Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy

Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs

Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia. 

Marynata do drobiu

Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka. Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce!

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek

  • 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej

  • 5 średnich ząbków czosnku

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego

  • garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek

  • po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli

  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki

Kalorie w marynacie

Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka. 

Zobacz także
Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku

Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku. 

Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie przyprawy i posiekane zioła. Wlewamy jedną łyżkę płynnego miodu lub np. syropu klonowego oraz cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek.

Na koniec do szklanki lądują dwie płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej lub ostrzejszej — jak wolicie. Całość dokładnie mieszamy. Wystarczy teraz obłożyć marynatą osuszone mięso, a następnie przykryć je lub szczelnie owinąć i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Pałki kurczaka po upieczeniu w piekarniku z termoobiegiem: temperatura 220 stopni i około 35 minut pieczenia będą smaczne i chrupiące, to możemy wam zagwarantować!

Źródło: AniaGotuje.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

Czy wiecie, jak marynować różne mięsa na grilla? Sprawdźcie, czy też tak robicie
Adobe Stock
Newsy
Czy wiecie, jak marynować różne mięsa na grilla? Sprawdźcie, czy też tak robicie 
Drób i wieprzowina to dwa najpopularniejsze rodzaje mięs. Soczysta karkówka, chrupiące udka, polędwiczki i piersi dla wymagających i żeberka dla prawdziwych smakoszy. Każde z nich może stać się przebojem letniego popołudnia, pod warunkiem że zostaną właściwie przyprawione.

Marynowanie mięsa na grilla z pozoru może się wydawać niezbyt istotną kwestią. W końcu przyprawy to tylko przyprawy... Można ich używać dowolnie, wedle uznania. Powinniście jednak pamiętać, że marynowanie ma na celu nadanie mięsu bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Właściwie przygotowana marynata sprawia, że grillowany kurczak czy karkówka rozpływa się w ustach, dostarczając niepowtarzalnych doznań smakowych.    Jak marynować na grilla mięso drobiowe?  Kto z was nie lubi grillowanego kurczaka? To jedno z najpopularniejszych mięs na grilla. Każdy w rodzinie ma zwolenników udek i piersi. Zdarzają się również miłośnicy skrzydełek.   Mięso drobiowe jest delikatne i pozbawione wyrazistego smaku, dlatego tak istotna w jego wypadku jest aromatyczna marynata. Do jej przygotowania warto wykorzystać takie przyprawy, jak m.in.: sól pieprz zioła prowansalskie paprykę słodką i ostrą chili, ziele angielskie kminek czosnek Bazę marynaty do drobiu może stanowić oliwa z oliwek, olej lub jogurt naturalny. W celu wzbogacenia jej smaku dodajmy do niej miód, musztardę czy też sos sojowy. W tak przygotowanej marynacie kurczak powinien odpoczywać przez przynajmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).  Jak marynować na grilla wieprzowinę?  Aby mięso wieprzowe było miękkie i soczyste, warto podzielić je na mniejsze fragmenty. Na grilla świetnie sprawdzi się krojenie większych kawałków mięsa wieprzowego na równe plastry o grubości ok. 1 cm.  Wyrazisty smak wieprzowiny podkreśli dodatkowo prawidłowo skomponowana marynata. Do karkówki, a także żeberek i polędwiczek, najlepiej sprawdzą się marynaty bazujące na: tymianku liściu laurowym mielonym imbirze rozmarynie pieprzu i soli...

Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza marynata do filetu z kurczaka. Do pieczenia, smażenia i grillowania
Kupiliście pierś z kurczaka, udka albo skrzydełka, a nie macie planu i koncepcji jak przyrządzić je na obiad? Z nami wam się upiecze!

Drób, a właściwie kurczak, to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów mięs na obiad przez Polaków. Mięso kurze jest pożywne, zdrowe i lekkostrawne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Do tego daje się przygotować na setki różnych sposobów. I być może w tej wielości znajduje się pułapka, w którą często wpadają gospodynie domowe i panie domu. O jakiej pułapce mówimy? Chodzi oczywiście o pomysł na kolejny obiad z piersią, udkami lub skrzydełkami w roli głównej. Jak przyrządzić smaczną marynatę do mięsa drobiowego? Ktoś roztropny powiedział kiedyś, że sztuka gotowania wymaga dużej dozy inteligencji, pomysłowości i sprytu. Jakże niezbędne są te cechy podczas codziennego gotowania obiadów dla całych rodzin! Jeśli powoli kończą wam się pomysły na kolejne odsłony kurczaka, wypróbujcie naszej poniższej propozycji. Składniki na taką marynatę na pewno znajdziecie w swoich kuchniach. Nieco miodu, trochę musztardy, odrobina soku z cytryny, a do tego czosnek i rozmaryn. Czyż nie brzmi to przepysznie? Do dzieła! Przepis na uniwersalną marynatę do drobiu Składniki: 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 łyżki musztardy (rosyjska, kremska, sarepska, a nawet dijon – wybierzcie waszą ulubioną) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 gałązka posiekanego rozmarynu lub rozmaryn suszony Odrobina soli Przygotowanie: Czosnek obierzcie z łupinek, zmiażdżcie i przeciśnijcie przez praskę. Do małej miseczki wlejcie olej, sok z cytryny, a także musztardę. Dodajcie do środka wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną marynatą marynujcie dowolny rodzaj drobiowego mięsa. Skrzydełka, udka lub pierś nasączoną marynatą należy odłożyć na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej...