Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia. 

Marynata do drobiu

Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka. Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce!

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek

  • 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej

  • 5 średnich ząbków czosnku

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego

  • garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek

  • po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli

  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki

Kalorie w marynacie

Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka. 

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Zobacz także:

Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku. 

Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie przyprawy i posiekane zioła. Wlewamy jedną łyżkę płynnego miodu lub np. syropu klonowego oraz cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek.

Na koniec do szklanki lądują dwie płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej lub ostrzejszej — jak wolicie. Całość dokładnie mieszamy. Wystarczy teraz obłożyć marynatą osuszone mięso, a następnie przykryć je lub szczelnie owinąć i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Pałki kurczaka po upieczeniu w piekarniku z termoobiegiem: temperatura 220 stopni i około 35 minut pieczenia będą smaczne i chrupiące, to możemy wam zagwarantować!

Źródło: AniaGotuje.pl