Najlepsza zupa szczawiowa? Dla większości z nas to z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać. Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Niektórzy, tak jak wspominaliśmy, wspominają zupę szczawiową zwaną gdzieniegdzie zielonym barszczem wyłącznie dobrze. Innym kojarzy się z niedostatkiem. Tak czy owak, należy z pewnością docenić jej charakterystyczny, lekko kwaśny, po prostu obiektywnie dobry smak. 

Skąd wziąć szczaw na zupę szczawiową?

Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw.

Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej.

Zobacz także:

Przepis babci na zupę szczawiową

Składniki

  • 1 szklanka posiekanego szczawiu
  • Włoszczyzna
  • 4 jajka
  • 3 plastry słoniny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziarnek ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie.
  2. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.
  3. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę.
  5. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
  6. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut.
  7. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie.
  8. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną.
  9. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka.
  10. Smacznego!