Myślicie, że słyszeliście już o wszystkich niekonwencjonalnych pomysłach na ulepszenie rosołu? Mamy dla was prawdziwy hit, który sprawdza się w Polskich domach. Rosół z tym składnikiem jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i urzeka. Nie potrzeba wiele. Duża szansa, że macie ten składnik już w swoich domach!
Przepis na niesamowity rosół z ciekawym dodatkiem
Rosół z tym dodatkiem jest idealny na chłodne dni.
Składniki na rosół
- 300 g korpusu z kurczaka
- Pietruszka
- 3 marchewki
- Cebula
- 1/3 selera
- Szczypta soli
- Pieprz w ziarenkach
- Inne dodatki smakowe: lubczyk, natka pietruszki, kurkuma, ziele angielskie
- Szczypta imbiru
Przygotowanie rosołu
- Wlejcie wodę do garnka, dodajcie umyty wcześniej korpus kurczaka.
- Włączcie gaz i czekajcie, aż na powierzchni zbiorą się szumowiny.
- Zbierzcie je łyżką.
- Dodajcie obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, i seler.
- Cebulę opalcie nad gazem i dodajcie do rosołu.
- Doprawcie rosół ziarenkami pieprzu, solą i innymi dodatkami, których używacie.
- Do rosołu dodajcie szczyptę imbiru, nada mu ostrego smaku i podkreśli smak zupy.
- Gotujcie rosół, aż warzywa zrobią się miękkie.
- Podawajcie rosół z makaronem.
Zalety dodawania imbiru do rosołu
- Rosół z imbirem jeszcze mocniej rozgrzewa w chłodne dni.
- Rosół z imbirem idealnie sprawdzi się w tracie przeziębień. Ten niezwykły korzeń ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Rosół jest od dawna stosowany jako tradycyjny specyfik wspomagający leczenie przeziębień. W połączeniu będą jeszcze bardziej skuteczne.
- Imbir rozrzedza krew i oprócz tego, że jest smaczny, jest też bardzo zdrowy!
- Imbir działa korzystnie na procesy trawienia. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych i powoduje, że cały posiłek będzie lepiej trawiony.
- Imbir łagodzi mdłości. Polecany jest więc do spożycia kobietom w ciąży. Dodatek imbiru do rosołu na pewno będzie pasował osobom, dla których ta zupa jest zazwyczaj zbyt mdła w smaku.
- Imbir dba o zdrowie jamy ustnej. Odkaża, odświeża i przeciwdziała próchnicy.
Źródło: gotujmy.pl