Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki.
Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy.
Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku.
Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno:
Zobacz także:
Składniki:
- Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka”
- 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów)
- 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem)
- 1 galaretka w czerwonym kolorze
- 2 łyżki żelatyny
- 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę.
- Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza).
- Przygotowujemy truskawki.
- Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową.
- W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód ciasta.
- Do masy sernikowej dodajemy część truskawek.
- Wykładamy gęstniejącą masę na spód i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Kiedy ciasto nam lekko stężeje, a galaretka zgęstnieje – wylewamy ją na sernik i dekorujemy ciasto pozostałymi truskawkami.
- Ponownie umieszczamy sernik w lodówce, przynajmniej na kilka godzin, do pełnego stężenia.