Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy

Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs

Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

O kurczę

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia. 

Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek, czy pałek z kurczaka. Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce!

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek

  • 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej

  • 5 średnich ząbków czosnku

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego

  • garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek

  • po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli

  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki

Liczymy kalorie

Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka. 

Od czego zacząć

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku. 

Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie przyprawy i posiekane zioła. Wlewamy jedną łyżkę płynnego miodu lub np. syropu klonowego oraz cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek.

Na koniec do szklanki lądują dwie płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej lub ostrzejszej — jak wolicie. Całość dokładnie mieszamy. Wystarczy teraz obłożyć marynatą osuszone mięso, a następnie przykryć je lub szczelnie owinąć i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Pałki kurczaka po upieczeniu w piekarniku z termoobiegiem: temperatura 220 stopni i około 35 minut pieczenia będą smaczne i chrupiące, to możemy wam zagwarantować!

 

Źródło: AniaGotuje.pl

 

Komentarze
Jolanta Kwaśniewska
Paweł Kibitlewski/ons.pl
Gwiazdy Jolanta Kwaśniewska wygląda zachwycająco. Na jaw wyszła rewelacyjna dieta Pierwszej Damy!
Pani prezydentowa weszła już w wiek emerytalny, a dalej zachwyca swoim wyglądem. Jolanta Kwaśniewska uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła sekrety swojego odżywiania.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

W rankingach popularności pierwszych dam III Rzeczpospolitej, Jolanta Kwaśniewska deklasuje swoje rywalki. Polacy bardzo lubili także śp. Marię Kaczyńską, ale to żonę prezydenta Aleksandra Kwaśniewska najbardziej pokochaliśmy. Prezydentowa jak z bajki W tym momencie na bok należy odłożyć polityczne sympatie i antypatie. Pani prezydentowa Kwaśniewska nie pchała się w końcu na polityczny afisz. Bez tego potrafiła zjednać sobie mieszkańców Polski. Jak to robiła? Nienaganne maniery, klasa i dostojeństwo godne wysokiej reprezentacyjnej funkcji – oto klucz do zrozumienia fenomenu Kwaśniewskiej. Także uroda pani Joli miała wielkie znaczenie dla zdobycia przez nią sympatii i popularności w oczach obywateli. I tutaj dochodzimy do sedna – odkąd Jolanta Kwaśniewska przestała „pełnić urząd” pierwszej damy, to nie zdążyła się zestarzeć. To prawdziwy fenomen. Pani prezydentowa już od 15 lat jest nieco na uboczu głównego nurtu wydarzeń w kraju, ale nadal utrzymuje fantastyczną formę i wygląda nieziemsko dobrze. Sekretem żony prezydenta Kwaśniewskiego jest jej dieta. Spróbujmy się jej przyjrzeć. Sekret wyglądu Kwaśniewskiej Słynąca z doskonałej prezencji pierwsza dama nie raz przyznawała, że nie stosuje żadnych rygorystycznych diet. Jednym, czego odmawia sobie wraz z mężem jest mięso. Państwo Kwaśniewscy są więc wegetarianami. Pani Jolanta uważa, że ważne jest racjonalne podejście do odżywiania i jedzenie stosunkowo małych, ale regularnych posiłków. Sieć obiegła również informacja o sympatii byłej pierwszej damy do wina. Jolanta Kwaśniewska miałaby okazjonalnie pijać z mężem po kieliszku wina. Jak się okazuje, to jedyny alkohol, który prezydentowa widzi w swoim domu.  Wybór wina należy ale i wypada pochwalić.  Czerwone wino  posiada w swoim składzie cenne dla...

Przeczytaj