje! Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To świetny moment, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Poza klasycznymi świątecznymi daniami, takimi jak żurek, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa czy faszerowane jajka, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś na słodko. Co powiecie na ten uroczy i zabójczo pyszny wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami? Składniki: Biszkopty x4: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pół łyżeczki proszku do pieczenia Zielony barwnik spożywczy Ciasteczka: Szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Bezy: 2 białka Pół szklanki cukru Zielony barwnik spożywczy  Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30% Cukier puder 1 galaretka cytrynowa 125 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopty: Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i barwnik.  Ubijamy, aż barwnik się dokładnie połączy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ostrożnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni (w ten sam sposób trzeba upiec wszystkie trzy biszkopty).  Wystudzamy biszkopty. Ciasteczka: Z składników zagnieść ciasto i uformować z...

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

Idealne proporcje składników na kruche ciasto
Pixabay
Newsy
Jak zrobić kruche ciasto? Idealna proporcja składników to 3:2:1. Co to oznacza?
Sekret idealnego kruchego ciasta stanowią odpowiednie proporcje. Mąka, masło, cukier puder i jajka – wszystko musi być właściwie odmierzone. W innym przypadku wypiek okaże się klapą.

Zgodnie z tradycyjnymi recepturami kruche ciasto przyrządza się z mąki, masła, cukru pudru i jajek. Każdy przepis zakłada jednak wykorzystanie ich w nieco innych ilościach. Taki stan rzeczy sprawia, że wasze kruche raz wychodzi idealnie, a kolejnym razem nadaje się do wyrzucenia. Postanowiliśmy więc zdradzić wam jego sekret. Idealne proporcje składników na kruche ciasto Aby przyrządzone przez was kruche ciasto wyszło perfekcyjnie, powinniście pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji składników, które wynoszą 3:2:1. Co to oznacza? Na każde 3 części mąki przypada 2 części masła i 1 cukru .  Musicie jednak pamiętać, że równie ważna jest jakość i temperatura wykorzystywanych przez was składników. Koniecznie zadbajcie o to, by masło miało wysoką zawartość tłuszczu mlecznego (im wyższa, tym lepsze ciasto).  Nie inaczej jest w przypadku mąki. Najlepiej sprawdzi się jasna pszenna. Jeśli chodzi o cukier sięgnijcie po puder zamiast kryształu - po upieczeniu nie będzie odznaczał się w cieście. Przepis na idealnie kruche ciasto Składniki: 180 gramów mąki pszennej 100 gramów schłodzonego masła z wysoką zawartością tłuszczu 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajka Przygotowanie: Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz masło.  Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...