Zalewajka to tradycyjna, chłopska potrawa wywodząca się z centralnej Polski. Jej postna wersja zakłada zalanie ugotowanych w wodzie warzyw żurem z zakwasu chlebowego.
Na szczęście jej mięsna wersja również istnieje. Niektórzy przyrządzają ją bowiem z boczkiem, inni z kiełbasą, szynką lub słoniną, pozostali sięgają po… parówki. Jeśli tęsknicie za tym smakiem przywodzącym na myśl dzieciństwo, koniecznie przygotujcie zalewajkę.
Przepis na zalewajkę
Będziecie potrzebować
- Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 100 gramów selera, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku
- 500 ml zakwasu na żurek
- 50 ml śmietany
- 4 parówek
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego
Przygotowanie
- Warzywa – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera, obierzcie, pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Do warzyw dodajcie również ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw (ok. 1 godziny).
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na mocno rozgrzanym oleju.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula.
- Z parówek zdejmijcie osłonki (jeśli je posiadają), a następnie pokrójcie je w plastry i połączcie z cebulą i czosnkiem. Całość przesmażcie.
- Kiedy parówki ładnie się przyrumienią, przełóżcie zawartość patelni do garnka z warzywami. Wywar wzbogaćcie również o zakwas na żurek i gotujcie jeszcze przez ok. 5 minut, cały czas mieszając.
- Na koniec doprawcie zalewajkę solą, pieprzem oraz majerankiem i zdejmijcie z ognia. W misce umieśćcie dwie chochle zupy, a następnie dodajcie do niej śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną połączcie z resztą wywaru.
Gotowe!
Zalewajkę podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo. W zależności od ich wielkości powinno się je gotować przez ok. 8-10 minut, następnie obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Dodajcie ich tyle, ile lubicie.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl