
Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.
Marynata do drobiu
Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka. Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce!
Składniki marynaty:
-
4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
-
2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej
-
5 średnich ząbków czosnku
-
4 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego
-
garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek
-
po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli
-
po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki
Kalorie w marynacie
Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.
Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.
Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.
Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie przyprawy i posiekane zioła. Wlewamy jedną łyżkę płynnego miodu lub np. syropu klonowego oraz cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek.
Na koniec do szklanki lądują dwie płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej lub ostrzejszej — jak wolicie. Całość dokładnie mieszamy. Wystarczy teraz obłożyć marynatą osuszone mięso, a następnie przykryć je lub szczelnie owinąć i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Pałki kurczaka po upieczeniu w piekarniku z termoobiegiem: temperatura 220 stopni i około 35 minut pieczenia będą smaczne i chrupiące, to możemy wam zagwarantować!
Źródło: AniaGotuje.pl