Mięso z której części kurczaka jest najbardziej miękkie i soczyste? Oczywiście udka! Co więcej, wiedzieliście, że im ciemniejsze mięso tym więcej żelaza zawiera? Nie dość, że udka są zdrowe, to jeszcze smaczniejsze od piersi z kurczaka. A jeżeli jeszcze je zamarynujecie przed przygotowaniem, to będą po prostu przepyszne!
Czasami łatwe i nieskomplikowane sposoby są najlepsze. Dziś bez problemu można kupić przyprawy z najdalszych zakątków świata i eksperymentować w kuchni. Jednak niektóre potrawy wychodzą bardzo smaczne, gdy użyje się minimalnej ilości składników. Dotyczy to między innymi mięsa z kurczaka, które świetnie smakuje przyprawione głównie… solą! Wypróbujcie poniższy przepis na udka z kurczaka z solanki.
Przepis na udka z kurczaka z solanki
Ten sposób przygotowania udek jest banalny i wymaga dosłownie kilku składników. Tak zamarynowane mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.
Składniki:
- 7 udek z kurczaka
- około 2 litry wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
Przygotowanie:
- Do garnka wlejcie 2 litry wody i zagotujcie. Wsypcie po 4 łyżki soli, cukru, zamieszajcie i po kilku minutach wyłączcie gaz. Zostawcie do wystudzenia.
- Gdy solanka będzie już zimna, włóżcie do niej udka z kurczaka.
- Jeżeli woda nie przykrywa dokładnie wszystkich kawałków mięsa, to zróbcie więcej solanki. Udka muszą być zanurzone w solance!
- Odstawcie garnek z udkami w solance do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka i osuszcie. Możecie dodać ulubione przyprawy, jednak zwróćcie uwagę, by nie zawierały soli!
- Przyprawione udka możecie usmażyć, upiec albo uwędzić. Będą doskonale smakowały przyprawione tymiankiem, oregano, majerankiem albo słodką papryką. Pasuje też do nich również marchew, cebula, czosnek i pietruszka.
Udka z kurczaka możecie podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub batatami. Jeżeli jesteście na diecie, to możecie zjeść je z dowolną kaszą lub ryżem. Aby obiad był komplety, warto pomyśleć jeszcze o jakiś warzywach. Idealnie będzie pasowała do nich mizeria. Jeżeli nie przepadacie za nią, to możecie udka z kurczaka podawać z sałatą i miodowo-musztardowym dressingiem. Całkiem nieźle sprawdzą się również pieczone warzywa lub marchewka z zasmażką.