Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa

Lubicie zupę szczawiową? Z tego przepisu smakuje będzie smakować tak, jak ta babcina. Smacznego!

Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis babci na zupę szczawiową

Składniki

  • 1 szklanka posiekanego szczawiu
  • Włoszczyzna
  • 4 jajka
  • 3 plastry słoniny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziarnek ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
Zobacz także
Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Babciny trik na pyszną zupę szczawiową

Babciny trik na pyszną zupę szczawiową w 15 minut. Tani, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny

Przygotowanie

  1. Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie.
  2. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.
  3. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę.
  5. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
  6. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut.
  7. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie.
  8. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną.
  9. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czy szczaw jest zdrowy?

Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które odkładają się w drogach moczowych, co może powodować powstawanie kamieni w nerkach i pęcherzu. To nie najzdrowszy wybór jeśli macie skłonność do tego typu schorzeń.

Czytaj także:

Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Zróbcie słoiki ze szczawiem, które możecie wykorzystać jesienią i zimą do zrobienia pysznej zupy szczawiowej.

W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu. Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach. Przepis na szczaw w słoiku na zimę Składniki 1,5kg szczawiu 1,5l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Przygotowanie Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia). Z czym podać zupę szczawiową? Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny...

Szczawiowa z jajkiem
Newsy
Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni
Myśleliście, że to tylko dodatek smakowy? Zdecydowanie nie! Jajko w szczawiowej spełnia ważną rolę…

Lubicie zupę szczawiową? Pewnie dodajecie do niej ugotowane jajko. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się robi? Okazuje się, że nie tylko dla poprawy smaku zupy. Jajko dodane do zupy szczawiowej ma jeszcze inną rolę. Zupa szczawiowa Ta lekko kwaśna zupa, której podstawą jest szczaw, jest letnią potrawą sezonową. W Polsce szczaw rośnie w wielu miejscach na dziko, dlatego latem łatwo o zyskanie składników do przygotowania szczawiowej. Zwyczajowo zupę szczawiową podaje się najczęściej z gotowanymi młodymi ziemniakami, dodatkiem zabielającym, takim jak np. śmietana czy jogurt oraz z gotowanym jajkiem. Szczaw Szczaw do zupy szczawiowej można zakupić latem na targu lub dostać w słoiku, a osoby mieszające na wsiach mogą nawet samodzielnie zbierać szczaw na łąkach. Do zupy szczawiowej wybiera się najczęściej młode liście i ogonki bez twardego łyka. Jeśli kupujecie liście w pęczkach, wykorzystajcie szczaw najlepiej w tym samym dniu, bo szybko traci on smak i właściwości. Szczawiany – związki zawarte w szczawiu Szczawiany to sole kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Spożywany w umiarkowanych ilościach, kwas szczawiowy nie jest niezdrowy ani niekorzystny, ale nie można przesadzić z jego spożyciem. Kwas szczawiowy w nadmiarze może wykazywać działanie: Ograniczające wchłanianie wapnia i magnezu i potencjalnie powodować niedobory tych pierwiastków Może powodować powstawanie kamieni nerkowych: kamieni szczawianowych Może wzmagać stany zapalne w stawach u osób chorujących na dnę moczanową i reumatyzm Podrażniać żołądek W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju osteoporozy lub ograniczania wzrostu u dzieci Czy oznacza to, że szczaw jest niezdrowy i nie powinniście go jeść? Nie! Są sposoby na ograniczenie niekorzystnej działalności kwasu...

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Adobe Stock
Newsy
Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Większość osób kojarzy szczaw głównie ze specyficzną zupą szczawiową. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.

Szczaw pojawia się w okresie letnim i wówczas często gospodynie przygotowują zupę z jego dodatkiem. To świetna propozycja na cieplejsze dni, gdyż idealnie orzeźwia. Poza tym warto zwrócić uwagę na cenne cechy charakterystyczne rośliny.  Wartościowy szczaw polny Szczaw polny jest rośliną, która wbrew pozorom w zbawienny sposób wpływa na organizm. Zawiera szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina B6, witamina C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk. To one warunkują właściwości, jakie posiada dana roślina. Wśród tych cech wyróżnia się: pobudza apetyt,  zapobiega biegunkom, poprawia działanie układu pokarmowego, łagodzi kaszel, działa bakterio- i grzybobójczo, działa moczopędnie, czy poprawia krążenie krwi.  Tych kilka cech sprawia, iż włączenie szczawiu polnego w okresie letnim do diety, będzie miało świetnie oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu.  Szczaw polny na oparzenia Niewiele osób wie, że szczaw świetnie się sprawdza również w przypadku wszelkich oparzeń. Pomaga w szybkim leczeniu, a także leczy trudne i ciężkie rany. Wówczas należy zmiażdżyć liście szczawiu, a następnie obłożyć nimi oparzenia, stłuczenia, obrzęki czy skaleczenia. Regularne stosowanie takiego okładu jest świetnym domowym sposobem, aby wyleczyć zmiany skórne. Dany sposób jest praktykowany od lat przez babcie.  Wykorzystanie szczawiu w kuchni W Polsce szczaw jest znany w głównej mierze w postaci zupy. Jest ona zielona i nieco kwaskowata. Całego właściwego aromatu nadają jej właśnie liście szczawiu. Jako iż roślina pojawia się w lecie, to danie jest zupą sezonową. Tradycyjnie jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego, który jest zabielany śmietaną. W potrawie nie...

Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek
Szybka i prosta w przygotowaniu zupa jajowa jest świetną alternatywą dla żurku, białego barszczu czy zupy chrzanowej. Zróbcie ją koniecznie na święta, a nie pożałujecie!

Na święta wielkanocne przygotowuje się wiele pysznych potraw dla całej rodziny. W tym roku święta spędzimy w mniejszym gronie przez pandemię koronawirusa. Żeby mimo wszystko upłynęły one w miłej atmosferze, warto się postarać i na stół przygotować coś wyjątkowo dobrego.  Magda Gessler jest autorką wielu doskonałych przepisów. Jej receptura na zupę jajową na pewno przypadnie wam do gustu. Jest smaczną alternatywą dla żurku czy białego barszczu i przygotowuje się ją bardzo szybko. Magda Gessler do zupy jajowej dodaje tajemny składnik, a jest nim szczaw .  Najsmaczniejszy szczaw pojawia się wczesną wiosną więc na pewno będziecie mogli kupić go w dobrym warzywniaku lub na bazarku. Ten składnik doda zupie jajowej głębi i kwaskowego posmaku.  Przepis na zupę jajową z receptury Magdy Gessler  Do zrobienia zupy jajowej będziecie potrzebować: 1,5 l wody 250 g włoszczyzny 150 g szczawiu 3 łyżki maki   10 g masła 250 ml mleka 1-2 żółtka sól  Opcjonalnie: jajka na twardo ugotowane ziemniaki Sposób przygotowania zupy jajowej: By przyrządzić smaczną zupę jajową zacznijcie od umycia wszystkich warzyw. Następnie obierzcie je, przełóżcie do garnka i zalejcie wrzącą wodą. Do garnka dodajcie sól do smaku.  Warzywa z dodanymi składnikami ugotujcie. W międzyczasie umyjcie dokładnie szczaw. Odetnijcie korzonki. Połowę szczawiu zblendujcie a  pozostałą część odłóżcie.  Zblendowany szczaw ugotujcie w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli. Następnie odcedźcie wywar z włoszczyzny. Mleko wymieszajcie z wodą i wlejcie go do przecedzonego wywaru i pozostawcie do zagotowania.  Następnie dodajcie do niego ugotowany szczaw. Jajka rozbijcie. Oddzielcie...